Българите, които пътуваме към Милано, най-често пристигаме на международното летище Орио ал Серио, по-известно като летище Бергамо. То се намира в непосредствена близост до градчето Бергамо и на около 45 километра от Милано.

Разбира се, разстоянието до световната столица на модата не трябва да ви притеснява, защото маршрутът е изключително популярен и възможностите за транспорт са много.

Опциите са автобус, влак, такси или личен автомобил. Всяка една от тях има своите силни и слаби страни, независимо дали става въпрос за по-висока цена или дали отнема повече време в пътуване.

С автобус

Има поне две опции за автобус, който да ви отведе от летището до Милано, и те ще ви излязат много по-евтино от някои алтернативи. Автобусите потеглят от паркинга пред самия изход на летището.

• Автобус Autostradale Terravision

Един от изборите за вземане на автобус от летище Бергамо до Милано е с автобуса Autostradale Terravision, известен също като автобуса Terravision.

Автобусите работят от около 4 часа сутринта всеки ден до 1 часа сутринта и можете да очаквате да тръгват на всеки 20 до 30 минути, така че никога няма да чакате твърде дълго за вземане.

Terravision ще ви остави на централната жп гара в Милано, известна като Piazza Luigi Savoia, което е много удобно място за достигане до повечето места в и около града.

Пътуването отнеме около един час в зависимост от трафика, но имайте предвид, че този избор може да отнеме повече време, защото трябва да изчакате всички останали пътници да се качат и да приберат багажа си, преди автобусът да тръгне.

Доскоро пътуването с компанията струваше едва 5 евро, но при последното ми пътуване до Милано (март 2023г.) платихме по 12 евро в посока.

Разбира се, има и други компании, които пътуват от летището край Бергамо до центъра на Милано. Проверката ми показа, че всички те возят срещу 12 евро на човек, въпреки че в интернет цените все още варират между 4 и 6 евро.

Единствено FlixBus предлага по-ниски цени в определени часове, но билетите трябва да се закупят по-рано онлайн. Аз избягвам да купувам билети от летището онлайн, защото може да има забавяне на полета.

С влак

Хващането на влак от летище Бергамо, за да стигнете до Милано, е друга сравнително евтина опция, но това може би отнема най-много време поради няколкото стъпки, които включва.

Летище Бергамо няма специална жп гара, така че след като полетът ви кацне и вземете багажа си, ще трябва да продължите до определените автобусни спирки на ATB. Тук ще можете да си купите билет от 2,30 евро за пътуване с ATB 1, автобусната линия, която свързва летището с жп гарата на Бергамо. Това приблизително 15-минутно пътуване не може да се измине пеша и трябва да се вземе с автобус или такси.

Веднъж на гарата можете да закупите еднопосочен билет до централната жп гара на Милано за €5,60, което прави общата цена, включително автобуса, много евтина €7,90. По този начин пътувах от Милано до Бергамо, а по-късно и до летището и цените са актуални към март 2023.

Виж също: Как да прекараме пълноценен уикенд в Милано

Влаковете също се движат често, като започват малко преди 7 сутринта и завършват малко след 21:30 всеки ден и тръгват от жп гара Бергамо на всеки 30 минути. Това означава, че няма да имате дълги периоди от време, докато седите и чакате следващия влак да тръгне.

Пътуването с влак обаче може да отнеме до един час, въпреки че обикновено е 50 минути. Това означава, че с 15-минутното пътуване с автобус до жп гарата в Бергамо и възможното малко чакане за вашия влак, плюс 50-минутното време за пътуване, тази опция отнема повече от един час. Ако не бързате, но имате ограничен бюджет, това все пак може да се окаже най-добрият избор.

С такси

Ако предпочитате да не използвате обществен транспорт и да пътувате с непознати, тогава друга налична възможност за придвижване до Милано от летище Бергамо е с такси.

Най-големият недостатък на вземането на такси е цената, тъй като можете да очаквате да платите от €85 нагоре за пътуването. Точната цена ще варира и ще зависи от фактори, като например колко пътници има в колата и колко дълго е точното пътуване. Например, ако искате да излезете извън центъра на Милано, тогава ще бъдете таксувани повече за разстоянието.

Но въпреки високата цена има няколко предимства от вземането на такси, които не са достъпни за тези, които изберат вместо това да се возят с автобус или влак. Например, след като сте кацнали на летището и сте взели багажа си и сте готови да тръгнете, ако вземете такси, просто следвате указанията на летището до определените стоянки за таксита. След като сте тук, вероятно ще имате по-малко от пет минути чакане, преди да си наемете такси, което може да ви отведе чак до Милано.

Времето за пътуване от летище Бергамо до Милано с такси е около 50 минути, въпреки че може да отнеме повече или по-малко време в зависимост от нивата на трафика. Това е приблизително същото време, колкото отнема автобус, за да стигне от летището до града.

Частен трансфер

Като алтернатива на чакането на такси на летището, можете също да проучите онлайн предварително за възможността да наемате частен трансфер, който да ги отведе от Бергамо до Милано.

Частните автомобили под наем имат предимството на допълнителен лукс, тъй като обикновено ще пътувате с много висококачествено превозно средство с шофьор, който е много опитен. Те обикновено ще ви посрещнат в зоната за получаване на багаж, след като кацнете, ще ви отведат до колата и ще ви помогнат с чантите ви.

Въпреки това, целият този допълнителен лукс си има цена и можете да очаквате частен трансфер  да бъде най-скъпата от всички различни опции за пътуване от летището до Милано. В зависимост от вида на колата, която наемате, можете да очаквате да платите поне 150 евро, ако не и повече.

За разлика от таксито обаче, частният автомобил обикновено ще ви предложи фиксирана цена от летището до крайната ви дестинация, където и да е тя. Така че винаги ще знаете точната цена, която се очаква да платите, като използвате тази опция, за разлика от такси, което използва брояч и може да доведе до тарифи, по-високи от тези, които сте планирали да платите.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment