Египет – земята на фараоните и пирамидите, разделена от река Нил, пазеща историята на една от най-великите цивилизации. Днес страната е една от най-атрактивните дестинации за туризъм и сред най-сигурните, поне според туроператорите.

Социалните мрежи преливат от реклами за Египет, но какво трябва да знаем преди да потеглим на юг?

Египет е огромна държава за европейските ни представи. Територията й е 1,01 кв.км., а населението, според последните данни, около 107-110 милиона души. Интересното е, че толкова много хора живеят едва на 5% от територията на цялата страна – предимно в долината и делтата на река Нил.

В Египет 10% от населението са християни – копти. Или иначе казано – християните в Египет са повече от всички българи по света.

Виза

От виза за влизане в Египет се нуждаят гражданите на повечето държави, сред които и българите. Цената е 25 щатски долара и се купува на летището, преди паспортната проверка. Визите се продават от гише на египетска банка.

Ако пътувате с туроператор, със сигурност ще видите и тяхно гише. Масово хората се заблуждават и нареждат на дългата опашка. Не го правете и вие. Визата си е истинска, няма измама, но представителите на туроператора просто я препродават за 27 долара.виза египетска

Забравете дрона!!!

Когато реших, че Египет е следващата ми дестинация, започнах да си представям как издигам дрона си над пирамидите и над храмовете в Луксор. Разбира се, това така и не се случи. Много държави не позволяват внасянето на подобни летателни апарати, сред които и Египет.

Когато се разрових в интернет, за да проуча повече по темата, срещнах доста сурови истории. Всеки един дрон се конфискува от летищните власти, а притежателите му са подлагани на дълги разпити. Има много случаи и на арести заради опит за внасяне на дрон.

Според правилата на египетската държава може да внесем 1 лаптоп, 1 таблет и 1 фотоапарат на човек. Няма специална проверка за тях.

Военно положение

В Египет продължава да действа военното положение. Официалната причина е борбата с радикалните ислямисти, но всъщност управлението на страната си е военно. За пореден път Египет се управлява от генерал.

Ще ви направи впечатление огромният брой полицаи и военни, те са на всяка крачка. В градовете и извън тях, през няколко километра, има КПП-та. Полицаи има пред всеки хотел, учреждение и забележителност.египет луксор

Добрата новина е, че те са приятелски настроени към туристите и ще ви помогнат при нужда. Лошата е, че могат много лесно да ви арестуват. За да не си удължите престоя в Египет, прекарвайки дните си в местен арест, забравете за снимането на полицаи и военни, КПП-тата и всякакви военни обекти!

По отношение на сигурността – в нито един момент не съм се чувствал застрашен в Египет. В Кайро полицията действа малко по-екстравагантно и прекаляват в опазването на сигурността на туристите. След обиколката на пирамидите обядвахме в ресторант в близост до тях. Отпред бяха спрели няколко автобуса с туристи. Когато излязохме от ресторанта буквално бях шокиран. Отпред бяха паркирани 5 или 6 полицейски пикапа, които бяха отцепили пространството, а полицаи с автомати ни охраняваха.

Кордонът продължи да ни следва из целия град. Друг е въпросът дали това е въпрос на сигурност или на контрол.

Валута

Местната валута е египетски паунд или лира. Най-лесно за българите се смята, като премахнете последната нула. Например 200 лири са около 20 лева. 150 лири са около 15 лева. В Египет свободно може да се пазарува с щатски долари навсякъде. Единствено в музеите се плаща с местната валута и единствено в кеш.

В Египет със сигурност ще ви трябват повечко пари, затова си носете допълнително резервни долари. Избягвайте еврото, защото курсът не е добър. Във всеки хотел има банкомат, но таксите са високи. За един от музеите не ми достигаха 100 лири, което е около 10 лева и трябваше да изтегля от дебитната ми карта. Видях след това, че таксата за транзакцията е малко над 5 лева или половината сума. Препоръчвам да ползвате Revolut.луксор

Ако искате да обмените долари в местна валута, обърнете се към пиколото в хотела. Тези хора имат много пари в себе си. След кратък пазарлък успях да ги обменя на много по-добър курс, отколкото бих получил в България.

One dolllar

Ако сте посещавали Франция, сигурно ви е втръснало да чувате „Bonjour“. Така започва всеки разговор. В Египет местното „здравей“ е „one dollar“. Тук искат бакшиш за абсолютно всичко. Първият ми сблъсък с местния поздрав беше на паркинга на летището след като кацнахме. Шофьорът поиска един долар, за да извърши „тежкото“ физическо натоварване – да постави куфара в багажника за около 2 секунди. Ако не му дадеш, започва да сумти и да те бута, за да си ги иска.

30 минути по-късно същата драма имаше и в хотела, където пиколото се изсмя на единия долар. Той поне наистина върши нещо.

Опитайте в България да си купите дребни купюри, наистина ще ви спасят, защото египтяните са изключително нахални и няма да ви оставят, докато не си получат бакшиша. В София от Тавекс след настоятелна молба успях да купя 11 долара по един. Съветвам ви да отидете няколко човека, като се наредите един след друг, ако има опашка, още по-добре. Това е единственият шанс да си вземете повечко по 1 долар.

Подгответе се за „битка“ с амбулантните търговци

Ако сте си мечтали да бъдете холивудски звезди и да ви посрещат навсякъде фенове, ще имате възможност да го усетите в Египет. Около всяка забележителност има десетки амбулантни търговци, които ще ви заобиколят и ще направят всичко възможно, за да ви убедят да си купите нещо от тях.

В началото много им се ядосвах, но след това започнах истински да се забавлявам с тях и с удоволствие започвах да се пазаря. Те ще ви посрещнат от вратата на автобуса и ще започнат да ви преследват до входа на туристическия обект. Обикновено това са около 50-100 метра, в които те прилагат целия си талант. В първите секунди всичко, което държат в ръцете си струва прословутия 1 долар. В момента, в който им обърнете внимание – цената става 100 долара. Очаквано те ще получат отрицателен отговор и ще започнат да свалят. Най-често на 20 долара. Колкото повече се приближавате до входа на дадения обект, толкова цената става по-ниска.

египет подаръци
Успях да си спазаря доста сувенири

Ако не искате да купувате, в никакъв случай не докосвайте продуктите им. Избягвайте погледите им, все едно не съществуват. Това е единственото спасение. Наистина са изключително нагли и агресивни, но не очаквайте и помощ от полицаите, защото това за тях е нещо нормално. Те просто така си живеят.

Преди да ги видя с очите си не вярвах, че са толкова безпощадни. Ако все пак не се отказват лесно, може да им кажете „ла шукран“, което означава – „не, благодаря“.  Това може и да помогне след няколко повтаряния.

Въпреки цялата им наглост от тях може да си закупите сувенири буквално за 1 долар. Същите в магазините ги продават за около 15-20 долара и може да свалите до около 5 долара. Просто бъдете настоятелни и ги оставете да ви се молят. Забелязах, че на дамите много по-лесно им свалят цените.египет долината на царете

Виж също: С ATV в пустинята Сахара

Едва ли съм открил топлата вода, но стигнах до много работещ стил на пазарене. Предварително във всеки джоб си сложих банкнота по 1 долар. Когато си харесвах нещо, започвах да се пазаря, докато цената падне до около 5-6 долара. Тогава изваждах банкнотата и казвах, че други нямам. Правете го това пред повече от един търговец, защото това увеличава шансът все някой да се навие. Ако виждате, че е непреклонен, продължете пазаренето през прозореца на автобуса или автомобила. Когато им размахате банкнотата, все ще се навият. Не забравяйте, че това буквално е националният им спорт, затова бъдете нагли като тях.

Около пирамидите трябва да сте най-внимателни. За огромно съжаление едно от чудесата на света е превърнато в пазар. Тук търговците са стотици, всеки ще ви дърпа, за да ви предлага сувенири, разходка или снимка с коне и камили, ще ви предлагат да ви заведат до топ места за снимки… Всичко това се заплаща, въпреки че ще ви казват, че е безплатно. В Египет няма безплатни неща. египет

Не давайте телефона си на местните, за да ви снимат. Или ще ви поискат пари, за да ви го върнат, или ще избягат с него. Внимавайте и с камилите. Със сигурност ще ви предложат безплатно да се качите, но ще поискат поне 20 долара, за да слезете. Има много случаи, в които при отказ удрят камилата и тя започва да препуска из пустинното плато. Това няма да завърши никак добре за вас, защото ще сте на височина над 2 метра, а камилата ще препуска с около 40 км./ч. Просто се спазарете предварително.пирамиди египет

Организирана екскурзия или самостоятелно пътуване?

В нормални дни категорично бих препоръчал самостоятелно да си организирате екскурзията. Така за много по-малко пари ще успеете да видите много повече.

За съжаление във времена на пандемия везните клонят повече към организираната екскурзия с туроператор. Така се застраховате да не попаднете на отменен полет в последния момент и рестрикции в държавата на прекачване. С организирано пътуване ще летите с чартърен полет. Другото предимство са застраховките и опцията да получите цялата сума при позитивен резултат от ПСР тест, както и от въведена карантина в Египет.

Минусите са, че трябва да се съобразявате с организацията на туроператора, да прекарате няколко часа в различни фабрики и магазини, от които те взимат процент.

Избор на хотел

Ако посещавате Египет, за да разгледате пирамидите и гробниците, то не би трябвало да ви е проблем хотела, защото няма да се застоявате. Ако сте резервирали почивка в някой от морските курорти, където ще прекарате 6-7 нощувки, то със сигурност хотелът изиграва важна роля за цялостното изживяване.

В този случай заложете на малко по-скъп хотел. Трябва да знаете, че в повечето случаи стаите няма да отговарят на очакванията ви. Затова ви препоръчвам да проверите в сайтовете за резервации, основно в Booking, коментарите на потребителите.

Интернет

Цената на 1 МБ интернет в Египет е над 20 лева. Затова изключете мобилните си данни още на летището в България. Ако ще ви е нужен интернет там, по-добре си вземете сим карта от летището. След предварително проучване се спрях на Oringe. Взех 18 ГБ за 10 долара.

Използвах телефона, в който поставих сим картата, като рутер и захранвах с интернет други два телефона и лаптопа си, когато трябваше да свърша малко работа. Все пак сме в Египет и нямаше как да не съм излъган. Очаквано ГБ-ите не бяха 18, а около 12, но беше доста бърз, докато го имаше.

В повечето хотели wi-fi има на рецепцията, при това доста слаб. Ако искате в стаите, ще трябва да се плати – около 4 евро на ден, като цената пада спрямо броят на дните, за които си предплатите. Разбира се, има и хотели, в които има навсякъде интернет, но това са предимно 5-звездните и то не всички. Например в хотела в Хургада нямаше безплатен, докато този в Кайро имах и беше много добър.

Какво си заслужава да посетим?

Разбира се, няма как да си в Египет и да не видиш пирамидите в Гиза. За мен лично Луксор е много по-интересно и богато на история място. Разгледайте храмовете Карнак и Луксор, Долината на царете и на цариците, храма на Хатшепсут, плавайте поне с лодка по река Нил, посете Асуан и Абу Симбел.храм египет хатсепшут

Ако изберете някой от морските курорти, опитайте задължително дайвинг или шнорхелинг. Червено море е едно от най-красивите в света. Опитайте и сафари в пустинята.

Шофиране и кола под наем

Не бих ви препоръчал да си взимате кола под наем в Египет. Там няма застраховки и технически прегледи, просто си карат колите, докато съвсем не стават. Със сигурност ще се опитат и да ви излъжат и да платите след това не малко пари.

Никак не е за препоръчване и самото шофиране. Там не използват мигачи, а просто натискат клаксона, когато ще направят някоя маневра. Шофира се хаотично и доста бързо.

Такси/Uber

Всички казват, че цените на такситата са много ниски. Аз лично препоръчвам приложението Uber, което дори там работи. Използвах го в Хургада и бях много приятно изненадан. За едва един долар стигнах от резорта до Марина Хургада, колата беше изключително чиста, а шофьорът сякаш беше европеец. Спазваше всички правила за движение по пътищата.atv сахара

Трябва да знаете, че в Египет се плаща кеш, като в приложението в началото ще ви изпише ориентировъчна цена в местна валута. Всеки път плащах в долари и нямах никакви проблеми. Другото хубаво на Uber е, че вие и шофьорът си следите маршрута на телефоните и няма опасност да ви заведе на друго място или да позаобиколи.

Вода

Едва ли ще ви изненадам, като ви кажа, че в никакъв случай не трябва да пиете вода от чешмата. Препоръчва се и за измиването на зъбите да се използва бутилирана вода.

Избягвайте да слагате лед в напитките си, защото е много вероятно водата да е от чешмата.

Кога е най-добре да посетим Египет? 

Въпреки че е в северна Африка, температурите в Египет са си доста високи. Затова е най-добре да стегнем куфарите между октомври и март.

Аз посетих Египет през месец май и останах доволен. Водата беше много подходяща за плаж. Единствено в Луксор и на сафарито в пустинята се усещаха 40-те градуса, но може да се преживеят.

Входни такси и снимане в историческите обекти

В Египет всички музеи, гробници и храмове са платени. Входният билет се купува единствено в местна валута и то кеш. Цените варират между 10 и 40 лева.

От няколко години е разрешено навсякъде да се снима с мобилен телефон. На някои места, за да ползваш фотоапарат, трябва да си платиш. Такъв е случаят в Долината на царете, където входният билет е 240 египетски лири, а билетът за снимане с фотоапарат – 300 лири. Съответно около 24 лева и 30 лв.

За снимане с фотоапарат се плаща и в музея в Кайро. Там входният билет е 200 паунда, но поне за използване на фотоапарат се заплаща само 50 лири – съответно 20 лева и около 5 лева.

Използването на светкавица е забранено. Аз си платих за използването на фотоапарат и на двете места, но ви съветвам да си заложите на телефоните. Също стават добри снимки.

travel planner дубай
Планирайте всяко пътуване с планера на world2explore

В храма Карнак входният билет е 200 лири, в храма на Хатшепсут е 140 лири, а за платото с пирамидите и свинкса – 200 египетски лири. Разбира се, за да влезеш в съответната пирамида, се заплаща друг билет.

Има възможност да си купите Cairo Pass  и Luxor Pass, но това го препоръчвам при самостоятелно организирани пътувания. С тези пропуски ще спестите със сигурност няколко долара, стига да искате да обиколите всички храмове, музеи и гробници.

Допълнителните екскурзии

Това е едно от най-печелившите пера за туроператорите. Те препродават допълнителни екскурзии на изключително завишени цени. Например на мен ми беше предложено да си закупя сафари в пустинята за 140 лева. Намерих много по-добър и изгоден вариант за около 40 лева.

Все пак им се доверих за Луксор, защото се пътува няколко часа и се минава през много КПП-та. В Луксор задължително трябва да ползвате услугите на екскурзовод и трябва да сте готови за изключително много информация. Затова реших, че е по-добре да им платя исканите 190 лева, но да успея да видя всичко. В цената влизаше взимане и връщане в хотела, пътуване с автобус до Луксор, посещение на храма Карнак, Долината на царете, храма на Хатшепсут, обяд и плаване с лодка от единия до другия бряг на Нил. Разбира се, така написано звучи добре, но всъщност по-късно съжалих.

Ако си го бях организирал сам, със сигурност щеше да е по-изгодно, но в случая не парите са фактор за негативното ми мнение. Използването на туристическата агенция те ограничава във всичко и буквално препускаш между всеки обект. Изключително разочарован останах от решението им да не посетим храма Луксор, а просто да минем покрай него и от автобуса екскурзоводът да ни разкаже за него. Вместо това ни заведоха във фабрика за папируси, за да вземат процент от покупките ни.

Препоръчвам да отделите поне една нощувка и два дни на Луксор и задължително сами да си го организирате. Посетете храма Луксор късно вечер, когато е осветен, изглежда невероятно. Той работи до 22:00 часа.

На втория ден е хубаво да станете рано, за да се издигнете с балон над Луксор. Гледката от високо е изключителна. След това може с лодка да стигнете до Банановия остров, където да видите и крокодили. Всичко това няма да може да изживеете с туристическа агенция, затова планирам при следващо посещение в Египет сам да си организирам целия престой.

GetYourGuide

В Египет отново използвах любимата си платформа за активности и входни билети – GetYourGuide. За тези, които не са я използвали, тя е като Booking, но за активности.

Тук цените са много по-ниски от тези, които ще ви предложат в хотела и на улицата, така че си спестявате пазаренето. Също така плащането е сигурно, плаща се с дебитна или кредитна карта и най-важното е, че има опция за безплатно анулиране.

От GetYourGuide си резервирах каране на ATV в пустинята и водолазно гмуркане в Червено море. Останах повече от доволен.

COVID мерки

Дни преди да излетим за Египет правителството им обяви частичен локдаун – затваряне на молове и ресторанти, както и плажове. Пътувахме по време на Рамазана и честно казано не видях затворен ресторант или плаж.

От друга страна целият персонал в хотела беше с маски, навсякъде има дезинфектанти и проверяваха температурата. Маските за туристите не са задължителни на открито. През май 2021г. глобата за неносене на маски на закрито беше малко над 3 долара.

Има ли крокодили в Нил?

От деца сме останали с впечатлението, че в река Нил има крокодили. Е, в днешно време трудно бихте намерили крокодил в египетската част на най-дългата река в света. Все пак около нея живеят десетки милони хора, които ще им пречат да си живуркат на спокойствие.

Все пак в самата река има крокодили, но те са доста по на юг, по-скоро към суданската част на Нил. Въпреки това избягвайте да се къпете в реката.египет река нил

Въпреки че написаното звучи  по-скоро негативно, препоръчвам да се впуснете в приключението, наречено Египет. Местните са изключително добри в туризма и срещу бакшиш ще ви накарат да се почувствате повече от добре.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

colibra закъснели

6 Comments

  1. Информация е доста пълна, изчерпателна и точна, преди близо месец бях там. Аз залагам на туроператора, защото имам по-голямо спокойствие. Видяхме всичко което описвате, с изключение на крокодил по Нил 🤪, Банановия остров и балон над Луксор. Досадни са, но с бакшиш всичко е ОК. И да амбулантните търговци са психолози, по-погледа решават дали да ти досаждат.Наистина не ги поглеждах, работи да. Изживяването е незабравимо. Пътувайте… 🐬🐚🌞

  2. Наистина много изчерпателна и подробна информация. Няма да ходя в Египет. Предпочитам си Тайланд!

  3. Чудесен пътепис, поздравления! Много точно и с чувство за хумор 😊😂

  4. Точно!По 1$ си поръчайте във вашата банка,поне 50$.Също и по 5$.

Write A Comment