Сафари в пустинята е най-популярната атракция за туристите в арабските държави. Ако посещавате Обединените арабски емирства, Катар, Йордания, Египет, Тунис или Мароко, то със сигурност се впуснете в това приключение.

Масовата представа за сафари в пустинята е разходка с джипове по пясъчните дюни, завършваща с обилна вечеря в лагер и шоу програма. В тази публикация ще ви обърна внимание на малко по-вълнуващо сафари в пустинята Сахара в Египет.

В началото на месец май прекахар седмица в Хургада –   курорт, предлагащ множество активности за своите гости. Една от тях е разходка из Източната пустиня, до суровата Червеноморска планинска верига.

Видове сафари в Сахара

Египтяните разбират от туризъм и ще задоволят всяко ваше желание, стига да си платите. В Хургада се предлагат различни варианти за разходка из Сахара – от няколко часа до целодневни занимания.

Всички те започват и приключват от и до хотела, в който сте отседнали. Взимат ви с джипове или с бусчета и ви отвеждат до съответния лагер.сахара джип

Ако изберете целодневна екскурзия, ще имате възможност да се разходите върху суровата пустиня с джип, да карате бъги и да се качите на камила. Денят завършва в къмпинга, където отдалеч се носи аромат на скара, а на сцената се танцуват кръшни кючеци.atv сахара

Каквато и програма да изберете със сигурност ще стигнете до бедуинското селище. Всъщност в него днес не живеят бедуини, а е изкуствено създадена туристическа атракция. На място ще видите как жените правят домашен хляб, ще видите и ще може да си купите традиционните мазила, които са използвани в миналото им, както и да опитате бедуински чай.

С ATV в пустинята Сахара

Сахара в Източен Египет е по-камениста, не са много пясъчните дюни и се губи донякъде чарът на прекосяването с джипове. Все пак го има и мнозина залагат на него.

Аз предпочетох нещо, далеч по-вълнуващо от друсане в багажника на джип с други седем души, а именно каране на ATV в Сахара.

Харесах си кратката и стегната 3-часова следобедна програма, когато градусите в пустинята бяха малко над 40.

В 15:00 часа ни взеха с микробус от хотела и ни извозиха до лагера, където се подписват необходимите декларации. След това протича инструктаж и час по-късно вече бяхме качени върху ATV-та. Хората, които бяха дошли с децата си, бяха натоварени върху бъгита, които не са чак толкова атрактивни.

сахара
Бъгитата за семейства

Карането на ATV в пустинята е изключително лесно, но пък много вълнуващо. Машините са автоматични, а единственото, което се изисква от вас, е да натискате газта с палеца си, да следвате колоната и да не натискате рязко спирачките, за да не се обърнете.

atv сахара
Инструктаж преди старта на няколко езика

Приключението продължава два часа, през които изминавате 20 километра навътре в пустинята, за да стигнете до началото на планинската верига. Там е издигнато бедуинското селище, където имате възможност да яздите камила и да се снимате.

Аз лично не се качих върху камила, защото не ми хареса състоянието и отношението към тях.  Отказах да инвестирам в тяхната експлоатация, но това си е личен избор. Язденето на камили е включено в цената на сафарито, но в Египет бакшишът винаги е задължителен, така че е прието да се остави някой долар на камиларите.atv сахарабедуинско селище

В селището ни сервираха и бедуински чай в чаши, които сигурно от дни или седмици не са измивани. Ако селището беше автентично, може да ги разбереш местните, все пак живеят в пустинята, но това все пак е туристическа атракция и в дни на пандемия беше подходящо да се погрижат за елементарните мерки.

бедуински чай
Чашите отдавна не бяха мити

Разбира се, акцентът в случая е карането на ATV, а то продължава и в обратния маршрут – още 20 километра до съответния лагер.

Виж също: В Луксор за един ден – история за богове, фараони и гробници

Ако сте по-приключенски настроен, се качете на последното ATV в колоната. По този начин ще имате възможност да изостанете мъничко, за да натиснете газта. Успях да вдигна максимално 54 км/ч., но изживяването си струваше. Разбира се, това не е съвет към всички! Важно е да се спазва дистанцията между ATV-ата и да се преценяват собствените възможности, въпреки че се управлява елементарно.

atv сахара
Бедуинското селище
Какво трябва да носим в пустинята?

Задължително си вземете слънчеви очила и шамия/шемаг – шал за глава. По време на сафарито всеки сантиметър от тялото ви ще бъде покрит с прах, затова е важно да предпазите главата си и най-вече очите. Арабският шал се продава във всяко туристическо магазинче. Може да я спазарите за 1-2 долара. В лагера цената е фиксирана – 4 долара.

Не забравяйте да си вземете и вода със себе си. До последно отлагах, разчитайки, че ще ни раздадат в лагера, но в последния момент реших да се застраховам и си взех две бутилка по 1,5 литра. Изпих ги на двете почивки през първия час още, въпреки че не съм от хората, които всекидневно се наливат с вода. В бедуинския лагер също продават вода – половин литър е 1 долар. От фирмата все пак също дадоха бутилка минерална вода, но в самия край на деня.

atv сахара
Из пустинята Сахара

Задължително си сложете и удобни обувки – може маратонки, но не джапанки. Момчетата могат да заложат на шорти и тениска, а дамите да си направят снимките сравнително рано, докато все още не са потънали в прах.

Не забравяйте да вземете и пари в брой, препоръчително е дребни долари. Египет все пак е държавата на единия долар. Със сигурност някой ще си поиска бакшиш.

Къде да си запазим сафари в Хургада?

В Хургада всичко само ще ви намери, дори докато събирате тен на плажа. Агентите на туристически услуги са изключително досадни, но предлагат всичко. Сафарито може да си го запазите в хотела или на улицата. Първоначалната цена, която ще чуете, е силно завишена. Ако сте добри в пазаренето, може да стигнете до цени около 30-40 долара.

Аз и този път заложих на платформата GetYourGuide и запазих през тях всички активности в Египет. Сайтът е подобен на Booking, но е за активности и музеи. Залагам на платформата, тъй като в нея винаги откривам най-добрите цени, може да се плаща с карта и най-важното имаш гаранция, че ще получиш това, което е описано, както и безплатно анулиране. Не забравяйте предварително да прочетете отзивите.

В платформата има различни предложения за сафари, в зависимост от продължителност, цена и активности. Може да карате и по морския бряг, както рано сутрин или по залез. Може да ги разгледате ТУК. Прилагам линк и към сафарито, на което заложих аз. В платформата цената е около 32 лева, която доста трудно бихте достигнали при пазаренето с местните представители.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

colibra закъснелиВ публикацията има партньорски връзки. Ако резервирате през тях получавам малка комисионна, без оскъпяване за вас. Така помагате за развитието на блога. Благодаря ви!

Write A Comment