Луксор е едно от най-невероятните места не само в Египет, но и в целия свят. Тук се намира вторият по големина музей на открито, десетки гробници и храмове, привличащи туристи от целия свят. Не е случайно, че повечето историци харесват повече Луксор, отколкото пирамидите в Гиза.

Градът е задължителна спирка за всеки, който се е насочил към северноафриканската страна. Пригответе се за изключително много информация, която ще надгради в пъти преподаваното в училище.

Колко дни и кога да планираме за Луксор?

Ако искате наистина да разгледате Луксор и да се впуснете в магията на древен Египет, препоръчвам ви да планирате поне два дни, въпреки че тази публикация е насочена за еднодневна екскурзия. Тъй като градът се намира в южната част на страната, градусите винаги са високи. Затова е препоръчително да се отправите натам през зимните месеци, въпреки че дори и през декември градусите са високи.

Аз посетих Луксор в началото на месец май и наистина си беше изключително горещо, въпреки че екскурзоводът ни твърдеше, че имаме голям късмет по отношение на температурата. Повечето места за разглеждане са на открито и са каменисти, което подсказва, че трябва да имаме задължително шапка, очила и да си носим вода.

Как да стигнем до града?

Луксор присъства в маршрутите на всички туристически агенции. Някъде е включен в програмата, докато при други е срещу допълнително заплащане. До града може да се стигне с автомобил, автобус, кораб, влак или самолет.

Ако сте отседнали в Хургада, по-вероятно е да стигнете с автобус. Така беше и в моя случай, тъй като заложих на организирано пътуване. Тръгването беше в 4 сутринта, като автобусът взима желаещите от различните хотели. Съществува опция и за самостоятелно пътуване, като си наемете частен трансфер или се качите на обществен автобус.

Виж също: В Египет за първи път – всичко, което трябва да знаем

Ако сте отседнали в Кайро, вариантите за трансфер до Луксор се увеличават. Може да включите Луксор в програмата си, качвайки се на круизен кораб по Нил. Може и да се пристигнете с нощния влак, както правят много туристи. Срещу 80 долара на човек получавате спалнен вагон за двама, както вечеря и закуска.

С влак или с кораб може да стигнете до Луксор и от град Асуан.

Ако сте отседнали в Шарм ел-Шейх, тогава е препоръчително да заложите на полет, тъй като разстоянието е много голямо.

Какво трябва да знаем за древните египтяни?

Днешните египтяни обичат да изтъкват, че са наследници на създателите на пирамидите. Всъщност истинските египтяни са изглеждали по съвсем различен начин – тъмна кожа, дори червеникава, високи и слаби тела, дълги слаби крайници, дълги пръсти, тънък дълъг нос, черни коси и очи. Това описание донякъде е доста стряскащо, но днес е изключително рядко да ги срещнем, тъй като са смесени с арабите.

През 11 век пр.н.е. пустинята Сахара е била савана. Именно около река Нил е започнала цивилизацията. През 5 хилядната година пр.н.е. датират първите украшения. Тогава е развита цивилизацията, вече не се занимават с примитивни неща. Опитомени са животни с цел извличане на сила – воловете и магаретата се включват при обработването на земята. Тогава е опитомена и котката.

През 4 хилядната година пр.н.е. са изобретени първите кораби-салове за пресичане на Нил. Изградени са и първите канали, свързващи реката с Червено море. Тогава се появяват и първите настолни игри, наподобяващи нещо като доминото.

През 3500 година пр.н.е. 48 малки държави около река Нил водят войни на религиозна тематика. Тогава се обособяват две държави – Долен и Горен Египет, управлявани от двама владетели с различни символи на властта. Фараон Нармер обединява царството със сила и насилие.

Древният Египет има 31 династия плюс нулевата.

 Какво да трябва да знаем за Луксор?

Луксор е огромен комплекс от древни паметници. Разположен на източния бряг на река Нил, на около 500 километра от Кайро. Луксор е издигнат на мястото на древната Тива – столица на фараоните по време на разгара на тяхната мощ от 16 до 11 век пр.н.е.

По време на периода на Старото царство (приблизително 2650-2150 г. пр. н. е.), когато  Великите пирамиди са били построени в Гиза, древният град в Луксор е бил провинциален административен център. Придобива ново значение след разпадането на Старото царство, време, наречено „първият междинен период“. През този период древният град в Луксор става столица на местно царство, което с времето успява да обедини страната.

Виж също: С ATV в пустинята Сахара

Смята се, че фараонът, осъществил това обединение, на име Ментухотеп (управлявал преди около 4000 години), е постигнал този успех в своята 39-та година на управление.

Древната столица Тива е била съсредоточена около храма на Амон, посветен на главния бог на древния египтянин. Храмът е поръчан от цар Аменхотеп III през 1392 г. пр. Н. Е., завършен от Тутанкамон и след това разширен от Рамезес II. Днес е известен като Храмът на Луксор. Булевард на сфинксовете го свързва с храма Карнак.

Оригиналният Храм на Луксор се състои от голям двор и комплекс от зали и камери. В едната зала има гранитна статуя на Александър Велики. На входа стоят две колосални статуи на фараона Рамзес и чифт обелиски. Един от обелиските стои и до днес, другият е премахнат и възстановен през 1831 г. на площад „Конкорд“, Париж, където стои и до днес.

Когато Тива запада, Луксор остава най-населената част на града. Луксор, заедно с Карнак, Долината на кралиците и Долината на царете, е обявен за обект на ЮНЕСКО за световно наследство през 1979 г. Продължават разкопките и опазването. През 1988 г. Египетската организация за антики открива много статуи от 18-та династия. Храмът е бил използван като място за поклонение до наши дни.

Амон-Ра

След превръщането на Тива в столица е трябвало да й се придаде важност. Тогава богът Ра е бил обединен с местния в Тива Амон и така се получава Амон-Ра.

Въпреки че реално той не съществува, Амон-Ра е бил вторият по богатство човек в Египет. 150 хиляди роби са били на негово подчинение, притежавал е цели планини и хиляди крави.

Разбира се, все някой е трябвало да се възползва от всички богатства и това са били жриците, които са се грижили за храмовете. Не случайно на всички изображения те са пълнички, защото е трябвало някой да изяде всичко, донесено в храмовете за боговете.

Храмът Луксор

Храмът Луксор е бил най-големият и най-значим религиозен център в древен Египет. Построен от фараоните Аменхотеп III  И Рамзес II. Този храм е определен като велик паметник и днес стои в сърцето на съвременния град.

Известен още като Южно светилище, той е бил използван за ежегодните религиозни тържества, когато статуите на Амон, Мут и Хонсу са пренасяни от Карнак по Булеварда на Сфинксите до храма.храм луксорхрам луксор

В древността храмът е бил заобиколен от къщи, пазари и работилници. Храмът е по-малко сложен от Карнак и отново, колкото по-навътре ходите, толкова по-стари са структурите. Пред храма започва Булевардът на сфинксите, който е дълъг 3 километра и свързва храма Карнак.храм луксор

Внушителният пилон с височина 24 метра е издигнат от Рамзес II и е украсен с изображения на неговия военен успех, включително битката при Кадеш. Първоначално пилонът е бил затворен от шест колосални статуи на Рамзес II – четири седнали и две стоящи. Днес са останали само две от седналите фигури и една изправена.

Виж също: Хургада извън резортите – какво да правим в червеноморския курорт?

Отвъд това е Великият двор на Рамзес II, със стени, украсени със сцени на фараона. На задната стена на храма има релеф на 17-те сина на Рамзес, заедно с техните имена и титли. Отвъд съда се намира великолепната колонада на Аменхотеп III, построена да бъде главният вход към храма на Амон.храм луксор

Вътрешната зала на хипостила има четири реда от осем колони, които водят до основните стаи на храма. Има друга камера с четири колони, в която се правят приноси на бог Амон. Зад това се намира светилището на Бога, което по-късно е възстановено от Александър Велики и има релефи, изобразяващи го като египетски фараон.

Тук се намира и „рождената стая“ на Аменхотеп III, която има графики на неговото символично божествено раждане. Най-забележителен е моментът на зачеването му, когато пръстите на бога докосват тези на майка му.храм луксорхрам луксор

Последната камера е светилището на Аменхотеп III, с останки от каменната основа на статуята на Амон.

Входният билет струва 200 египетски лири, което е около 20 лева. Съветвам ви да го посетите рано сутринта, когато не е толкова горещо или късно вечер. Отворен е до 22:00 часа, когато е осветен от множество светлини.храм луксор

Храмът Карнак

Храмът в Карнак датира от около 2055 г. пр. Н. Е. До около 100 г. сл. Хр. Той е построен като култов храм и е посветен на боговете Амон, Мут и Хонсу. Като най-голямата сграда за религиозни цели, която някога е била построена, храмът Карнак е бил известен като „най-предпочитаното място“ от древните египтяни.

Храмовият комплекс в Карнак се състои от редица храмове, параклиси и други сгради под формата на село и поради тази причина името Карнак е дадено на този комплекс, тъй като на арабски Karnak означава „укрепено село“.

Входният билет струва 200 египетски лири, което е около 20 лева. Храмът се вижда от крайречния булевард, както и от левия бряг на Нил.

карнак
Изглед към храма от река Нил
Виж всички публикации за Египет ТУК.

По време на Новото царство храмовият комплекс Карнак е бил център на древната вяра, докато властта е била концентрирана в Тива и значението му се отразява в огромните му размери. В допълнение към религиозното си значение, той е служил и като съкровищница, административен център и дворец за фараоните от Новото царство. И до днес се смята за най-големият храмов комплекс, построен някога навсякъде по света.

Той се развива за период от 1500 години, добавя се от поколение след поколение фараони и води до колекция от храмове, светилища, пилони и други декорации, която няма аналог в целия Египет. Докато върхът на неговото значение е по време на Новото царство и по време на управлението на известни фараони като Хатшепсут, Тутмос III, Сети I и Рамзес II, всички допринасят за значителни допълнения към комплекса, строителството продължи в гръко-римския период с Птолемеите, Римляни и ранните християни оставят своя отпечатък там.

Любопитно е, че  на осемдесет хиляди слуги и роби им е била възложена задачата да обслужват Амон-Ра в Карнак, показвайки неговата сила и значение по това време. Също така са издигнати 5000 статуи в негова чест.

Долината на царете

Изграждането на гробници е било част от вярата на древния египтянин за отвъдното и подготовката им за следващия свят. Древните египтяни силно вярвали в отвъдното, където им било обещано да продължат живота си, а на фараоните било обещано да се съюзяват с боговете. Ето защо процесът на мумифициране е бил важен за запазването на тялото на починалия, за да позволи на вечната му душа да се събуди и да заживее отново в отвъдното. Древните гробници също включват всички вещи на починалия, тъй като се е смятало, че те може да се нуждаят от тях, след като се събудят, за да живеят вечния живот.

долината на царете
До гробниците в долината туристите са извозвани с влакчета

В Древен Египет са свързвали западния бряг на Нил със смъртта, там – където залязва слънцето. Не случайно на западния бряг на Нил в Луксор се намира Долината на царете,  където телата на фараоните са били положени в гробници, изсечени дълбоко в скалите.

Виж също: Дайвинг за първи път – гмуркане сред корали и цветни рибки в Червено море

Размерите на тези гробници варират от еднокамерни погребения до масивни комплекси, обхващащи няколко хиляди квадратни метра. Много от тях включват сложна йероглифна резба и ярко рисувана декорация, илюстриращи церемонии, ритуали за погребение, преминаване към света на мъртвите, пътя на слънцето и други теми. Изследвани са над 63 гробници.

тутанкамон луксор
Мъничката гробница на Тутанкамон

Една от най-важните гробници, намерени в Долината на царете, е гробницата на фараона Тутанкамон и всички негови съкровища, въпреки че го определят като най-безполезния фараон. Оттогава това откритие привлича туристи от цял ​​свят, тъй като намерените съкровища обикалят света на обиколка, за да разпространят новината, че това много важно откритие за историята на нашата цивилизация е открито в Долината на царете.

луксор гробници
Гробницата на Рамзес 9-и

луксор долината на царетелуксор долината на царете

Към днешна дата все още са в процес на разкопки в някои райони на Долината на царете и е въведена ротационна система за посетителите да посещават гробниците, тъй като са въведени процедури за реставрация за възстановяване на намерените гробници. луксор долината на царетелуксор долината на царетелуксор долината на царетелуксор долината на царете

Входният билет струва 240 египетски лири, което е около 24 лева. С него може да посетите три гробници по избор. Нашият гид ни посъветва да разгледаме тази на Мерноптах, Рамзес 1-ви и Рамзес 9-ти. За да снимате с фотоапарат се доплаща 300 египетски лири. Може да си доплатите да разгледате всички гробници, както и тази на Тутанкамон.

Храмът на Шетшепсут

Храмът на Хатшепсут се откроява със своята велика архитектура. Разположен в основата на варовикови скали в Дейр ел Бахри, този погребален храм разполага с три нива от портици със статуи, стълбове и йероглифи. Вътре ще намерите и два параклиса, плюс две рампи, които свързват долната тераса с горната. 

Храмът на Шетшепсут
Храмът на Шетшепсут

Хатшепсут се отличава в историята с това, че е сред най-успешните фараони в Древен Египет. Тя е петият фараон от 18-та династия по време на Новото царство. Датите на нейното управление се обсъждат от историците, но се смята, че тя е управлявала Египет в продължение на 22 години.

Става царица на Египет, когато се омъжва за своя полубрат Тутмос II, когато е на 12. Като фараон, Хатшепсут разширява египетската търговия и създава обещаващи строителни проекти, като най-известният е храмът на Дейр ел Бахри.  Хатшепсут е изобразявана с фалшива брада и мъжко облекло. И до днес продължава да се спекулира причината за смъртта й.  

Билетът за вход в храма струва 140 египетски лири, което е около 14 лева.Храмът на Шетшепсут

 Луксор извън историята

Въпреки че Луксор привлича със своите храмове и музеи, които в никакъв случай не са изчерпани в тази публикация, градът предлага и някои по-забавни активности.

В Луксор може да се издигнете с балон над храмовите комплекси и гробниците. За целта трябва да си вземете предварително билет и да станете много рано.

Също така може да се качите на лодка и да прекосите величествената река Нил. Ако разполагате с повече време, може да отплавате до банановия остров и да видите истински крокодили.река нил луксоррека нил луксоррека нил луксор

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

colibra закъснели

Write A Comment