Хургада е сред най-популярните курорти в Египет и край бреговете на Червено море. Всяка година е посещаван от десетки хиляди гости, но голяма част от тях не напускат хотелите и резортите, а се потапят в местния ол инклузив.

Но какво е да посетиш арабска държава и да не се сблъскаш лице в лице с тоталния хаос – безумен трафик, викове, аромат на подправки и висящи заклани животни по тротоарите. Разбира се, това също има своя чар, като допълним и множеството атракции и неща за правене в Хургада.

Като морска дестинация градът предлага множество активности, които си заслужава да изпитате. Затова е препоръчително да излезете от иначе чистите резорти, в които има достатъчно магазини, басейни и ресторанти, за да не ви е скучно.

В града има няколко музея, търговски център и много магазини, но в тази публикация ще ви представя по-вълнуващите неща за правене в курорта.

Сблъсък с истинското лице на Хургада

Ако не сте посещавали арабска страна, то със сигурност ще претърпите културен шок. Въпреки това задължително се впуснете из прашните улици на Хургада и усетете местния дух.

Бъдете готови, че местните ще ви канят да влизате във всеки магазин, ще ви офертират с активности или ще си предложат услугите, за да получат някой и друг долар.

Ако сте решили да пазарувате подправки или чайове, из града ще ги намерите на много по-добри цени, отколкото в магазините в резортите.

Бъдете внимателни, когато пресичате, защото в Египет шофирането е доста рисковано, не се спазват никакви правила.

Хургада Марина

Най-туристическото място в града е Хургада Марина, където не се допускат местни, освен ако не работят там. Това е добра новина, тъй като е като остров за бягство от иначе нахалните амбулантни търговци.

Това е идеалното място за вечерна разходка със семейството, с приятелите или с половинката си. На булеварда  можете да намерите много добри ресторанти, барове и кафенета, от които да наблюдавате десетки луксозни яхти.

От пристанището може да си резервирате различни морски активности, като издигане с балон, возене на банан или пиратско приключение в Червено море.

До Хургада Марина се стига изключително лесно. Намира се в края на улица Шератон, ако идвате от посока Мамша. Ако сте отседнали наблизо, може да се разходите пеша, но ако сте в отдалечен резорт, препоръчвам ви да използвате приложението  Uber.хургада марина

В непосредствена близост до Хургада Марина е известният рибен пазар, както и най-красивата джамия в града – Ел Мина. Около нея ще бъдете атакувани от предложения за услуги, сред които да ви покажат най-доброто място за снимки – намира се точно срещу главния й вход. Няма нужда да давате 1 долар.

Шнорхелинг край Райския остров

Червено море е сред най-красивите в света, затова ако сте фенове на шнорхелинга, задължително си подарете един ден. Най-доброто място е Райският остров, който задължително трябва да посетите, дори и само за плаж.

Той е част от Националния парк на остров Гифтун. Островът е идеален за тези, които търсят спокойствие и  невероятен пясъчен плаж. Тук дори в плитката вода можете да видите уникално разнообразие от риби.

Има много варианти за посещения на Райския остров, но аз ви препоръчвам да си запазите еднодневна екскурзия до него с платформата GetYourGuide, която използвам от години. За около 30 долара може да намерите трансфер от хотела, плаване с яхта до острова и обяд. Екипажът спира на няколко места, за да се отдадете на шнорхелинг.

Дайвинг

10% от подводния свят на Червено море не може да бъде видян никъде другаде по света. В него има невероятни коралови рифове, дълги стотици километри. Затова най-доброто изживяване е водолазното гмуркане.

Ако нямате никакъв опит с дайвинга, препоръчвам първото си гмуркане да направите в Червено море. Така много по-лесно ще се влюбите в подводния свят. хургада дайвинг гмуркане

Именно край Хургада се гмурнах за първи път и останах очарован. Инструкторите са изключително добри и приятелски настроени, а приключението не е скъпо.

Прочете повече тук: Дайвинг за първи път – гмуркане сред корали и цветни рибки в Червено море

хургада дайвинг гмуркане

Сафари в пустинята

Хургада има рядката възможност да предложи едновременно морски приключения и активности в пустинята. Само след няколко минути шофиране с автомобил ще се озовете в най-голямата пустиня в света – Сахара. Въпреки че около Хургада е по-камениста, ще усетите високите градуси и суровата й същност.

Много компании предлагат различни опции за сафари в Сахара. Може да филтрирате избора си спрямо цена, продължителност и различни активности. Всички опции включват трансфер от хотела.

Предлага се каране на бъгита, на ATV-та, яздене на камили, посещение на изкуствено създаден бедуински лагер, както и вечеря и шоу в къмпинг. Предлагат се сафарите за няколко часа, както и целодневни. atv сахара

Аз заложих на следобедно каране на ATV, което е с продължителност 3 часа, през които изминахме 40 километра в пустинята.

Прочети повече: С ATV в пустинята Сахара

Еднодневни екскурзии  от Хургада

Изненадах се, че мнозина приключват посещението си в Египет единствено със събиране на тен. На няколко стотин километра от курорта може да се докоснете до една от най-великите цивилизации в историята.

До Луксор. Отделете си поне един ден до древната столица Тива, днес Луксор. Тук може да разгледате храмовете Луксор и Карнак, който е и вторият най-голям музей на открито в света. Посетете задължително и Долината на царете, където може да разгледате няколко гробници на египетски фараони, както и храмът на Хатшепсут – първата жена фараон на Древен Египет. Тук може също да прекосите с лодка река Нил, да отидете до банановия остров или да се издигнете с балон над Долината на царете.египет долината на царете

До Кайро. Разбира се, поне един ден е нужен и за Кайро и по-конкретно египетските пирамиди в Гиза. Въпреки че лично аз съм много по-впечатлен от Луксор, пирамидите също трябва да бъдат видяни. Хеопсовата пирамида е под закрилата на ЮНЕСКО и е единственото оцеляло световно чудо. Отделете поне 2 часа и за египетския музей в Кайро.пирамиди египет

И за двете екскурзии трябва да сте готови за дълго пътуване, съчетано с тръгване в 2:00 или в 4:00 часа сутринта и късно връщане, но със сигурност си заслужават.

Виж повече: В Египет за първи път – всичко, което трябва да знаем

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

colibra закъснели

Write A Comment