Водолазното гмуркане е сред най-добрите неща, които може да направите, докато сте край бреговете на Червено море. Египет е сред топ местата за дайвинг в света, тъй като значителна част от подводните градини са запазени непокътнати. Тук може да откриете коралови рифове, простиращи се на около 2000 км. Като добавим фактите, че 10% от животинските видове в Червено море не могат да бъдат видяни никъде другаде, а водите му са сред най-чистите, то дайвингът е просто задължителен.

Преди да планирам пътуването си в Египет не се бях замислял за водолазно гмуркане изобщо. Мислих си, че е доста трудно или не е за мен. До момента, в който не реших да се отправя към северноафриканската държава.

По план имах няколко дни в Хургада, а аз не съм от хората, които биха се излежавали по цял ден на шезлонга. Затова предварително се разрових за активностите, които предлага червеноморския курорт – дайвингът оглавяваше повечето класации. Изгледах няколко видеа в YouTube, прочетох различни отзиви и разкази и вече бях сигурен – ще се гмуркам в Червено море.

Въпреки малкото време, с което разполагах, за да се подготвя за Египет, реших активностите да ги организирам на място, за да е по-сигурно. Още повече в период на пандемия.хургада дайвинг гмуркане

Дайвингът в Хургада се предлага на всеки ъгъл – в хотелите, на улицата и в интернет. В хотелите цената е двойно и тройно по-висока, но ако можете да се пазарите, ще успеете да договорите добра цена. Събрах няколко оферти на място, но цената беше драстично по-висока от тази, която намерих още в България. От години използвам платформата GetYourGuide, която е като Booking, но за активности. Затова и този път заложих на нея.

В нея може да намерите всичко – дайвинг, шнорхелинг, екскурзии, сафари… Още в България си бях харесал офертата на White Dolphin – 30 долара на човек. Цената е повече от добра – включва вземане и връщане от хотела, плаване с яхта, пълна водолазна екипировка, гмуркане с инструктор на две места и обяд.

Виж също: В Египет за първи път – всичко, което трябва да знаем

Направих резервацията и платих с карта ден преди гмуркането. Става за секунди. След час се свързаха с мен от агенцията, като ми изпратиха подробности в WhatsApp.

В деня за гмуркане в Хургада имаше доста силен вятър и се притесних дали ще се осъществи. Знаете онова гадно чувство, когато си се подготвил за дадено нещо, но има голям шанс то да не се случи.

Е, случи се. Рано сутринта бяхме пред резорта, където беше представителят на фирмата. Очаквах да е с автомобил и се изненадах, че спря такси, но ни увери, че всичко е наред. Така или иначе пристанището беше на около 2 км от хотела и знаехме пътя. След около 5 минути пристигнахме на пристанището и се качихме на яхтата.

Раздадоха ни документи, в които да попълним данните си и актуалното си здравословно състояние, евентуални срещи с различни заболявания…хургада дайвинг

Групата ни беше много малка – двама българи, двама германци и трима французи.

Инструкторите ни направиха инструктаж, при който изпитах известно притеснение. Нещо, което е напълно нормално, все пак те предупреждават за евентуални инциденти или проблеми с екипировката и очилата.

Тъй като досега не се бях гмуркал, това налагаше и инструктор, който е включен в цената. Обикновено един инструктор се пада на двама ентусиасти, но тъй като бяхме малко хора от фирмата решиха да се почувстваме по-специални и се гмуркахме поотделно с инструктор.

Виж също: В Луксор за един ден – история за богове, фараони и гробници

Носих със себе си GoPro камера, но моят инструктор ме посъветва да не я взимам със себе си, тъй като ще ми е първи дайвинг. Ако държа да имам кадри, мога да му там той да снима срещу 10 евро. В Египет знаят как да ти вземат парите.хургада дайвинг гмуркане

Аз бях първият от групата, който щеше да види красотите на подводния свят. Екипираха ме с всичко необходимо, сложиха бутилката, очилата и надуха раницата. Инструкторът първи скочи, а след секунди и аз. Всъщност и затова се грижат момчетата от екипажа. Докато си седиш, хващат едната ти ръка и те завъртат на 180 градуса, като при танц, за да не пострада бутилката.

Ако мога да дам съвет за първо гмуркане, то той е да забравите за паниката. Но тя е неизбежна! Бях прочел няколко мнения на туристи за първия им дайвинг и всички бяха споделили, че са се панирали. По време на брифинга инструкторът сподели, че е допускал много грешки при първото си гмуркане и е изпадал в паника.

Виж също: С ATV в пустинята Сахара

На място ще ви обяснят как да изчиствате водата от очилата и как да действате при проблеми с ушите заради налягането. От вас се изисква да плувате, а ако не сте добри, то инструкторът ще ви държи за ръка.

Въпреки подготовката ми за момент имах чувството, че също получавам паник атака. Въобразих си, че от апарата вместо въздух гълтам вода и се давя. Дадох знак на инструктора, че имам проблем и дори се опитах да махна регулатора, но той успя бързо да ми хване ръката и да ме спре. Направи ми знак да се успокоя и ме увери, че всичко е наред.

хургада дайвинг
Първият коралов риф, около който се гмуркахме

Първото ви гмуркане трябва да е релаксиращо. Все пак сте с инструктор, който се грижи всичко да е наред. От вас се иска да сте спокойни и да се наслаждавате на красотата. Да, лесно е да се каже.

След няколко метра надолу буквално забравих за всичко. Когато се огледах – около мен беше съвсем друг свят – стотици цветни риби и корали. Изключително красиво е това Червено море.

Стигнахме до морското дъно и вече бях върху чисто белия пясък, а рибките плуваха около нас.

Първото гмуркане продължи около 20-ина минути, поне толкова беше записът на видеото на gopro-то. Под водата губиш представа за времето.

travel planner дубай
Планирай всяко пътуване с планера на World2Explore

Когато се качих горе се чувствах развълнуван от видяното и преживяното, но бях сигурен, че не искам повече да се гмуркам и ще пропусна втората локация. Сетих се за кратката паник атака и не исках да изпитвам същото.хургада дайвинг

Инструкторът дойде до мен, заа да попита дали всичко е наред и поиска бакшиша  за операторството си. Казах му, че имам долари, а не евро. Показах му 10 долара, той се усмихна и ги скри умело в хавлията си и продължи да се подсушава.

Това беше повратна точка в нашите отношения. След тази банкнота той засили рязко обслужването.

Виж също: 9 съвета за перфектен първи скок с бънджи

След като изчакахме и другите да се гмурнат, потеглихме за втората ни точка от маршрута. Продължавах да бъда сигурен, че няма да се гмурна, но инструкторът се появи с нови очила, били неговите и щели да ми подхождат повече… Знаят как да работят с туристи, особено които си плащат. Вместо да му откажа грабнах очилата и отидох отново да облека водолазния костюм, защото отново щях да се гмурна първи.хургада дайвинг

Вече знаех стъпките за екипировка и помагах на момчетата от екипа. Бяха много забавни и приятелски настроени. След като бях напълно готов отново ме завъртяха и скочих във водата. Сега бях много по-сигурен в себе си и нямаше никаква паника.

Този път се гмурнахме на по-дълбоко, където водата не е толкова прозрачна, но цветовете на рибките и коралите са все така приказни.

Виж също: Хургада извън резортите – какво да правим в червеноморския курорт?

След като слязохме достатъчно надолу, инструкторът влезе в ролята на фотограф. Поставяше ръцете ми върху корали, показваше как да позирам. Така се раздаваше, сякаш прави снимките на живота си. Какво ли не правят 10 долара в Египет…хургада дайвинг гмуркане

И това гмуркане продължи около 20-минути, но заради липсата на паника ми се сториха много кратки.  Бях доволен, че се гмурнах отново, защото този път успях да усетя магията на дайвинга. Със сигурност бих се гмурнал отново и отново.

Докато ние се гмуркахме, момчетата от екипажа бяха подредили масата с вкусно изглеждащи ястия. Е, само така изглеждаха, но на французите им хареса и си напълниха чиниите поне три пъти.

От екипа ни казаха, че ни дават един час бонус за плуване, а след него потеглихме отново към пристанището. Традиционно преди да слезем се наложи да се бръкнем с няколко долара за бакшиш, този път за капитана, но това е Египет.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

colibra

3 коментара

  1. Ооо, изживях това удоволствие за Великден от Хургада, шнорхелинг и с GoPro подводна камeра. Гмуркал съм се на риф и около Канкун, но Червено море е много по-красиво.

  2. Гроздана Reply

    Преди 7 месеца се гмурках за първи път в Шарм ел Шейх, Египет. Бях с инструкторка, която ме водеше за ръка и беше НЕВЕРОЯТНО красиво!

  3. Много искам и аз да се гмурна, но честно казано се страхувам

Write A Comment