Сърбия е сред любимите дестинации на българите и чест избор за уикенд бягство, традиционните им фестивали или за Нова година. За разлика от нас западните ни съседи се радват на много добри магистрали и пътна инфраструктура. Разбира се, това си има и цена, която плащаме всички, които ги използваме.

Колко струва да стигнем от София до сръбската столица Белград? 

В Сърбия няма винетки, но се плащат тол такси на изходната станция за таксуване на магистралата. Приемат се пари в брой в динари и евро, както и чрез банкови карти. Другият вариант за плащане е с помощта на устройство ETC (електронна система за таксуване) , с която можете да извършвате плащания на пътни такси, без да спирате на пунктовете за плащане на пътни такси. Предлагат се абонаментни билети за автомобили с национални регистрационни табели за редовни посетители.

Един ден в Ниш – какво да видим и правим?

Ако минаваме през ГКПП „Калотина“, близо до Димитровград е входната автоматична станция, от която се получава билет. Той се дава на служителя на изходния пункт на магистралата и ви казва цената. Към декември 2023 година от Димитровград до Белград цената е 1490 сръбски динара или около 25 лева (24,89лв.).

Колко струва да стигнем от Белград до Нови Сад? 

Нови Сад е смятан за един от най-красивите градове в Сърбия и се намира в близост до Белград, което го превръща в задължително допълнение в пътуването ни до  столицата на западната ни съседка.

Плащането е по същия начин. На входния пункт получавате билет, който го давате на служителя на изходния пункт, когато напускате магистралата. Разстоянието е 100 километра, които се изминиват за около час. Цената на тол таксата към декември 2023 година е 270 динара, което е около 4,50 лева.

По груби сметки, ако решите да посетите Белград с автомобил, ще трябва да платите 50 лева тол такси, а ако искате да отскочите и до Нови Сад, ще трябва да доплатите още 9 лева.

Важно! Ограничението по магистралите в Сърбия е 130 км/ч. Много често под указателните табели са поставени камери за скорост.

Write A Comment