Когато става въпрос за уикенд разходка, Ниш винаги е добра идея. Намира се на едва 170 км. от София, по-близо до българската столица, отколкото до Белград. До него води новата магистрала, част от коридора, свързващ Централна и Западна Европа с Близкия изток.

Ниш е третият по големина град в Сърбия, след Белград и Нови Сад. Градът предлага всичко на своите гости – от невероятно вкусна храна до различни забележителности. Със сигурност няма да се скучаете.

В античността  градът е бил най-дълго под римска власт. През годините и вековете Ниш е бил няколко пъти и български град. Първо през 9-и век по времето на хан Крум. След няколко въстания през 1878 година Русия връща града на Сърбия, а по-време на Първата световна война българската армия превзема Ниш след боевете през октомври 1915г. При последното преброяване под 1% от местното население се определя като българи.

Паметник на освободителите на Ниш
Паметник на освободителите на Ниш

Най-лесно и удобно до Ниш може да се стигне с автомобил. Може да се отбиете в него напът за Белград или Западна Европа. До града пътуват и автобуси от София, както и влакът до сръбската столица.

Какво да видим в Ниш?

Медиана

Императорската резиденция, в която е роден Константин Велики – първият християнски римски император. Днес той е почитан като светец от Източноправославната църква. Намира се в източната част на града, в близост до термални извори.  В археологическия комплекс може да видите вила със запазени антични мозайки, терми, зърнохранилище, перистил, нимфеум и водна кула. Била е разрушена през 5-и век от хуните на Атила.

Челе Кула

Или иначе казано кулата с черепите. Намира се на около 2 километра от центъра на Ниш. Тя е символ на борбата срещу 4-вековното Османско робство. През 1809 година край Ниш се водят едни от най-драматичните сражения. На лагер край града са настанени 12 000 въстаника с 11 оръдия. Срещу тях е хвърлена 40-хилядна редовна турска армия. Главната битка се води на хълма Чегар, където е заел позиции Стефан Синджелич с 3000 въстаника и 4 оръдия.

челе-кула-ниш
До Челе кула води облагородена алея
До Челе кула води облагородена алея
Трябва да преминете по мостчето, за да стигнете до кулата

От Ниш участват 1000 доброволци. Изключителен стратег, Синджелич е разположил войните си на три нива. На десния фланг са доброволците от Ниш.  Обграден и загубил повечето си другари, войводата взривява барутния склад с изстрел от пистолет, като нанася големи поражения на противника. В сраженията загиват всичките 3000 въстаници , срещу повече от 6000 жертви на поробителите.

Виж също: Белград – бижуто на Балканите

параклисът-челе-кула
Параклисът, в който е Челе кула

След пълния разгром на Синджелич, нишкият паша нарежда да се обезглавят телата на загиналите поборници за свобода, одират главите и кожата я пращат в Цариград, а черепите зазиждат в стените на кула до главния път Белград – София в 56 реда по 17 черепа във всеки, общо 952.

челе-кула-ниш
Днес са останали под 50 черепа

През 1892 г. е изграден и параклис. През годините много от жителите на Ниш са разпознавали свои близки и са погребвали останките им. Днес в кулата са останали по-малко от 50 черепа.

черепи
Някои са изложени във витрина

Работно време: Вторник-петък 10:00 – 16:00ч; събота-неделя – 10:00-15:00ч.
Вход: 200 сръбски динари, за деца – 150

Нацисткият лагер „Червен кръст“ 

Той е сред малкото добре запазени концентрационни лагери в Европа. През него са минали над 30 000 сърби, роми, евреи и комунисти, всекидневно подлагани на мъчения.

Днес лагерът е превърнат в музей, в който все още се носи духа на нацизма. На последния етаж в основната сграда може да видите и малките килии, в които са били затваряни лагерниците. Два пъти е имало опити за бягство, след което „Червен кръст“ става лагер на смъртта. Повече за него вижте ТУК.

Работно време: Вторник-петък 10:00 – 16:00ч; събота-неделя – 10:00-15:00ч.
Вход: 200 сръбски динари, за деца – 150

концентрационен-лагер-ниш
Основната сграда, в която са били затворени лагерниците
концентрационен-лагер-ниш
Килиите на последния етаж

Съвет: Вземете си троен билет, включващ Нацисткият лагер, Археологическия музей и Челе кула. Цената му е 300 сръбски динара. Входният билет само за един от обектите е 200 динара. 

Нишка крепост

Построена е върху останките на древна и средновековна крепост в периода от 1719-23 година. Със султански ферман от 19 февруари 1719 г. е решено да се изгради силна крепост в Ниш. От Константинопол са донесени майстори на каменоделците, а стената е построена от 400 зидари. Завършването на творбите бе белязано от церемонии и поставяне на табела с надпис на Истанбулската порта през юни 1723г .

истанбулската-порта-ниш
Истанбулската порта – главният вход към крепостта
крепост-ниш
Зад крепостните стени има и хамам
крепостни-стени
От крепостните стени се открива гледка към река Нишава и града
гледка от крепостта
Изглед от Истанбулската порта

Крепостта Ниш е най-добре запазената крепост от този тип на Балканите. Има многоъгълна основа с осем бастионни тераси и четири големи порти.  Дължината на стените е 2100 метра, височината е 8 метра, а средната ширина на стената е 3 метра . Отвън е била заобиколена от ров, пълен с вода, северната част на която е запазена и до днес. 

крепостни-стени-ниш
Крепостта е заобиколена от дълбок ров

Виж също: Какво да правим и видим в Пирот за един ден?

крепостни-стени-ниш
Крепостта е заобиколена от дълбок ров
Видинската порта
Видинската порта

Във вътрешността е облагороден днешният градски парк, в който са изградени редица заведения. Има и влакчета, които разхождат гостите и жителите на Ниш. Може свободно да се качите върху Истанбулската порта и да се снимате. До нея води главният мост над река Нишава.

градска-градина
Детски кът в градската градина
Тук има занимателни кътове за деца
Тук има занимателни кътове за деца
бившата баня-ниш
Бившата баня

 Какво да правим в Ниш?

 Когато говорим за Сърбия, задължително е да отделите време за местната кухня. В Ниш има десетки кафани, предлагащи обилни порции със сръбски специалитети, както и традиционната дюлева ракия. За местните скарата е издигната в култ. 

Не е случайно, че всяка седмица стотици българи минават през „Калотина“ в посока Пирот и Ниш, за да се наситят на качествена храна, големи порции и сравнително по-ниски цени.

река-нишава
Река Нишава

За обяд може да седнете в някое от заведенията на брега на река Нишава. Препоръчвам ви корабчето в  реката, вдясно от основния мост. Въпреки че изглежда туристическо и се посещава предимно от млади хора, храната е наистина вкусна.

из.ниш
Из центъра на Ниш

Разбира се, може да отделите време и за шопинг. По главната улица има различни магазини, а недалеч от паметника на писателя Стеван Сремац и неговия герой от романа „Ивкова слава“ Калча, се намира търговският център, където ще намерите магазини на всички основни брандове.

център-ниш
Из централната пешеходна улица на Ниш

Бронзовата скулптура, която представя нишкия ловджия Калча с неговото вярно куче и писателя Стеван Сремац, е дело на академичния скулптор Иван Фелкер. Не забравяйте да застанете до тях за снимка.

паметника на писателя Стеван Сремац
Статуите на писателя Стеван Сремац и Калча

В Ниш има още много какво да се види и да се направи. Най-добре ще бъде да останете поне за една нощувка в сръбския град. Цените на хотелите са прилични, но ви съветвам да си наемете апартамент от AirBNB. Срещу 40-50 лева може да си наемате голямо и луксозно жилище. Ако нямате регистрация, възползвайте се от линка по-долу и ще получите част от заплатеното след първата си резервация.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment