Концентрационният лагер „Червен кръст“ в Ниш е сред малкото добре запазени лагери от времето на нацизма в Европа. Днес е превърнат в музей и може да бъде посетен от всеки. Лагерът свидетелства за мъките и страданията на сръбското, еврейското и ромското население, както и на комунистите и симпатизантите на народно освободителното движение на партизаните.

Именно те са били затваряни в лагера по време на немската окупация на Сърбия в периода 1941-44г.
Нацисткият лагер е разположен на площ от 7 хектара, ограден е от високи стени и бодлива тел, която днес липсва. В двора му освен главната лагерна сграда, която е запазена изцяло, са изградени и две помощни приземни сгради, две наблюдателни кули, караулни помещения и чешма.

концентрационен-лагер-ниш
Лагерът се намира недалеч от центъра на Ниш
концентрационен-лагер-ниш
Пред портите му е изграден мемориал

Лагерът се различава от останалите с донякъде успешен опит за бягство. Експозиция проследява събитията от 12 февруари 1942г. Тогава 147 затворени лагерници се опитват да избягат. 105 успяват да се спасят, но 82-ма от тях са били разстреляни, докато бягат. След втори опит за бягство „Червен кръст“ е превърнат в лагер на смъртта.

концентрационен-лагер-ниш
Лагерът е ограден с висока стена

По време на Втората световна война над 30 000 души са преминали през концентрационния лагер „Червен кръст“ в Ниш. Най-жестокото събитие е масовото избиване на хълма Бубан, където 10 000 лагерници са били убити.

концентрационен-лагер-ниш
Основната сграда, в която са били затворени лагерниците
ниш-нацистски
В двора все още има следи на нацистките военни

Условията на живот в основната сграда на лагера са били крайно нечовешки – тъмни помещения, без отопление през зимата или вентилация през лятото, а затворниците са спали върху слама, постлана на бетонен под. Храната, която им е била давана, е била безвкусна и непитателна – колкото да  могат да преживеят. В допълнение към суровите условия и ежедневните зверски изтезания, затворниците са били принудени да работят усърдно или в лагера, или извън него.

Виж също: Музеят на Понишавието в Пирот – балканска разходка из 19-и век

От 1967 г. бившият концентрационен лагер е музей, посветен на всички жертви, убити по време на Втората световна война.

концентрационен-лагер-ниш
Концентрационният лагер „Червен кръст“
концентрационен- -ниш
Част от експозицията в лагера
концентрационен- -ниш
В лагера са изложени снимки на затворените и измъчвани сърби, евреи и роми
концентрационен- -ниш
В някои от помещенията са подредени постоянни изложби, разкриващи зверствата
концентрационен-лагер-ниш
Експозиция, разказваща ужаса на затворените

На последния етаж в основната сграда могат да бъдат видяни килиите – тесни и мрачни. Единствената светлина влиза през решетките, а на етажа – от малките отворени тавански прозорци. В цялата сграда все се усеща смърта и тежките изтезания, на които са били подлагани затворените в лагера.

концентрационен-лагер-ниш
Килиите на последния етаж
концентрационен-лагер-ниш
Килиите са изключително тесни и мрачни

Срещу сградата има две по-малки, в които са живеели войниците. Днес едната се ползва от служителите на музея. Там се продават и билетите, входът е 200 сръбски динара. Може да се купи троен билет срещу 300 сръбски динара, който дава достъп и до „Челе кула“ и Археологическия музей на Ниш.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment