Музеят на Понишавието е сред основните забележителности в китния сръбски град Пирот. Разположен е в традиционна балканска къща на близо 200 години. Тя е принадлежала на пиротския търговец Христо Йованович, известен като Мали Риста, заради дребния си ръст.

Строителството на къщата е продължило над две години. Завършена е през април 1848 г. Това се потвърждава с текст, гравиран на пода на къщата. Тя е една от най-важните и най-старите оцелели сгради от балкано-ориенталски тип в Пирот. Заради големите размери на къщата Мали Риста се е нуждаел от разрешение от турските власти. Обещал в къщата да могат да отсядат османските пътници, спиращи в града.

понишавието-пирот
Къщата на Мали Ристо впечатлява с архитектура

Днес в музея се помещава постоянна етнографска експозиция, която показва традиционния бит на местните от 19-и век. Интериорът на къщата е изпълнен с предмети, които са част от колекциите от килими, грънчарски изделия, народни носии, мебели, които са принадлежали на семейството.

музей-понишавието-пирот
В музея е подредена богата експозиция

Йованович е живял в къщата със семейството си, а по-късно и с наследниците си, които променят фамилното име Йованович на Христич.

Виж също: Какво да правим и видим в Пирот за един ден?

Мали Риста е бил виден търговец не само в Пирот, но и в цялата Османска империя. Благодарение на своята находчивост за определен период е събирал данъците върху добитък и масло за видинския паша. През 1840 година за известно врме работи за Хюсеин паша, след което продължава като независим търговец и придобива завидно богатство. Често мамил и турците, като им препродавал едни и същи стоки без да се усетят.

музей-пирот
Тук семейството е вечеряло, като Мали Ристо е седял най-вляво

Мали Риста успява да подчини турците, които били много високи, като построява ниска стая за себе си. В нея Христо е спал и приемал гости. Ако някой турчин е искал да влезе, трябвало да се подчини и да се наведе.

На първия етаж от къщата обзавеждането е по-обикновено. Може да разгледате глинени съдове, както и къде е вечеряло семейството. Близо до огнището е стояла жената, за да може по-лесно да сервира, след това са седели децата, а в другия край е бил главата на семейството.

музей-понишавието
Стаичката на Мали Ристо

На втория етаж виждаме  колко богата всъщност е къщата. И тук се наблюдава голямо разделение – мъжете са седяли близо до големия прозорец, за да обсъждат политиката, а жените в другия край, в отделно помещение.  В къщата е сниман филмът „Зона Замфирова“.

Как да стигнем до музея?

Музеят на Понишавието е разположен на централно място, недалеч от  пиротския пазар. До музея е най-известната кръчма в града – „Ладна вода„.

музей-на-понишавието
Част от обзавеждането на семейство Христич
музей-пирот
Част от експонатите

Адресът на музея е Nikole Pašića 49. От понеделник до петък работи от 8:00 до 15:00 часа сръбско време. В събота може да го посетите между 9:00 и 14:30часа.

музей-понишавие-пирот
Обзавеждането е типично за времето си

Билетите се различават не само по възраст, а и по народност. За сръбски граждани е по-евтино. За нас посещението струва 120 сръбски динара, което е около 2 лева. В цената е включена картичка, както и беседа.

Виж също: “Момчилов град” – крепостта в Пирот

Посетих музея на Понишавието сам, но въпреки това имаше беседа. Доколкото разбрах не се допуска посетителите сами да се разхождат из него. През цялото време трябваше да следвам и да слушам беседата на гида Александър, а зад нас вървеше втори служител на музея, чиято роля така и не разбрах.

музей-пирот
Спалнята в къщата на Ристо
музей-пирот
Обзавеждането впечатлява за времето си
пирот-музей
Тук са се събирали жените

На петата минута пред музея вече имаше група и гидът побърза да ми разкаже историята и да ме изпрати до изхода, за да продължи с тях. Не беше никак дружелюбно, но поне ми разрешиха да направя няколко снимки, въпреки забраната, която ми наложиха още в първата минута.

Въпреки това музеят на Понишавието си заслужава да бъде посетен. Съветвам ви да влезете повече хора, за да може спокойно да разгледате експозициите.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment