Пирот е малък град в Източна Сърбия, в непосредствена близост до българската граница. Всъщност градът в миналото е бил български, но след подписването на Ньойския договор като част от Западните покрайнини, е отцепен от територията ни. Въпреки това голяма част от жителите му са все още с българско самосъзнание, говорят на български език.

Градчето, в което живеят около 40 000 души, е на едва 2 часа от София и на около 30 минути от българо-сръбската граница. Център е на Пиротския окръг.

Сръбската кухня

Мнозина всяка седмица отскачат до първите градчета в днешна Сърбия, за да хапнат от традиционната кухня на съседите. Едва ли има човек, освен веганите, който да не обича плескавицата, чевапчичи или ущипци.

pirot-centur
Центъра на Пирот

Основен фактор за хранителния туризъм до Пирот, а и до Сърбия като цяло, е високата качество на храната. Там все още скарата се приготвя от истинско месо. В последните години цените в западната ни съседка се увеличиха и конкурират тези у нас.

Прочети още: Белград – бижуто на Балканите

Трябва да знаете, че истинската сръбска плескавица се прави от телешко и овнешко месо. Въпреки че в някои заведения я правят от свинско, тъй като българите го предпочитат.

Шопинг в Пирот

Всяка събота в центъра на града се разпъва големият пиротски пазар. Стотици българи също поемат натам, за да похарчат някой друг лев. На пазара може да намерите абсолютно всичко – от вафли и яйца до килими и дори цимент.

pirotski-pazar
Тук може да откриете всичко

Пазарът представлява десетки сергии, върху които се нарежда стоката. Нещо като селски панаир. Направи ми впечатление, че се продават много български лакомство. Изненадах се, че много възрастни българи отиват на шопинг в Пирот, за да си купят неща, които ги има в кварталния им магазин.

Прочети още: Темският манастир – късче от Рая с българска история

Разгледайте крепостта на Пирот

Пирот е известен със своята крепост, дори името му означава „крепост“. Тя много наподобява „Баба Вида“ във Видин и съвсем наскоро е реновирана и открита.

Хубавото е, че няма входна такса и е направена много по-добре, отколкото тази в „Цари Мали град„. Намира се в градския парк.

Разходете се из града

Тръгнете пеша из уличките и пешеходната част на града. Пирот е малко населено място, но с амбиция да бъде модерно. Със сигурност ще го сравните с някои български градчета.

central-street-pirot
Централната пешеходна алея

Въпреки размерите си, местните се опитват да вкарат модерни сегменти, придавайки на заведения и централни части по-европейски вид.

pirot
Централния площад на Пирот

Ще се изненадате колко много велосипеди има. Дори възрастните хора предпочитат да въртят педали. Сякаш си в Амстердам.

Разходете се по брега на Нишава

Река Нишава разделя Пирот на две части. Ще ви направи впечатление, че местните власти се грижат за комфорта на гражданите си. Теренът около реката се почиства постоянно, едва ли бихте намерили боклук около нея. Почиства се и самото корито. Теренът е облагороден и са поставени пейки. Вечер е предпочитано място за разходка и релакс.

reka-nishava-pirot-пирот-нишава
Река Нишава разделя Пирот

Хапнете велики сладолед

Докато се разхождате из центъра на града ще забележите различни сладоледени будки. Разбира се, нищо велико няма в сладоледа, просто съседите така казват на големия размер. Същото е и с гиросите и пиците – все са велики.

обн. юни, 2020:

Музеят на Понишавието

През юни 2020г. отново се отбих в Пирот на път за Ниш. Този път реших да посетя Музея на Понишавието. Представлява традиционна балканска къща на близо 200 години. Принадлежала е на пиротския търговец Мали Риста. В музея е изложена постоянна етнографска експозиция, показваща традиционния бит на местните от 19-и век. 

пирот-музеят-на-понишавието
Музеят на Понишавието
музей-на-понишавието-пирот
Част от обзавеждането на семейство Христич

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

2 Comments