Всички знаем стихотворението „Радецки“ на Иван Вазов, като малки всички сме пяли и песента . Преди няколко години се включих в националния поход „По пътя на Ботевата чета“. Маршрутът не е тежък, но е дълъг, за пет дни извървяхме 120 километра, от Козлодуй до Околчица. По стъпките на Ботев е не просто поход, това е изключително приключение.

Походът е от 3 категория на трудност. В маршрута са включени обекти от „Опознай България“, „100 национални туристически обекта“ и „Опознай родния край“. Провежда се всяка година в дните от 27 май до 2 юни. Сборната точка е козлодуйският бряг, недалеч от кораба „Радецки„.

Първи ден – 27 май

На 27 май е първият ден от похода и е тържествен. Тогава пристигат групите от цяла България, като до 16:00 часа трябва да са на Козлодуйски бряг. Именно там започва построяването на бивака. Спането е на палатки, всеки разпъва своята.

palatkov-lager-botev-pohod
Палатков лагер

Малко след 20:00 часа е тържественото откриване пред паметника на Христо Ботев, което завършва по традиция със заря. След него участниците се оттеглят около палатките си.

Втори ден – 28 май
pametnik-botev-pohod-kozlodui
Паметникът в Козлодуй на брега на Дунав

Вторият ден всъщност е и първи походен. В 06:30 часа започва беседата и групите се сформират по двойки в готовност за тръгване. Около 8:00 часа потегля походът. Първият ден не е много лек, ние извървяхме около 30 километра, като крайната точка е село Софрониево.

По пътя се спира на Матеев геран, където отново има екскурзоводска беседа. Следва Попово ханче и Бутан. В Софрониево отново се построява бивак и вечерта се организират игри.

Трети ден – 29 май

Това е най-изморителният ден, ние изминахме около 40 километра, но децата на обяд се извозват с автобус.

Потегля се от бивака в село Софрониево, като се минава през местността Рашкова бърдо, село Липница, село Алтимир и се пристига в късния следобед в Борован. Там се построява бивака.

Прочети още: Къщата на Христо Ботев в Калофер

Четвърти ден – 30 май

На следващият ден по традиция се потегля в 7:00 часа сутринта. Маршрутът е около 6 часа – от Борован до село Баница. Пристига се малко след обяд и се построява бивак. В късния следобед се организират отново игри, а по-късно и туристическа вечер.

botev-pohod-botev
Всяка година походът се води от актьор, влизащ в ролята на Ботев
Пети ден – 31 май

Маршрутът става планински. От село Баница походът потегля към Милин Камък, където отново има екскурзоводска беседа. Малко след обяд се пристига в местността Речка, където се построява бивака. Организира се планинарска вечер и програма.

Шести ден – 1 юни

На 1 юни се потегля от местността Речка към Ботева поляна. След екскурзоводска беседа множеството потегля към Йолковица. Следва посещение на лобното място на Христо Ботев в местността Йолковица и туристическа вечер.

Седми ден – 2 юни

Сутринта на последния ден се закрива похода. Малко преди обяд започва всенародното поклонение на връх Околчица, където прииждат хиляди българи. В ранния следобед групите отпътувам за страната.

botev-pohod-okolchica
Гледка от „Околчица“
Какво трябва да носим?

Желателно е да се снабдите със собствени палатка, шалтета и чували, в които само вие да спите. Носете удобно обувки, не забравяйте, че в първите дни прекосявате Дунавската равнина и е краят на месец май. Аз улучих изключителна жега. Не забравяйте и дъждобрани, много по-удобни и практични от чадърите.

По време на целия поход участниците са придружавани от медицински екип, който е готов да окаже първа помощ при нужда.

Прочети още: По стъпките на Вазов: водопад Скакля и Вазовата екопътека

Всяка година плановете се променят и 120 км преход се разкъсва различно. При мен първите два дни бяха най-тежки – първият изминахме 30 км, а през втория – 40.

В почти всички села бяхме посрещани по стара българска традиция с хляб и сол от цялото местно население. Хората се радват така, сякаш наистина посрещат ботевите четници.

Повече за самия регламент, организатори и как може да се включите в похода, може да намерите в сайта на областната администрация Враца, която е организатор ТУК.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

2 Comments

  1. Валентин Reply

    Не е много лесен, но пък е забавен, пак бих участвал

  2. Като бях ученик се включих в похода, беше наистина страхотно преживяване. В последния ден заваля здраво дъжд и вечерта беше приключение

Write A Comment