Вазовата екопътека е сред най-популярните туристически маршрути. Намира се в Искърското дефиле. Не е от най-леките, но усилията си заслужават.  Пътеката води до един от най-високите водопади в България – Бовска Скакля. 120-те му метра го нареждат на четвърто място у нас.

За съжаление водопадът не е пълноводен през цялата година. Той се захранва от една изключително малка рекичка, носеща същото име – Скакля. В началото на месец юни очаквано не беше пълноводен, но всичко наоколо е зелено. Ако решите да го посетите през ранна пролет, когато се топят снеговете, със сигурност ще се впечатлите повече, но тогава всичко е някак по-сиво. 

Вазовата екопътека свързва Гара Бов със село Заселе. Може да тръгнете и от двете посоки, но ви препоръчвам да го направите от Бов, за да вложите свежите си сили при изкачването. Оказа се, че и слизането не е никак лесно, поне в началото. Заради денивелацията и наклоните ще усетите бързо умора в колената и глезените си. 

Как да стигнем до Вазовата екопътека?

Намира се на около 50-ина километра от София и на 10-ина км след Своге. Малко преди Лакатнишките скали. Пътят с автомобил се изминава за около час, защото има много завои. Паркингът в началото на пътеката е твърде малък, затова ви препоръчвам да пътувате с влак. Учудващо голяма част от хората, решили да се разходят по Вазовата екопътека, използват услугите на БДЖ. Така и не мога да си обясна защо всеки път компанията се оплаква от липса на пътници.

влак-скакля-вазова-екопътека
Пътуването с влак до Гара Бов продължава около час
Виж също: До Лозенския манастир “Св. Спас” – разходка по Лозенската екопътека

Пътуването с влак продължава около час. От гарата до началото на самата пътека разстоянието е около 2 километра. След като слезете от влака, поемете по посока Мездра.

гара-бов
Гара Бов

Трябва да минете по моста над Искър и да продължите вдясно. Изградена е пешеходна алея, която води до разклона за Вазовата екопътека, там има и табела, показваща, че до началото й остават 1,4км.

река-искър
река Искър
пътят-към-вазовата-пътека-скакля
Пътят към Мездра, вдясно е пешеходната алея
разклона-вазовата-пътека
Разклона за Вазовата екопътека и Скакля

Отсечката е асфалтирана, очаквано се върви по наклон. След десетина минути вървене ще стигнете до разклон, поемете вляво. Разстоянието от Гара Бов до началото на пътеката се изминава за около 30 минути.

 Етапи

Преходът до село Заселе, което е крайната/началната точка на Вазовата екопътека, най-лесно може да се раздели на два етапа – до и от водопада Скакля. 

От началото на пътеката до самия водопад преходът е сравнително по-лек. Още в началото има чешма, от която може да си налеете вода. Малко след това има и беседка. Пътеката криволичи около рекичката. Има изграден и дървен мост, подходящ за снимки.

началото-на-вазовата-екопътека-скакля
Началото на Вазовата екопътека
вазовата-екопътека-скакля
Река Скакля

На няколко места пътеката е стръмна, но не е нещо непреодолимо. Видях много възрастни хора, а и малки дечица, да я изкачват. Не си давайте много зор в самото начало.

вазовата-екопътека
В началото Вазовата пътека не е толкова стръмна

След около 30 минути от началото на пътеката ще стигнете до импровизирана площадка, от която се наблюдава водопада. Ако сте в сезон, различен от пролетта, не се разочаровайте от обема на водопада. Продължете по пътеката и след около 5 минути ще бъдете точно под него. Там направете кратка почивка, може да си направите снимки.

водопад-скакля
Водопадът Скакля е сред най-високите
водопад-скакля
Скакля през юни
Виж също: До Дивотинския манастир – преход от Банкя

От водопада до село Заселе разстоянието се изминава за около 40 минути. В началото има леко слизане, а след това рязко изкачване. Следват стълби, които продължават до платото над водопада. Пътеката става скалиста, на места скалата е начупена и назъбена. За щастие има изграден стабилен парапет, който със сигурност ще ви е от полза.

вазовата-екопътека
Началото на стъпалата по пътеката

Тук пътеката вече не е покрита от короните на дърветата и имате гледка към Искърското дефиле. Гледките ще ви мотивират да не се отказвате и да стигнете до края. Когато успеете да се изкачите, ще си обясните защо Вазов е идвал тук, за да черпи вдъхновение и да пише.

вазовата-екопътека
Парапетът е полезен при изкачване

След като сте изкачили стъпалата ще продължите по алеята, която води до самото село Заселе. Вдясно има площадка, която е извън парапета. От нея се вижда водопада Скакля в цялата му прелест.

скакля
От високо водопадът изглежда в пъти по-величествен

Над Скакля

Малка площадка има и в самото му начало, където може да видите колко малка рекичка го захранва. Бъдете внимателни, защото не е обезопасено. Малко след водопада има отново беседка с няколко маси. Ако си носите храна, може да седнете и да обядвате и да се любувате на невероятни гледки.

вазовата-екопътека
Платото над водопада

Ако не си носете храна, може да седнете в някое заведение в село Заселе. Алеята е затрупана с реклами на ресторанти и къщи за гости. Не бих се ангажирал да препоръчам, защото седнах само в един ресторант и останах разочарован. Рекламираната домашна кухня не беше нищо впечатляващо. Напротив. Но пък невероятните гледки ще те накарат бързо да забравиш всяко разочарование. По самата алея има изградени пейки, на които да си починете или да хапнете.

искърското-дефиле
Гледките от село Заселе

Ако изкачването продължава 70-80 минути, то връщането е с 20-ина минути по-кратко. Заради стръмните участъци на места слизането е по-бавно. 

Вазовата екопътека и водопадът Бовска Скакля са чудесен избор за уикенд разходка. Те са от онези местенца, които те зареждат и показват, че имаме с какво да се гордеем. Задължително си отделете един ден за разходка по нея. Със сигурност ще останете доволни!

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

1 Comment

  1. България има невероятна природа, толкова красива че цял живот няма как да й се насладиш

Write A Comment