Лозенският манастир „Св. Спас“ се издига гордо над село Лозен и Софийското поле. Той е разположен в склоновете на Лозенска планина. До портите му минава една от популярните екопътеки около София – Лозенската.

Построен по време на Втората българска държава.
Лозенският манастир е част от комплекса Мала Света гора. След като София пада под Османска власт през 1382 година светата обител е плячкосана и разрушена.

лозенският-манастир-св.спас
Пред портите на Лозенския манастир „Св. Спас“

Лозенският манастир „Св. Спас“ е възстановен през 17 век, като в него е имало училище и книжовна школа. През 1737 манастирът е опожарен, защото монасите са се включили във въстанията.

През 1821 година е отново издигнат върху старите основи, като тогава е построена и църквата, която виждаме днес. Подобно на Дивотинския манастир, и в Лозенския е отсядал Васил Левски. До 1900 година е бил мъжки манастир, след което става девически.

лозенският-манастир
Църквата на манастира

Изключително внимание заслужават стенописите. Представени са сцени на „Рождество Христово“ „Влизане в Йерусалим“, „Разпятието“, „Възкресение„, светите братя Кирил и Методий, княз Борис….

лозенският-манастир-св-спас
В църквата на манастира
лозенският-манастир-св-спас
Стенописите в църквата са изключителни

Как да стигнем до манастира?

Началото на Лозенската екопътека е от Националния учебен център на БЧК, след село Долни Лозен. Има две стартови места, като едното е срещу входа на сградата – през първите няколкостотин метра е асфалтов път. Второто начало е от паркинга на центъра на БЧК, който е няколко метра по-навътре, като там веднага започва черен път или по-скоро пътечка. Препоръчвам ви нея, защото е лесно проходима, стръмна е само на 2-3 места, но не е нищо страшно. След 10-15 минути ходене малката пътека се слива в голямата, която  е много широка, на някои места си е като междуградски път, но не асфалтиран.

лозенска-екопътека
Из Лозенската екопътека

След 30 минути ходене ще стигнете до чешма, която не работи, но има пейки, където може да си починете. Там пътеката прави обратен завой и ще видите табела, сочеща манастира и връх Половрак.

лозенският-чешма
Тук може да си направите кратка почивка
лозенският-табела
Не пропускайте тази табела

След още десетина минути ще стигнете до портата на Лозенския манастир. От него се открива панорамна гледка към Софийското поле и магистрала “Тракия”. Тук може да запалите свещ, да разгледате невероятните стенописи, да си поиграете с котетата в двора на манастира или да седнете и хапнете, ако си носите, на изградените дървени маси пред светата обител.

Виж също: Изкачване на Черни връх – покривът на Витоша

лозенският манастир-св-спас
Лозенският манастир „Св. Спас“
лозенският-манастир-св-спас
Дворът е добре поддържан
лозенският-манастир
От двора на манастира се открива гледка към Софийското поле

Как да стигнем до Лозенската екопътека?

Екопътеката всъщност не приключва и тук, а продължава до село Долни Пасарел. Ако сте с обществен транспорт, съветвам ви да започнете прехода си именно от Долни Пасарел, защото автобусите са на по-голям интервал.

Съчетайте с: Връх Половрак – Орловото око над Лозен

лозенска-екопътека
Из Лозенската екопътека

Ако все пак решите да направите прехода от Долни Лозен, може да стигнете с автомобила си до паркинга на БЧК. Той е достатъчно голям.

бчк-лозен
Входът на учебния център на БЧК

Разбира се, може да се стигне и с обществен транспорт. До там пътува автобус №5, който може да хванете от метростанция “Цариградско шосе“. Пътуването трае около 25 минути. Последната спирка е в самото село, а разстоянието от нея до сградата на БЧК се изминава за 15-ина минути. Три пъти дневно, но само в делнични дни, последната спирка на автобуса е пред самата сграда на БЧК. Така ще си спестите изкачването по асфалт. Вижте разписанието на автобуса ТУК.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment