Връх Половрак е феноменален със своето разположение. Той се издига в Лозенска планина, която е част от Средна гора. Висок е 1182м., като името му е напълно оправдано – Орлов поглед. От Половрак може да видите София, Витоша, Стара планина, Рила, язовир Искър и близките села.

До него води Лозенската екопътека. Началото й е от Националния учебен център на БЧК, след село Долни Лозен. Има две стартови места, като едното е срещу входа на сградата – през първите няколкостотин метра е асфалтов път. Второто начало е от паркинга на центъра на БЧК, който е няколко метра по-навътре, като там веднага започва черен път или по-скоро пътечка. Препоръчвам ви нея, защото е лесно проходима, стръмна е само на 2-3 места, но не е нищо страшно. След 10-15 минути ходене малката пътека се слива в голямата, която  е много широка, на някои места си е като междуградски път, но не асфалтиран.

лозенска-екопътека
Из Лозенската екопътека

След 30 минути ходене ще стигнете до чешма, която не работи, но има пейки, където може да си починете. Там пътеката прави обратен завой и ще видите табела, сочеща манастира и връх Половрак.

лозенският-табела
Не пропускайте тази табела

След още десетина минути ще стигнете до портата на Лозенския манастир. От него се открива панорамна гледка към Софийското поле и магистрала “Тракия”.

Виж също: Изкачване на Черни връх – покривът на Витоша

лозенският-манастир
В двора на „Св. Спас“ има и кладенец

От манастира Лозенската екопътека продължава към връх Половрак. През първите десетина минути ще повървите по по-стръмна пътека, която отново прави обратен завой. Тя ще ви отведе до поляна, откриваща неповторима гледка към ВитошаСофия и близките села. В края й има изградена пейка, а до нея подходящ за снимки голям камък.

пейка-лозенска-планина
Чудесно място за обяд
гледка-лозенска-планина
Изглед към София

На полянката е изградена и беседка, където също може да се настаните и да хапнете. Има следи от барбекю, което също е добра идея.

Огледайте се за табела, която показва на кого е кръстена следващата алея по екопътеката. Ще навлезете в широколистна гора, която също е подходяща за снимки, защото изглежда приказно. Лесна е за преход, на едно място има лек наклон.

лозенска-планина
По алеята на „приказната“ гора

След още 10 минути ще стигнете до пейка и триъгълник, очертаващ отъпкани пътеки. Има отново табела, сочеща, че връх Половрак и Мемориала на незнайния четник от Хвърковатата чета на Бенковски.

Следват още 10-15 минути ходене до крайната точка, като едва тук пътеката става тясна, а с приближаване на върха и камениста. Вляво от вас ще започнат да се откриват невероятни панорами към язовир Искър и снежните върхове на Рила.

половрак
Изглед към язовир Искър и Рила

Виж също: С влак до Лакатник – уикенд бягство край София

Първо ще достигнете до Мемориалния комплекс с гроба на незнайния четник, който беше реставриран и облагороден по проект, изградена е и ограда.

мемориал-незнайният-четник
Гробът на незнайния четник

На стотина крачки от него по-нагоре е самият връх Половрак. Обозначението му е меко казано безумно – разпадащ се „комин“ и подпряна плочка, на която върхът е изписан като „ПолувраГ“.

Съчетайте с: До Лозенския манастир “Св. Спас” – разходка по Лозенската екопътека

На скалите вляво от разпадащия се “комин” е закачен българският флаг. От това място се открива феноменална гледка към столицата, софийското поле и близките села, язовир Искър, Витоша, Рила и Стара планина.

половрак
Връх Половрак

Аз изкачих връх Половрак през делничен ден и си останах сам 20-ина минути. Предполагам, че в почивните дни ще е трудно да останете сами. Мястото е някак магично, кара те да се чувстваш горд, че си роден именно в тази красива страна.

половрак
Неслучайно е наричан Орлов поглед

Как да стигнем до Лозенската екопътека?

Екопътеката всъщност не приключва и тук, а продължава до село Долни Пасарел. Ако сте с обществен транспорт, съветвам ви да започнете прехода си именно от Долни Пасарел, защото автобусите са на по-голям интервал.

лозенска-планина-половрак
Изглед към връх Половрак от паркинга на БЧК

Ако все пак решите да направите прехода от Долни Лозен, може да стигнете с автомобила си до паркинга на БЧК. Той е достатъчно голям.

бчк-лозен
Входът на учебния център на БЧК

Разбира се, може да се стигне и с обществен транспорт. До там пътува автобус №5, който може да хванете от метростанция “Цариградско шосе“. Пътуването трае около 25 минути. Последната спирка е в самото село, а разстоянието от нея до сградата на БЧК се изминава за 15-ина минути. Три пъти дневно, но само в делнични дни, последната спирка на автобуса е пред самата сграда на БЧК. Така ще си спестите изкачването по асфалт. Вижте разписанието на автобуса ТУК.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

 

Write A Comment