Случвало ли ви се да посетите някое място и да не ви се иска да си тръгнете? Темският манастир е едно от тези красиви кътчета, в които ще се влюбите от първия път. Намира се само на два часа път от София. Щом прекрачите прага на Светата обител, времето сякаш спира. Чуват се единствено песните на прилитащите птички и тихия шум на водата от близката река Темска.

Целият двор е превзет от красиви цветя и постоянно поддържана зеленина площ. Единствено скромните постройки и средновековната църква напомнят, че си в манастир, а не в някоя мечтана вила.

Богата история

Манастирът носи името на „Свети Георги“, намира се в Източна Сърбия, в непосредствена близост до село Темска и град Пирот. Той е женски православен манастир, въпреки че през годините и Османското робство е бил и мъжки.

church-sveti-georgi-temski-manastir
Средновековната църква в манастира

Манастирската църква привлича със своята средновековна архитектура. Изградена е през 16 век, а историята е категорична, че на нейно място е имало храм още през 14 век. Храмът неведнъж е бил арена на битки и войни.

В него са открити и запазени надписи от 17 и 19 век, отразяващи опустошаването на Чипровци по времето на Чипровското въстание. Манастирът е бил опустошен от унгарците по време на Австро-турската война. В края на 17-и и началото на 18-и век обителта е възстановена благодарение на игумен Партений, но през 1737 отново е опустошен.

temski-manastir-stenopisi
Стенописите в храма „Свети Георги“

През годините комплексът се оформя като просветно, книжовно и поклоническо средище, даващо образование на децата от околията. От 1871 до 1878 година Темският манастир е под ведомството на Българската екзархия. След това преминава към Сръбската православна църква, към която е и до днес. Обявен е за паметник на културата.

Кога да го посетим?

Във всеки сезон Темският манастир е идеален повод да отскочим до съседна Сърбия. Препоръчвам ви да го посетите през пролетта или лятото, когато всичко е зелено и цветята превземат комплекса.

temsksi-manastir
Манастирът и красивата му градина

Разбира се, предварително се информирайте за натовараемостта на граничен пункт „Калотина“ ако изберете летните месеци. Аз прекарах около 7 часа на границата заради десетките хиляди гастарбайтери, които се връщат от Западна Европа към Турция и блокират всички гранични пунктове по пътя си.

Предполагам, че зимата също е много красиво, но все пак се намира в полите на сръбската част на Стара планина и не се знае доколко ще е възможен преходът.

temski-manastir-garden
Храмът и камбанарията вдясно от него
temski-kambanaria
Камбанарията на манастира
Как да стигнем до манастира?

Най-удобно е да стигнете до него с лек автомобил. Така няма да зависите от организация и време и ще може да прекарате колкото време искате. Разбира се, има възможност и за организирано пътуване.

След като влезете в Сърбия се отклонете към Димитровград и Пирот. Задължително трябва да преминете през град Пирот, тъй като оттам е единственият път към манастира, намира се на около 16км от него. Инфраструктурата е много добра, въпреки че пътят е тесен и опасан с много завои, което е нормално за планински терен. След като влезете в село Темска ще видите табела, която сочи манастира „Свети Георги“, както е името на познатия Темски манастир.

Ще се ориентирате, че сте наближили светата обител по къщичката вдясно от пътя, наречена Темска воденица, до която преминава Темският водопад. Не е особено пълноводен, но е достатъчно атрактивен.

temska-vodenica
Темската воденица
Светата обител

Слънцето грее, реката шуми, птички пеят, а котета играят. Това бе атмосферата в първите минути на моето посещение в манастира. Стари, но добре измазани и поддържани постройки, невероятна градина. Личи си, че Темският манастир е женски. Монахините се грижат изключително добре за късчето от Рая. Докато бяхме там, една от послушничките прекопаваше градината. Те говорят много добре български език и ако ви е интересна историята на комплекса, ще ви я разкажат с радост.

vhod-temski-manastir
Входът на манастира

Ние бяхме привлечени от семейство котета, които се излежаваха в двора и се радваха на слънчевите лъчи. Единствено бебето им – коте на няколко седмици, се разхождаше, търсейки внимание, което очаквано получи и от нас. Дори бяхме изкушени да си го вземем с нас, но все пак го оставихме да израсне покрай майка си.

kote-temski-manastir
Бебето, което привлича вниманието на всички от седмици

Задължително влезте в малката църква, помолете се и разгледайте стенописите, които са останали и до днес. Те говорят много. В храма може да си купите свещички – малко по-различни са от познатите ни в България. Различното тук е, че се палят пред входа на храма, като са отделени за здраве и за упокой.

Прочетете още: Голямобуковският манастир – единственият действащ в Странджа

Мехлеми и ракия

Темският манастир е известен със своите мехлеми и мазила. Приготвят се от жените, послушнички тук. С тях се лекуват различни кожни заболявания и дори косопад.

sgrada-temski-manastir
Една от сградите, в които живеят монахините

Тук се продават и различни видове сръбска ракия, отново произвеждана в манастира. Цените са малко завишено, но качеството е гарантирано. Например бутилка ракия струва 20 лева. Аз не съм фен на този вид алкохол и не мога да дам мнение.

manastir-temski
Сградите на манастира носят автентичен дух
Река темска

Срещу входа на манастира е и малката рекичка Темска. Около нея е изградено чудесно място на уикенд пикник. Местно семейство беше превзело беседката и се радваше на неповторимата природа на Стара планина. Изграден е и дървен малък мост, по който може да преминете и от другата страна на реката.

reka-temska
Река Темска

Ако имате възможност силно ви препоръчвам да си подарите един уикенд на това местенце. Наистина е неповторимо.

reka-temska-most
Дървеното мостче, по което може да преминете

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

2 Comments

  1. Наистина е като райско кътче, много красиво изглежда

  2. Страхотно местенце, задължително ще го прибавя към местата които искам да посетя

Write A Comment