Крепостта на Пирот е основната забележителност в малкото сръбско градче. Известна е още като „Момчилов град“. Средновековният замък не случайно е сравняван с българската „Баба Вида“ – двете крепости изключително много си приличат. През 9-и век районът става част от българската държава.

Месните наричат постройката „Момчилов град“ на името на Момчил войвода. Легенда твърди, че именно Момчил, който става независим български владетел в Родопите и Беломорието, е изградил крепостта през 14 век.

Прочети още: Темският манастир – късче от Рая с българска история

До преди няколко години крепостта е била изоставена, а запознати твърдят, че дори е имало гъста растителност и змии. В продължение на дълъг период местната власт я реставрира, като български местни власти също се включват в този дълъг и труден процес.

krepost-pirot
Крепостта се намира в градския парк

Днес „Момчилов град“ е възстановен и отворен за посетители. За щастие успях да вляза и съм от първите гости на пиротската забележителност.

Добрата новина е, че няма вход. Всеки може да влезе и да разгледа реставрираната крепост. Направена е много по-добре от „Цари Мали град“ над село Белчин. От най-високите й точки се откриват страхотни гледки към сръбското градче.

Момчилов-град-Пирот
Реставрацията е приключила

Прочети още: Суковският манастир – българска светиня под сръбска власт

Около „Момчилов град“ е градският парк на Пирот, а самата крепост е оградена с плитък канал, което придава още по-голямо внушение за средновековна крепост.

Момчилов-град-пирот

Името на града означава „селище с кула“ и е пряк превод на българското Пирот, което произлиза от Пиргот – кулата.

Прочети още: Белград – бижуто на Балканите

През 1979 година крепостта в Пирот е обявена за Паметник на културата от огромно значение. Защитена е от законите на сръбската държава.

Крепостта е идеален повод да посетите сръбския град. Намира се на по-малко от час от българо-сръбската граница. Може да го съчетаете с похапване на сръбска скара, разходка из града, шопинг или да посетите някои от българските манастири, останали под сръбска власт.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment