Село Заселе е едно от най-впечатляващите у нас. На пръв поглед изглежда типично малко планинско селце, но то носи магията на Балкана. Заселе е начална/изходна точка на една от най-известните екопътека – Вазовата.

вазовата-пътека-
В центъра на селото табела показва началото на пътеката

През селцето минава малката рекичка Скакля, която захранва едноимения водопад, който е един от най-високите у нас – 120 метра.

Заселе се намира на около 45 километра от София, малко след Своге. Ако планирате да си направите уикенд разходка, най-добре е да стигнете с влак до гара Бов и по Вазовата екопътека. Маршрутът може да видите ТУК.

скакля-водопад
водопад Скакля

Ако тръгнете по Вазовата пътека от Бов към Заселе, на моменти е доста стръмна, а в последните 10 минути се катерите по скални стъпала. За щастие има стабилен парапет.

Около Заселе има изградена добра алея около скалния венец над водопада Скакля. Поставени са беседки, пейки, стабилни парапети и осветление. Може да си донесете храна и да си спретнете пикник. Потърсете и фигурите, изобразени върху някои дървета.

искърския
Скалният венец над водопада
алея-заселе
Алеята край Заселе

Алеята край селото

баба.цена
Баба Цена
Софиянеца
Софиянеца
"Алеята
Потърсете и другите изображения върху дърветата край селото
"Алеята
Ако имате късмет, може да намерите свободно място на някоя от беседките

Разбира се, най-впечатляващото са невероятните гледки, които се откриват от алеята на Заселе към Искърското дефиле.

Разбираемо е защо Вазов се е разхождал по тази пътека, за да черпи вдъхновение за своите произведения.

В момента в селото живеят под 200 души, но те препредават спомените за патриарха на българската литерута и слепия овчар Йордан Църнярски, оживял в творбата на Вазов „Дядо Йоцо гледа„.

искърското дефиле
Искърското дефиле
Искърското дефиле
Искърското дефиле
Искърското дефиле-заселе
Искърското дефиле

В самото село има няколко заведения и места за настаняване. По алеята ще видите и реклами на ресторанти, предлагащи домашна кухня. Моите впечатления не са особено положителни, но съм сядал само в един от тях.

Искърското дефиле
Селото не е най-високата точка

Ако имате възможност и време, бих препоръчал да отседнете в Заселе. Със сигурност ще е страхотно да се събудите сред подобни панорамни гледки.

заселе
В центъра на селото

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment