Балканите са характерен регион в Източна Европа, но в някои градове на полуострова има градчета, които сякаш се преместени от западната част на Стария континент. Един от тях е Нови Сад, който се намира в северната част на Сърбия.

Западните ни съседи са известни с невероятната си скара. Именно храната и дюлевата ракия са причината много българи да преминават често „Калотина“. Нови Сад е съвсем различен град и именно в това е неговият чар.

Градът изумява гостите със своята невероятна архитектура, напомняща епохите в историята на Нови Сад. Той е бил част от унгарската империя,. което обяснява проевропейския стил на строителство и католическите катедрали.

Нови-сад
Залезът над Нови Сад

Красотата на Нови Сад се допълва от величествената река Дунав, която минава покрай него.

Нови Сад е културен център на Сърбия. Тук е открита първата сръбска гимназия и първият сръбски професионален театър. В Нови Сад Любен Каравелов е публикувал на сръбски повестта си „Йе ли крива судбина?“ в списание „Матица“.

Петроварадинската крепост

Тя е един от символите на града, издига се на десния бряг на Дунав. Построена е през 18-и век от френския архитект Вобан. Мнозина я наричат Гибралтар на Дунава.

Петроварадинската крепост
Петроварадинската крепост

От нея се открива невероятна гледка към Нови Сад и отвъд величествената река.

крепост-нови-сад
Часовниковата кула на крепостта над Нови Сад

Крепостта е превърната в дом на културата, всяка година домакинства различни фестивали и събития. От 2001 г. тук се провежда международният музикален фестивал EXIT. В крепостта се намира и градският музей.

Площадът на свободата

Централният площад на града служи за отправна точка на туристическите обиколки. На него се намират две от най-важните и красиви сгради във втория по големина сръбски град – католическата катедрала и кметството.

Тук има множество кафенета, а лятото стотици жители и гости на града изпращат края на деня с бира в ръка.

площад-свобода-нови-сад
По улиците и площадите е пълно с млади хора

Кметството на Нови Сад

Както стана ясно, сградата на кметството се намира на централния площад „Свобода“. Тя безспорно е най-красивата сграда в града и служи за фон на селфита и снимки за спомен.

Сградата е в нео-ренесансов стил, издигната е и висока камбанария. Кметството е украсено с 16 алегорични фигури и герба на Нови Сад.

кметството-нови-сад
Кметството на Нови Сад

Пред кметството на площад „Свобода“ на пет метра височина се издига паметникът на политическия лидер Светозар Милетич, който е бил и кмет на Нови Сад.

Катедралата „Дева Мария“

Католическият храм, посветен на Дева Мария, привлича вниманието отдалеч. Построен е в неоготически стил, а местните казват, че той е знак за силната религиозност и вяра на жителите на Нови Сад.

На нейно място е имало по-малка църква. Днес стотици туристи всеки ден посещават католическата катедрала.

Прочети още: 6 причини да посетим Пирот

Църквата „Свети Георги“

По време на управлението на императрица Мария Терезия през 1734 година е построена църква. Храмът е бомбардиран и изгорен до основи по време на бунтовете в Хабсбургската империя.

Години по-късно на същото място е изграден днешният храм. Строителството му приключва през 1905 година, като към храма са добавени нова кула и камбани, направени в Будапеща. В „Свети Георги“ може да се видят 33 икони, изрисувани от великия художния Пая Йованович.

епископския-дворец
Епископския дворец в Нови Сад

Дунавски парк

Като европейски град Нови Сад може да се похвали с невероятния си Дунавски парк. Днес той е любимо място за разходки на местните, а и на гостите на града. Докато се разхождате по алеите му ще видите множество бронзови фигури на популярни поети. В парка се намира и лебедово езеро, а ако се почувствате изморени, има пейки за всички.

Ако сте почитатели на музеите, то в Нови Сад има няколко, които ще ви впечатлят. Градският музей се намира в Петроварадинската крепост. В Музея на Войводина пък може да проследите историята и образуването на областта Войводина.

из-нови-сад
Нови Сад е определян за най-красивия сръбски град

В града се издига и Епископският дворец, изграден от арх. Владимир Николич в началото на 20-и век. Върху фасадата са поставени гербове на богатата Бачка епархия, а сградата е във византийски стил.

Потопете се в духа на Нови Сад

В града има за всекиго по много. Ако не сте фенове на забележителностите и не обичате да препускате от музей в музей, няма да скучаете.

Ако се намирате на централния площад „Свобода“ се спуснете към Епископския дворец. До него се простира Змайовина улица, която е пешеходната зона на Нови Сад. От двете й страни има десетки магазини и заведения.

Прочети още: Белград – бижуто на Балканите

Изгубете се и по малките улички на града, които ще ви отведат до магазинчета за сувенири и невероятни ресторантчета, в които да се поглезите със сръбска скара и хубава бира.

Ако гостувате на Нови Сад през летните месеци, може да се отмаряте и на местния плаж „Strand„. Повече от страхотно ще е да събирате тен, опънати върху шезлонг и да наблюдавате лебедите във водите на Дунав. Някои от местните всяка година се разхлаждат във водите на реката.

Вечер може да се разходите по някой от трите моста над Дунав, които свързват Нови Сад. Влюбените двойки заключват любовта си, заключвайки катинари.

Автор: Стелиян Стоименов

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Comments are closed.