Всеки е чувал поне веднъж името на Мустафа Кемал Ататюрк. Това е създателят на турската държава. Негови портрети можем да видим навсякъде в Турция. Почитан от всички турци по света така, както ние почитаме Левски. Малко известен факт е, че всъщност не е роден на територията на днешна Турция. Ататюрк е роден в гръцкия град Солун, а родната му къща е превърната в музей и е сред най-посещаваните обекти в града.

„Апостолос Павлос“ №75 е не просто адрес в гръцкия град, а турска светиня. В района около къщата винаги ще чуете турска реч, дори заведенията и магазините в близост са собственост на турци.

До къщата на Ататюрк стигнах с навигация, когато наближих видях гръцка жандармерия, имот с високи метални огради. Оказа се, че това е турското консулство. Заради непрестранното напрежение между двете съседни държави и народи, са взети мерки за безопасност – жандармеристи с автомати обикалят отвън. Оказа се, че къщата-музей е точно до самото турско консулство, което не е случайно. Дворът на къщата е скрит зад огромна масивна ограда.

ататюрк-къща-музей
Къщата на Ататюрк, вдясно е входът

Докато бях там редица турски автобуси спряха в непосредствена близост до къщата. От тях слязоха въодошевени турци, които развяваха националното си знаме и нямаха търпение да влязат в къщата. Завиден патриотизъм.

Кога можем да посетим къщата на Ататюрк?

Къщата-музей е отворена всеки ден от 9:00 до 17:00 часа. След като намерих къщата, трябваше да намеря и врата. Подобно на оградата и тя е метална. Натиснах звънеца и след секунди чух, че е отключено дистанционно, бутнах тежката врата и се озовах в нещо като фронт офис. Имаше мъж и жена, които ми говореха нещо на турски, явно по реакцията на лицето ми разбраха, че не говоря езика и на английски ме попитаха дали говоря турски. Каква логика… Отговорих отрицателно и продължихме на английски. Явно е голяма рядкост музеят да бъде посетен не само от турци.

ататюрк-библиотека
В малката библиотека можем да намерим и снимки на Ататюрк

Мислих си, че зад огромната ограда и мерките за сигурност, вътре ще има хора с автомати, но обстановката се оказа музейна. Трябваше само да си запишем име, фамилия и откъде сме и да влезем. Казаха ни, че няма вход, всеки може безплатно да разгледа къщата на Ататюрк.

Прочети още: Бялата кула – от кървав затвор до символ на Солун

Представлява двуетажна постройка с хубава градина. В нея са изложени лични вещи на бащата на турската държава. В къщата са поставени две восъчни фигури на Мустафа Кемал и една на неговата майка Зюбейде ханъм. Заради тях климатиците работят денонощно и вътре е доста прогладно. Направо си е спасение от жегата.

мустафа-кемал-зюнейбе
восъчна фигура на майката на Мустафа Кемал

Разбрах, че голяма част от мебелите в музея са си автентични. Част от тях са донесени от мавзолея на Мустафа Кемал и от двореца Топкапъ в Истанбул. На екрани се въртят филми за живота на Ататюрк, а по стените са подредени снимки от различните етапи от живота на турския реформатор.

ататюрк
Лични вещи на Ататюрк

Назад през годините

Къщата е построена през 1870 година от мюдюр Хаджи Мехмед. Бащата на Ататюрк я наема по-късно. Любопитно е, че той се е казвал Али Ръза ефенди. Веднага и вие ще направите аналог с филмовия герой. Именно в тази къща през 1881 година се ражда бъдещият основател на днешна Турция.

Мустафа Кемал
Втората восъчна фигура на Ататюрк

Семейството живее в този имот до смъртта на Али Ръза през 1888 година. През 1908 година, малко след Младотурската революция, Ататюрк се връща в Солун и заживява в къщата заедно със сестра си и своята майка. Къщата е отворена като музей през 1953 година, като е обновена през 2013 година.

Съвет: Ако искате да посетите музея, не се притеснявайте, няма нищо опасно, това все пак е една от най-добре пазените сгради в града, а и в Гърция. Служителите на музея са любезни, подобно отношение се очаква и от гостите. Не забравяйте, че Ататюрк е свята личност за турския народ и всяка демонстрация на негативно отношение в музея не е препоръчителна.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

1 Comment

  1. Дори не съм подозирала че ататюрк е роден извън Турция

Write A Comment