Кавала е от онези гръцки градчета, които никога не биха ти омръзнали. Дали заради страхотните си плажове, гледките към Егейско море и остров Тасос или пък заради ресторантчетата край морето, градчето е изключително атрактивно. Кавала е вторият по големина град в Северна Гърция.

Най-често посещаваме Кавала, за да се отдадем на релакс, събирайки тен на някой плаж. Ако пък е по-студено, залагаме на разходка, допълнена с вкусен обяд. Е, Кавала не е само море, плажове и гироси. Градът може да се похвали с редица атракции и забележителности.

Забележителности в Кавала за един ден

Старият град

Почти всички забележителности в Кавала се намират в Стария град. Той е разположен на полуостровчето над пристанището, което е най-подходящата начална точка за разходка из Стария град. Ще останете впечатлени от старинните къщи и тесните павирани улички, които водят до крепостта на Кавала. Докато се изкачвате, може да се наслаждавате на морски гледки от различна височина.

kavala-кавала-стария-град
Старият град и пристанището на Кавала

Ако искате да нощувате в Кавала, опитайте се да намерите къща в Стария град. Той е заобиколен от море и открива невероятни гледки към новата част на града, планините или остров Тасос. Ще видите как Егейско море пък се прокрадва между къщичките, докато вървите по павираните улички.

kavala-кавала-
Изглед от Стария град
kavala-стар-град
Старият град впечатлява с архитектура
kavala-стария-град-
Павирините улички водят до крепостта

Крепостта на Кавала

Крепостта е основната забележителност в Кавала. Тя може да се види от почти всяка точка на града. От нея пък се откриват невероятни гледки към целия град и остров Тасос.

Издигната е през 15-и век върху останките на византийски акропол. Изградена е от гранитен камък, мрамор и тухли. Днес посетителите могат да видят централната кръгла кула, служила за отбрана в миналото.

Прочети още: Какво да видим и правим в Солун за един уикенд?

Ако успеете да се изкачите по изключително тесните стъпала, за да стигнете върха й, ще получите невероятна гледка. Също така може да разгледате офицерските помещения, арсеналът и хранилището, превърнато преди три века в затвор, както и цистерната.

  • Работно време: април – октомври – 08:00 – 20:00ч.; ноември – март – 08:00-16:00ч.
  • Вход: възрастни – 2,50€, деца – 1,50€.
kavala-кавала-крепост
Крепостта над Кавала

Акведуктът Камарес

Средновековната постройка е изиграла ключова роля в миналото на града. Чрез него се е пренасяла вода до Кавала от планинските извори Пангеус. Акведуктът е най-впечатляващ в близост до Стария град на Кавала, където наподобява мост. Височината му е 28 метра и е дълъг 280 метра, като в двете му страни има пречистващи цистерни. Той е построен по времето на султан Сюлейман Великолепни.

kavala-кавала-акведукт
Акведуктът в Кавала

Лесно може да бъде видян от Крепостта, а след това да следвате уличките, които ще ви заведат до него. Днес в подножието му се намира една от основните градски пътни артерии.

акведукт-kavala-
Акведуктът, погледнат от крепостта

Къщата на Мохамед Али паша

Сред основните забележителности на Кавала е и Къщата на Мохамед Али Паша, която се намира в Стария град. Той е роден в Кавала и е смятан за основател на съвременен Египет. Династията, която той създава продължава управлението си до 1952 г.

kavala-кавала-мохамед-али
Паметникът на Мохамед Али е издигнат пред родната му къща

Родната му къща впечатлява с размери и местоположение. Тя е построена в края на 18-ти век и обхваща площ от 330 кв.м., които я правят най-голямата в Кавала по това време. От къщата се открива гледка към пристанището и залив на Егейско море.

Адрес: пл. Мохамед Али 65110, Кавала
Работно време: Април – ноември от 09:00-15:00 и от 18:00-21:00ч; Декември – март: 09:00-15:00
Вход: възрастни – 3€, , ученици и студенти – 2€

kavala-кавала-мохамед-али
Къщата на Мохамед Али паша

Музей на тютюна

Музеят на тютюна се намира в центъра на града, в близост до сградата на кметството. В него са подредени множество артефакти и архивни материали, свързани с отглеждането и производството на тютюн и неговата обработка.

Това е единственият музей в света, в който има подредена изложба, посветена на обработката на ориенталски тютюни. В музея може да разгледате и машини и уреди, с които се е преработвал тютюна, както и редки документи.

Прочети още: Сблъсък с истинското лице на Ксанти

Адрес: Ул . К. Palaiologou 4 65403, Кавала;
Работно време: Октомври – май – от понеделник до петък -08:00-16:00, събота 10:00-14:00ч. Юни-септември – понеделник-петък от 08:00-16:00, събота и неделя от 10:00-14:00;
Вход: възрастни – 2€, деца и студенти – 1€ .

kavala-кавала-музей-тютюн
Задължително разгледайте музея на тютюна

Джамия Халил бей (Palia Mousiki)

Джамията Халил бей се намира в Стария град, в непосредствена близост до Крепостта. Издигната е през 1530 година, когато се е състояла реконструкцията на града. Била е част от по-широк комплекс, включащ медереза.

Между 1930-40 в джамията се е помещавала общинската филхармония. Именно затова джамията получава и името „Музика Джамия“, а днес местните я знаят като „Стара музика“.

kavala-кавала-джамия
Джамията се намира на метри от крепостта

Потопете се в местния дух

Отделете време за разходка по крайбрежната алея и булевард. Може да наблюдавате местните рибари или да се качите на туристическо корабче и да разгледате Кавала от залива.

Препоръчвам да седнете на някое от заведенията с гледка към морето. Сервират прясна риба и морски дарове, както и традиционните гирос и сувлаки. Разбира се, цените са туристически, но гледката си заслужава.

kavala-кавала-коте
Ако сте любители на котетата, в Кавала ще откриете стотици

Посещавали ли сте Кавала? Какво ви хареса и какво не? Очаквам в коментарите вашите лични впечатления и допълнения.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Booking.com

1 Comment

  1. Кавала е много любимо място на нашето семейство. Всяко лято ходим там

Write A Comment