Повечето от нас свързват Ксанти с големия карнавал, който се провежда всяка година около Сирни заговезни. В него се включват десетки хиляди маскирани, които превземат града. Ксанти придобива един различен вид, всичко е цветно и весело. Сякаш си в приказка.

Тази година карнавалът трябваше да се проведе в последните дни на февруари и да приключи на 1 март. За съжаление всички масови мероприятия в Северна Гърция бяха забранени заради коронавируса. Въпреки това реших да посетя градчето.

Трябваха ми няколко минути, за да осъзная къде съм попаднал, тъй като Ксанти не прилича на традиционните гръцки градчета. Уличките наподобяват по-скоро тези в Одрин и Лозенград, но това донякъде е нормално, тъй като сред жителите му има много турци. За съжаление местната управа не се грижи достатъчно за облика на Ксанти и ако го посетите извън карнавално време, по-скоро ще останете силно разочаровани от избора си на дестинация.

Въпреки забраната, в града се виждаха маскирани хора, но бяха единици. На централния площад дори е построена сцена, а около нея на няколко сергии се продават маски и балони. Продължих към Стария град, който успя да ме изненада приятно. Най-впечатляващото в него е архитектурата. Всяка къща има различен цвят и собствен стил.

xanthi-ксанти-
Кафенетата и баровете преливат от млади гости на Ксанти

Старият град на Ксанти прелива от тълпи млади хора. Дошли от цяла Гърция, Турция и България. Кафенетата и ресторантчетата са препълнени, а от баровете през целия ден се чува силна музика и звън от наздравици. Трудно може да се намери свободна маса.

Въпреки многото млади хора и комерсиалната музика, гърмяща от уредбите на баровете, липсва духът на карнавала.

Карнавалът в Ксанти

Карнавалът в Ксанти е изключителен. Местните го очакват с огромно вълнение, тъй като всяка година го посещават почти четвърт милион души. Събитието изиграва ключова роля в икономиката на града. Хотелчетата и къщите за гости биват резервирани месеци по-рано, а заведенията променят цените в менютата си.

Програмата на карнавала е изпълнена от събития, които представят местната история, фолклор и култура. Най-епично е в последния ден, когато се провежда големият карнавален парад, завършващ с обичая „To kápsimo tou Tzárou„.

Карнавалът датира от над 50 години, като с всяка година става по-масов. За съжаление 2020 година е повратна точка. За да наблюдават карнавала всяка година в града пристигат по 5-600 автобуси, включително няколко български.

Ксанти извън карнавала

Ако искате да разгледате Ксанти, но пътуването ви не съвдапа с карнавала, по-добре пропуснете. Не са много забележителностите в града. Истинската същност на Ксанти никак не е шарена, още по-малко забавна. Това е едно типично провинциално градче, в което нищо не се случва.

Ксанти е популярен град в българската история. Тогава той се е казвал Царево и е бил столица на Момчил войвода, чиято крепост може да видите в сръбския град Пирот. Градчето е в подножието на Руен планина, която е част от Родопите. Поминикът на местните е свързан с тютюна. Все още в града живеят много българомохамедани, наричащи себе си помаци.

Прочети още: Какво да видим и правим в Солун за един уикенд?

архитектура-ксанти
Старият град впечатлява с архитектурата си

В началото на месец септември в Ксанти се провежда фестивал. Той е посветен на Стария град. Всяка събота пък в града се подрежда пазар, който е популярен в региона.

Забележителностите извън карнавала

Основната забележителност в Ксанти е часовниковата кула, която е символ на града. Изграден е през 1870 година от българомохамеданинът Хаджи Емин Ага. Намира се на централния площад в града.

часовниковата-кула-ксанти
Часовниковата кула в Ксанти

До кулата се намира новата катедрала на Ксанти „Света София. Тя е трикорабна базилика, изградена е в неовизантийска стил, а фасадата е декорирана от камъни и тухли. Отдалеч впечатлява с размерите си.

ксанти-света-софия
Катедралата „Света София“ в Ксанти

Ако искате да усетите местния дух, посетете Стария Ксанти. Кварталът е най-впечатляващото в градчето. Впуснете се по тесните улички, около които са издигнати невероятните къщи. Седнете на някое от многото кафенета, където може да пиете гръцко или турско кафе.

старият-град
Старият град впечатлява с архитектурата си
ксанти-кафене-стария-град
Десетки малки кафенета изпълват тесните улички на Стария град

Музеят за фолклор и история е сред малкото музеи в града, но пък ще ви впечатли с изложените експонати. За съжаление работното му време не е толкова впечатляващо. Музеят се побира в две сгради, които са построени една до друга и имат общ покрив.

фолклор-музей-ксанти
Музеят за история фолклор в Ксанти

The house of shadow – В къщата на сенките може да разгледате невероятна изложба. Тя представлява рециклирани материали, превърнати от боклук в експонати. Благодарение на подходяща светлина се създават страхотни сенки. На първия етаж има работилница и магазин.

музей-сенки
Къщата на сенките ще ви впечатли

В Стария град на Ксанти може да откриете и Светата митрополитска църква „Св. Йоан Кръстител“.

митропотиска-църква-ксанти
Митрополитската църква в Ксанти

Посещавали ли сте Ксанти? Какво ви хареса и какво не? Очаквам в коментарите вашите лични впечатления и допълнения.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Booking.com

1 Comment

  1. Много ме е яд че го отмениха, планирахме да участваме в карнавала тази година, но по добре че се отказахме да ходим

Write A Comment