Лозенград на български или както е официалното му име Къркларели, е малко градче, в близост до границата с България. Много често е включвано като допълнение на еднодневните екскурзии до Одрин. Най-бързо до него се стига, ако преминем в Турция от границата ни в Малко Търново.

Самият град не може да се похвали с чудни забележителности, но се посещава всяка седмица от стотици българи. Основната причина е шопингът. Много сънародници отскачат през уикенда, за да се снабдят с по-евтини и качествени перилни препарати, сладка, сред които най-вече баклава, пишмание, прочутите турски кори за баница, киселото мляко и сиренето, които са 100% млечни.

Прочети още: Средиземноморски круиз до Далян, плажа на костенурките и кални бани

В допълнение можем да прибавим разходката и пиенето на силното турско кафе или чай, сред мирис на ориенталски вкусове и подправки, идващи от различните дюнерджийници.

Прочети още: Одрин – началото на Ориента

Всяка седмица в сряда и събота градът се превръща в истинска арена на пазарлъка.

Тогава е големият открит пазар, чиято дължина е километрична и се разпръска по различни улици в Лозенград. Тук можеш да намериш всичко – дрехи, зеленчуци, плодове, техника, месо, риба, ядки, маслини… Това е любима атракция за по-възрастните българи, решили да посетят пограничното турско градче.

По-младите избират да се разходят из централните улици и най-честите спирки са пред многото златарски магазини, окичени със стотици златни накити, които привличат отдалеч.

Прочети още: Одрин – забележителности за един ден

След изморителния тур из малките магазинчета винаги идва ред и на почивката в някое кафене. Да намериш лъскаво заведение, подходящо за младежи е трудна задача, но не невъзможна. Задължително е, посещавайки турско градче, да опиташ от популярното им кафе, но трябва да сте подготвени, че то е изключително силно. Също така трябва да опитате и от станалия известен от турските сериали чай в допълнение с баклава, локум или пишмание.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment