Обожавам морето, както и всичко свързано с него. Когато гостувам на някоя морска дестинация, веднага проверявам какви са възможностите за круиз или разходка с лодка или корабче. Всъщност дори да не е море, а река или езеро, пак се оглеждам за корабче. Преди няколко години избрах да посрещна лятото в един от турските топ курорти – Мармарис. Щеше да е престъпление, ако не се кача на някоя от големите яхти, които всеки ден влизат в открито Средиземно или Егейско море – край града се вливат двете морета. Една от многото туристически опции, които предлагат местните, е еднодневен круиз до водите на река Далян и плажа на костенурките. Цената беше около 15 евро, сега е 20 евро. Не е никак скъпо, имайки предвид какво ти предлагат.

marmaris-nature
Природата около Мармарис е невероятна

Записването става предварително, може и онлайн да го направите. Корабчетата са огромни, на 3 етажа, като на най-горния има десетки или стотици шезлонги, на които да събирате тен. Препоръчвам ви да си свалите слънчевите очила. Аз не го направих и после няколко дни бях като Зоро. Ако изберете да пътувате в края на май и началото на юни ще забележете, че голяма част от музиката, пускана на корабите, е българска чалга, а причината е проста. Много абитуриенти решават там да отпразнуват завършването си.

Вдигаме платната

Пътуването започва обичайно към 09:30 часа от пристанището, което е на крайморската улица. Ако сте пешеходци трябва да внимавате, местните карат безумно. Не забравяйте, че все пак сте в друг свят, въпреки курортния характер на града.

marmaris-cruise
Корабчетата са препълнени

Веднага щом се напълни кораба и потеглите, ще забравите за ежедневните грижи и ще се насладите на слънцето и полюшващото се превозно средство. Разбира се, ако е хубаво времето и не страдате от морска болест.

Плаването продължава около 2 часа, достатъчно време, за да се насладите на приключението. Ако имате късмет, може да видите делфини, аз нямах. Но това е мотивация някой ден отново да се възползвам от този круиз.

Прочети още: Мармарис – Райският пристан на две морета

На най-ниското ниво на кораба има бар и ресторант, както и климатик. Организаторите са се погрижили нищо да не липсва.

Плавайки към река Далян корабчето спира на живописни местенца, за да ни даде възможност, който иска да поплува. Какво по-хубаво от това да скачаш и да упражняваш задно салто от корабче в Средиземно море? Е, може и просто да скочиш.

marmaris-plavane
Всеки, който желае, може да плува във водите на Средиземно море

Приближавайки самата река Далян видях много лодки. Всъщност те чакат нас. Причината е, че делтата е плитка и това е единственият начин да стигнем до плажа на костенурките. Лодките са страхотни, побират около 20-ина души и се движат една зад друга.

marmaris-lodki
Симпатичните лодки, с които продължихме
Изтузу – домът на костенурките

Те ни отведоха на плажа на огромните костенурките или иначе казано плажа Изтузу. През 1995 година това парче земя печели приза за най-добра пясъчна ивица в целия свят. През годините се отлича с още няколко приза.

beach-kostenurki
Плажът на костенурките

На този плаж със сигурност ще видите огромни костенурки. Всъщност аз ги видях в самите води, но все пак ги видях. Тези костенурки са изчезващ вид, който е съществувал около 45 милиона години. От месец май до октомври плажът е затворен вечер, защото това е периодът на гнездене.

kostenurka
Една от многото костенурки, криещи се от хората

Също така трябва да внимавате с дървените колове, които маркират гнездата на костенурките. Тук имаме цял час на разположение, за да плуваме и да събираме тен.

След като минат 60-те минути за плуване отново се качихме на малките лодки и продължихме разходката си по река Далян.

lodka-po-marmaris
Продължихме разделени на групи
Ликийските гробници

Самата река е доста криволичеща и разделя великолепни гледки и неповторима природа, която си заслужава да видите. Докато плаваме с лодките вляво от нас върху скалите забеляхме нещо, което наподобява гробниците в Петра. Това са ликийски гробници, изрязани от скала. Съществуват от над 2000 години. Или по-точно от около 400 година пр.н.е.

Издълбани са филигранно на около 150 метра височина. Вярвало се е, че по този начин душите на мъртвите ще полетят директно към небето.

likiiski-grobnici
Ликийските гробници над Далян

Колоните на гробниците са високи 5 метра, като са избирани местата с по-мек каменен пласт, за да може там да бъдат поставени останките. Телата на царете и велможите пък са полагани в саркофази с остри покриви, което е специфично за ликийците.

Да се върнем към т.н. круиз по Далян. То не е и спирало. Престоят в лодките ни е по-малко от час, а лабиринтът на реката, по която се движим, ни прехвърля съзнателно в някой филм.

lodki-dalyan
река Далян е доста криволичеща
Кални бани

Този път ни отведоха на кални бани и минерален басейн. Беше истинско приключение. Въпреки, че калта е медицинска и много хора посещават комплекса, за да се лекуват, всеки цапаше другия и за момент го превърнахме в парти.

След като приключихме с баните се върнахме на лодките, които пък ни отведоха до кораба. Последва отново 2 часа плаване към Мармарис. Вече бяхме изморени и повечето слязоха на долните етажи, защото духаше по-хладен въздух. Това пък беше чудесен повод да се разположим върху шезлонгите и да се порадваме на залязващото слънце и оставащите минути до края на този невероятен круиз. Около 20:00 часа вече бяхме в Мармарис.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment