Двумесечната карантина заради новия коронавирус ни върна към традиционното четене на книги. По този начин мнозина изкараха по-леко „домашния арест„. Книгата „Магията на пътешествията“ събираше прах от няколко месеца в домашната ми библиотека и чакаше своя ред, за да бъде прочетена.

Какъв по-хубав повод да прочетеш книга, посветена на пътувания, когато те са забранени?

„Магията на пътешествията“ е своеобразен сборник, събрал на страниците си пътеписи от български журналисти и писатели, обиколили земното кълбо.

На 247 страници са поместени 32 истории на 33-ма журналисти, членове на ABUJET – Асоциацията на българските журналисти и писатели по туризъм, които описват пътуванията си в различни точки на света.

Прочети още: Рим, Флоренция и Венеция – едноседмичен маратон из Италия

Някои от представените автори са журналисти, известни на широката аудитория, защото работят или са работили в телевизия, а други са доказани професионалисти в гилдията. Останах приятно изненадан, когато открих, че са публикувани пътеписи и на мои познати и хора, с които съм работил.

В историите си авторите поместват преживяното от първо лице. Те нямат за цел да бъдат своеобразен гид, а по-скоро да разкажат онова, което са видели и почувствали. Някои изразяват и негативно отношение към конкретни места, което лично мен ме спечели, защото показва искреност.

магията на пътешествията
Из страниците на „Магията на пътешествията“

Някои от пътеписите наистина впечатляват.  „На Бали смъртта си почива“ представя мечтаното за хиляди парче земя от съвсем различен ъгъл. От пътеписа научих защо по-голямата част от местните не могат да плуват и предпочитат да живеят далеч в горите и планините, а не близо до плажовете.

Прочети още: Кукерите в Средец – красиви, но зловещи

Също така, че в едно от балийските села местните влагат човешка кръв в червената боя, с която боядисват дрехите си, за да ги пази от зли мисли и тъмни сили. Туристите дори могат да наблюдават местните погребения, както и да запечатат със снимка срещата си със смъртта.

Не по-малко интересен е и пътеписът „Сибир – „приказната“ каторга“. В него е описана силната вяра на местните, които посрещат гостите си първо в параклиса, след това у дома. Разказано е и защо никой не боледува в Сибир и как дечицата ближат сладолед и пият ледена вода на минус 20 градуса.

В книгата ще откриете истории за Камбоджа, Албания, Израел, Канада, Перу, Малта, Еквадор, Тайланд, Афганистан, Китай, Кения, Куба, Аржентина

магията-на-пътешествията-книга-ревю
Из страниците на „Магията на пътешествията“

Цената от 18 лева е напълно оправдана, защото съдържанието е качествено, написано професионално, снимките са авторски, а печатът е цветен.

Все пак можеше историите да бъдат подредени по зададена тема или класация, а не просто случайно разхвърляни пътеписи от различни точки на света, но книгата си заслужава.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment