Да обиколиш земното кълбо със сигурност е мечта на всеки пътешественик, но малко успяват да я реализират. Една от тях е заразената с дромомания Диана Чавдарова, която успява за 53 дни да направи пълна обиколка на планетата.

До решението й се стига след като е неочаквано съкратена от работното си място. Вместо да изпадне в депресия и да прекарва дните, в които е на борсата, завита през глава, обвинявайки себе си или някого, Диана грабва раницата и потегля на Изток.

Пътешествието е реализирала в началото на 2017 година, което тя описва по-късно в книгата „Една обиколка на земното кълбо“. Част от пътеписите й бях срещнал в различни травъл групи в социалните мрежи и бях впечатлен.

Виж също: “Магията на пътуването в Централна Америка” – Приключение между Тихия океан и Карибско море

Наскоро ми излезе реклама на книгата й във Фейсбук и реших да си я поръчам. Два дни по-късно 339-те страници бяха прочетени. Може би имах повече свободно време или по-скоро нямах търпение да прочета следващата глава от книгата, която е и следваща държава и континент. Както се казва – прочетох я на един дъх.

В книгата Диана разкрива в детайли подготовката, преживяното и емоциите по време на всеки един от тези 53 дни, в които успява да сбъдне голяма част от своите детски мечти. Какво по-хубаво от това?

От книгата разбираме за някои туристически капани в различти точки на планетата, сред които екскурзиите до Великата китайска стена от столицата Пекин. Диана разкрива по-бюджетни варианти за редица местни турове в Азия, Южна Америка и Австралия. една обиколка на земното кълбо

Заради полета си от Австралия до Хаваи тя преживява една и съща дата два пъти. В книгата си тя разказва и за 3-часовите мъки на хавайското летище заради иранската й виза и малкото количество австралийски пясък.

Виж също: “Магията на пътешествията” – 32 истории от широкия свят

Пътеписът ни дава и урок, че евтиното понякога излиза много скъпо. Както в нейния случай – залага на директен полет от Лима до Мадрид, който по-евтин и по-бърз вместо трансферите до Атланта, Маями, където хотелите са скъпи и от там към Европа. Заради грешка в системата на авиокомпанията тя научава на летището в перуанската столица, че няма би лет. Налага се да остане още една вечер в Лима, да си плати хотел и да си купи нов билет до Мадрид. Със сигурност преживяването не е за всеки, но е паметен момент.  Още повече, че няма как всичко да мине по мед и масло, когато си тръгнал да обиколиш земното кълбо.

Книгата е изключително интересна и увличаща. Единствените й недостатъци са може би два – първият, че е само 340 страници, а вторият, че снимките в нея са черно-бели, а не цветни. Но това пък оправдава изключително ниската цена за подобен пътепис – едва 15 лева.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

colibra

Write A Comment