Странджа е сред най-красивите и магични планини у нас. Тя пази много тайни, но пък е богата и на традиции. Легендите напомнят за много мистични създания, но има и такива, на които се радваме и днес – кукерите.

Традицията повелява всяка последна неделя на месец февруари в град Средец да се провеждат маскарадни игри. На този ден мъже се обличат в костюми от кози кожи и обикалят домовете на местните, за да гонят злите духове. Празникът се нарича кукеровден.

Освен кукерите в групата, обикаляща домовете за здраве, има и млади мъже, изпълняващи различни роли. Има цар, поп, младоженец, булка, лекар, ваксаджия… На моменти изпълняването на ролевите игри се превръща в цял спектакъл. Кукерските групи са придружавани от музиканти.

Подготовката

Подготовката за празника започва от есента, като желаещите да бъдат кукери издирват подходящи кози. Някои дори пропътуват стотици километри, за да намерят кози, които имат дълъг косъм, стигащ дори до метър.

кукерите-средец-кукеровден
Кукерите са способни да изплашат не само духовете

След обработка кожите се зашиват, за да се превърнат в крачоли, ръкави, було… и да се превърнат в кукерски костюм. Цената на някои готови костюми достига до 2-3 хиляди лева. 

Дни преди празника костюмът се накисва и маже с оцет, за да може кожата да е мека. В последните години кожите се мажат и с есенция, за да придобият по-добър мирис. 

кукерите-средец-кукеровден
Кукерският костюм впечатлява с визията си
кукерите-средец-кукеровден
Денят преминава с много кукерски танци

Костюмът се облича  още докато е мокър, което оказва влияние върху тежестта му, която така или иначе не е никак малка.  Повечето кукери прекарват нощта преди празника, обработвайки костюма си. 

Рано сутринта всички кукери и роли се събират на сборен пункт, след което се разделят на групи, за да обиколят възможно най-много домове. 

Кулминацията на празника е в късния следобед, когато групите се събират и шестват по централните улици на Средец, за да стигнат до градския стадион. Традиционно зрителските трибуни се изпълват със стотици или хиляди жители и гости на града.
кукерите-средец-кукеровден
Групите се събират в края на деня

 

кукеровден

 

кукери-средец-кукеровден

Кукерите изпълняват няколко свои обичаи. Един от тях е заораването, при който минават с ръчно рало, следвани от други кукери, които хвърлят жито. Този обичай е за богата реколта. За да направят шоу на публиката, един от кукерите инсценира, че припада. Настъпва суматоха, а лекарят го спасява за секунди. Болният кукер се изправя на крака и започва победен танц.

В края на празника се разчупва питка, в която е скрита паричка. Този, на когото се падне парата, е следващият кукерски цар.

Напоследък традицията леко се е променила, като с всяка изминала година в кукерските групи може да се забележат все повече момичета.

кукерите-средец-кукеровден
Кукер инсценира, че припада, за да бъде „излекуван“

Кукерите в Средец имат няколко задължителни елемента:

Костюмът задължително е от кози кожи, като той покрива цялото тяло, включително и главата. Стандартният кукерски костюм се прави с кожите на около 3-6 кози, които биват зашивани с дебел канап.

Маската е изключително красива, но в същия момент е и стряскаща. Това е и целта, за да бъдат изплашени злите духове. Тя се прави ръчно, като процесът по изработката й трае от няколко дни до седмици. Върху парче плат се зашиват десетки пулчета, като те са в различни цветове и с тях се очертават очите и устата.

кукеровден-средец
Булката задължително се изиграва от мъж

Върху маската се зашиват няколко парчета канап, които изиграват ролята на мустаци. Някои слагат опашка на петел.

Калъчът също изиграва важна роля. Това е дървеният меч, който кукерите държат през целия ден в ръка. С него те удрят леко стопаните на къщите, като се вярва, че това е за здраве. Както сурвакането навръх Васильовден. Калъчът може да бъде в различни цветове, като някои се заиграват и с него.

кукерите-средец-кукеровден
Кукерите в Средец са сред най-красивите

Тучовете са най-тежкият елемент. В различните краища на страната биват наричани по различен начин. Някъде ги наричат чанове, на други места хлопки или камбани. Колкото е по-голям кукерът, толкова повече тучове слага, а при всеки негов скок, те издават звън. И тук целта е да се плашат злите духове.

Идеята на всяка традиция е да се спазва. Напълно нормално е през годините част от тях да претърпят лека еволюция, но е изключително важно да бъдат запазени, защото традициите като кукеровите игри в Средец, са живото богатство на страната ни.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Прочети още: Голямобуковският манастир – единственият действащ в Странджа

Write A Comment