На повече от 2000 години и стоящ гордо на хълм с невероятни гледки, Толедо е достоен за пощенска картичка. Той е магнит за любителите на средновековните градове. Толедо пази своята вековна история, допълвана от вестготите, маврите и, разбира се, испанците.

Толедо за кратко е бил независима държава, за кратко е бил и столица на Испания. Той е известен и като „Градът на трите култури“.толедо toledo

Толедо се намира на едва час път от Мадрид и е задължителна спирка за всеки, който е в испанската столица. Градът е малък и няколко часа са напълно достатъчни, за да го разгледате.

Посетих Толедо в началото на декември и на много места се усещаше коледния дух. На централния площад беше построен и малък коледен базар.толедо toledo

Изгубете се из тесните улички

Да се ​​изгубиш из тесните улички на стария град на Толедо е като да се изгубиш във времето. Няма ъгъл без грандиозна средновековна сграда, която трябва да разгледате, преди да продължите да се разхождате.толедо toledo

Plaza Zokodover

Plaza Zokodover е чудесно място да започнете маршрута си в Толедо, тъй като е централен площад и близо до ескалаторите, с които най-лесно да се изкачите до стария град.

Площадът е бил център на града през цялата история, от римско до арабско време. Настоящото име на площада, Plaza Zocodover, датира от 1945 г., когато е реконструиран, след като е променял имената си многократно преди това.

Виж също: Защо да посетим Мадрид през декември?

Има дълга и тъмна история на площада, където са имали публични изгаряния и битки с бикове. Говори се, че държали телата на мъртви хора, които нямали семейство, в средата на площада, на място, което наричали клетката на мъртвите.толедо toledo 12

Ел Алкасар

Като се изкачите по главния път от Plaza Zocodover, ще стигнете направо до Alcázar de Toledo, крепост, разположена на най-високата точка на града. Първоначално сградата датира от римско време, но по-късно е възстановена по време на управлението на Алфонсо VI и Алфонсо X и отново при управлението на император Карл V. Сега в нея се помещава военен музей.

Извън Alcázar има градина с невероятна гледка към реката отдолу. Също така, добро място за залез.

Катедралата Примада

Catedral Primada в Толедо е невероятна средновековна готическа структура в центъра на Стария град.  Точното място, където днес се намира катедралата, е било централно място за поклонение от мюсюлманското управление, когато там се е издигала главната джамия на града.

По-късно тя е превърната в църква и в крайна сметка е разрушена. Дълго след това Катедралата Примада е построена на същото място.

На площада пред катедралата има красиво произведение на изкуството, подобно на езерце, което се пълни с вода.

Вътрешността на катедралата очарова с невероятни детайли и художествена галерия с шедьоври на художници като Ел Греко, Веласкуес и Гоя.толедо toledo

Monasterio de San Juan de Los Reyes

Готическият манастир е построен, за да отпразнува победата във войната. Главната фасада е украсена с веригите на освободените християнски затворници от мюсюлманско време.

Манастирът на две нива е един от абсолютните акценти с късен готически стил на долния етаж и Mudéjar на втория етаж.толедо toledo

толедо toledo

Пуенте де Сан Мартин

Puente de San Martin е точно до Monasterio de San Juan de Los Reyes. Той е един от 3-те средновековни моста, пресичащи река Тахо. С 5 арки, най-голямата в средата има ширина 40 метра и височина 27, което е уникално за времето, когато е построена. Мостът има укрепени кули в краищата за защита.толедо toledo

толедо toledo
Със зип лайн над река Тахо

Тук е и любимото ми място в Толедо. В близост до моста се намира караваната на Fly Toledo. Срещу 11 евро може да прелетите над реката със зиплайн.

Виж също: Как да стигнем от Летище Барахас до центъра на Мадрид

Нямате нужда от никаква екипировка, момчетата от екипа на Fly Toledo ще се погрижат за вас. Ако искате снимка, тя се доплаща 3 евро и може да я изтеглите от техния сайт по-късно през деня.

Работното време на zipline Fly Toledo е 10:00-18:30.толедо toledo

В края на разходката си в Толедо може да седнете в някое от заведенията в центъра на града и да се насладите на вкусовете на испанската кухня.

Как да стигнем до Тодело?

С автобус

Има много автобусни компании, пътуващи между Мадрид и Толедо, а цените започват от по-малко от 6 евро. Само компанията ALSA предлага 74 пътувания от Мадрид до Толедо на ден.

Автобусите тръгват от транспортния възел Plaza Elíptica на ниво 1 и ви оставят на Estación de Autobuses de Toledo. Може да си вземете билет от сайта или на място от автомата на автогарата. Разлика в цената няма.

Пътуването продължава около 1 час, това е и най-евтиният вариант за пътуване.

 С влак

Влакът от Мадрид до Толедо е най-бързият вариант. За 10 евро стигате само за половин час.

Влаковете тръгват от жп гара Пуерта де Аточа в Мадрид и ви отвеждат до жп гара Толедо.

толедо toledo 12

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment