Пътуването със самолет е сред най-важните ресурси за пътешествениците. За няколко часа металната птичка може да те отведе до нов континент или до другия край на планетата. Освен всичките си плюсове, полетите имат и своите не толкова добри черти, сред които е и закъснението. Понякога полетът може да  се забави с часове или да бъде отменен.  Според регламент на ЕК може да получите няколкостотин евро като компенсация, стига самолетът да кацне минимум 3 часа след обявеното време на пристигане.

Разбира се, авиокомпаниите не изплащат веднага обезщетението, поне повечето от тях, и трябва да бъдете заредени с много търпение. Съществуват и фирми, които са посредници, но те прибират половината от сумата, но не гарантират успех.

colibra закъснели

Има ли как да получим обезщетение за закъснял полет с по-малко от 3 часа?

За щастие да. Неотдавна попаднах на мобилното приложение Colibra, с което получаваш гарантирана компенсация до 24 часа, ако полетът ти кацне с повече от 1 час закъснение.

В това число попадат и закъснения или отмяна на полети заради стачки или лошо време, за които не получаваш обезщетение от авиокомпанията, тъй като не попада в регламента.

Следващият плюс на Colibra е, че няма нужда да подаваш иск, както и не дължиш абсолютно нищо за услугата. Вместо това, ако полетът ти закъснее с повече от час, без значение от причината, можеш да вземеш компенсация от 20+ евро като просто сканираш бордната си карта.

Най-хубавото е, че имаш възможност да видиш каква сума можеш да вземеш! Да, факт е, че сумата е по-малка, но пък е гарантирана и я взимаш на момента, а не след месеци, изживяни в комуникация по телефон или имейл.

Как се получава обезщетение от Colibra?

Процесът е изключително лесен. Трябва да изтеглиш приложението Colibra от ТУК, достъпно е за Android и iOS. Преди полета задължително сканирайте бордната си карта, посочвайки дали полетът ти ще закъснее и ако да – с колко! Ако след кацането си познал – получаваш възнаграждението си без да попълваш куп документи!

Виж също: Как да вземем изгодни билети за атракции и забележителности?

Colibra изплаща сумата на следващия ден след закъснелия полет. Като в замяна ние като потребители им даваме съгласието си да претендират за обезщетение от авиолинията в случай, че полетът ни закъснее с над 3 часа, което се случва изключително рядко на фона на закъснения между 1 и 3 часа.

Горчив опит

Като човек, който обича да пътува, неведнъж ми се е случвало полетът да закъснее с часове. Няма да забравя прекараните часове на летище Кьолн-Бон. Във въздуха екипажът успя да стопи разликата и след като кацанхме се оказа, че сме закъснели с точно 2 часа и 57 минути.

Едва три минути ме деляха от обезщетение в размер на 400 евро. Ако тогава си бях качил бордната карта в приложението Colibra, то със сигурност щях да получа обезщетение.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

*Статията съдържа партньорски връзки. Ако резервирате през тях, ще получа малка комисионна без допълнителни разходи за вас. Благодаря, че помагате за развитието на world2explore.eu.

Write A Comment