Летището в Ларнака е най-натовареното в Кипър. На острова има и други два аеропорта – единият е в Пафос, а другият се намира на територията на непризната държава Северен (Турски) Кипър. Разположено е в близост до столицата Никозия.

Аеропортът край Ларнака обслужва вътрешни, регионални и международни полети. На пистата му кацат самолети от над 30 авиокомпании. Летището е въздушен център и кръстопът между Европа, Африка, Русия и Близкия изток.

Летището се намира на 4 километра от Ларнака. Разполага с един единствен терминал, който отвън изглежда малък, но всъщност е голям и свръх модерен. На първо ниво са пристигащите пътници, а на вторият етаж е залата за заминаване. Разбира се, има и втори терминал, но той не е обществен, а ВИП. Обслужва правителствени делегации и частни полети.

Основният терминал обслужва Ларнака, Лимасол и гръцката част на столицата Никозия, която е разделена от граница. Разбира се, тук кацат и стотиците хиляди туристи, тръгнали към топ курорта на острова – Агия Напа.

От летището до центъра на Ларнака

До центъра на Ларнака може да стигнете с обществения транспорт. Спирката е пред ниво 2, където спират автобусите: 407, 417, 418, 419, 425 и 429.

  • Автобусна линия 407 (гара Ларнака – Наутики Васи)
  • Автобусна линия 417 (Арадипу – Перволия) Това е директен автобус
  • Автобусна линия 418 (Троулой – Дромолаксия)
  • Автобусна линия 419 (Ороклини – Терсефану)
  • Автобусна линия 425 (Летище Ларнака – Декелия)
  • Автобусна линия 429 (гара Ларнака – Текес) Това е директен автобус

Ако искате да стигнете до плажа и централната част, използвайте автобус №425, който пътува до централната спирка Finikoudes. Цената на билета е 1,50 евро, продават се от шофьорите. Не забравяйте, че движението в Кипър се извършва в лявото пътно платно.

До центъра на Ларнака може да стигнете и с такси. Пътуването продължава около 10 минути, а цените варират между 10 и 30 евро. Някои от такситата са лимузини. Съветвам ви предварително да се разберете с шофьора за цената. По традиция тя е фиксирана.

ларнака-летището
Летището в Ларнака изглежда малко, но през терминала му минават милиони

До Никозия, Лимасол и Агия Напа

До столицата Никозия, красивият град Лимасол и топ курорта Агия Напа може да стигнете и с обществен транспорт. От самото летище тръгват автобуси (шатъли), които са директни, но са леко по-скъпи. Паркингът за шатълите е на ниво 1, където е залата за пристигащите. До Никозия и Агия Напа цената на билета е 8 евро, а до Лимасол е между 8 и 10 евро.

Разбира се, има и малко по-евтин вариант, но той не е директен. От спирката пред ниво 2 хванете автобус №425, с който да стигнете до централната спирка Finikoudes. Цената на билета е 1,50 евро. Там е началната спирка до всички градове на острова. До Никозия, Лимасол и Агия Напа цената на билета е 4 евро, двупосочен в рамките на един ден e 7 евро. Актуални цени и маршрути може да намерите на сайта на превозвача.

Как да обиколим острова изгодно и удобно?

Кипър е малък остров, но предлага много красиви кътчета. Най-удобно е да се обиколи с кола. Не случайно има десетки фирми, предлагащи автомобили под наем. Цените не са плашещи, ако успеете да съчетаете с приятели, то сумата ще бъде апетитна.

Съветвам ви да направите резервация за кола под наем онлайн, но ако искате да включите и Северен Кипър, трябва да знаете, че някои фирми не позволяват влизането на територия, контролирана от турци. Също така направете и застраховка, но я платете на място след внимателен предварителен оглед. Не забравяйте, че движението в Кипър се извършва в лявата пътна лента. Много от улиците са еднопосочни, което улеснява шофирането на острова.

Как да излезем и влезем бързо от и в летището?

Тъй като летището е много натоварено и годишно обслужва милиони пътници, от управата са намерили как да улеснят максимално своите клиенти.

летището-ларнака
Терминалът за самопроверка

След като слезете от самолета и влезете в летището трябва да минете през гишетата за проверка на документите. Преди тях има разположени десетки малки терминали, на които сами да извършите проверка на документите си. Изберете желания от вас език, има опция и на български език. След това поставете паспорта си на скенера и задръжте. След 10 секунди натиснете опцията: „направи снимка“, която удостоверява, че вие сте лицето от снимката в личния документ. След като сте натиснали бутона, камерата на терминала се включва и ви прави снимка. След 10 секунди се разпечатва талон, на който е вашата снимка, имената и пълните ви данни, извлечени от паспорта.

Единственото, което следва да направите е да предадете бележката на полицая и да напуснете летището. Ако има голямо струпване, за да избегнат опашки, кипърски полицаи събират бележките с данните и снимката от самите опашки, което спестява минаването през гишетата.

Подобни терминали има и на влизане в летището. Различното е, че паспортната проверка е преди проверката на багажа.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment