Notice: compact(): Undefined variable: spacious_style in /home/opoznais/public_html/wp-content/themes/cheerup/content.php on line 36

Полша е все по-актуална дестинация за българските туристи. Нискотарифните авиопревозвачи летят до най-големите й градове, което ни дава възможност да пътуваме повече из страната.

Отправна точка на повечето пътешественици е столицата Варшава, която се намира в Централна Полша. Ако разполагате с повече време, съставете си план за посещине на няколко града. Полша има много добра влакова мрежа, по която се движат нови и бързи влакове.

Няма спор, че един от най-красивите полски градове е Гданск. Разположен е край Балтийско море и наподобява нидерлански град със своите канали и невероятна архитектура.

Виж също: Как да стигнем от летище Модлин до центъра на Варшава

Разстоянието между двата града е около 350 километра и се изминава за около 3 часа и половина със стандартен влак.

гданск варшава влак gdansk warshava-vlak

Билетите е желателно да се купят максимално рано от сайта на полската железопътна компания (Polskie Koleje Państwowe), за да сте сигурни, че ще имате място. За първи път подцених предварителната онлайн покупка на билети и останахме без места.

Реших да ги купя в деня на пътуването от Варшава към Гданск, но в сайта изписа, че всички места са разпродадени. Задължително трябваше да пътуваме към Гданск, защото имахме запазено Airbnb за следващите дни, а във Варшава бяхме освободили апартамента. Разбира се, има и много автобуси и няма начин да не успеете да стигнете.

Все пак решихме да отидем до централната гара във Варшава ( Warsaw Central), която се намира до Двореца на науката и културата. Опитахме си късмета на автоматите за билети, но отново показа, че всички влакове са пълни. За щастие от автоматите можеш да си купиш билети дори и да няма места, което означава, че ще прекараш над три часа прав. Все пак купихме билети за след няколко часа, през които имахме време да се разходим из стария град на Варшава. Цената на един билет от Варшава до Гданск беше малко над 30 лева.

От Варшава до Гданск

Влакът пристигна навреме и успяхме да намерим все пак някакви свободни места. Ако и вие нямате късмета да се уредите с билети с места, веднага може да се насочите към вагон-ресторанта, да си поръчате нещо и да пропътувате разстоянието оттам. Тъй като имам горчив опит от  ресторанта на влака между Киев и Лвов преди три години, когато се бях вмирисал на кренвирши, предпочетох да отида в най-отдалечения вагон.

гданск варшава влак gdansk warshava-vlak

Влаковете наистина са нови и модерни, имат не лош wi-fi, така че успях да поработя. Разбира се, след първия час се появиха и поляците, на чиито места се бяхме настанили и трябваше да се преместим. Във влака имаше големи и уютни кабини за инвалиди и майки с деца, като в сравнително голямата кабина, в която могат да седнат поне 10 души, имаше две седалки и места за две колички.

Виж също: Как да стигнем от летище Лех Валенса до центъра на Гданск

Кабините бяха празни, а пред тях стояха прави няколко пътници, също не успели да си купят билет. Успяхме да ги научим на балкански манталитет, настанявайки се в празните кабини. В този момент видях в очите им не шок, а по-скоро съжаление, че не са го направили те. Така пропътувахме останалите два часа в доста уютна кабина.

ВАЖНО: На влака е изписана крайна дестинация не Гданск, а Гдиня, което е градче в близост. Централната жп гара в Гданск се нарича Gdańsk Główny.
Влакът преминава в близост до Малборк – най-големият замък в света, който се нарима в близост до Гданск. Може да си организирате еднодневна екскурзия до него.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment