Пътуването с украинските железници никога не ми е било цел, още по-малко мечта. Винаги съм смятал, че украинските влакове приличат на българските, дори са още по-соц. Неотдавна гостувахме на украинската столица Киев, където по план трябваше да прекараме 5 дни. Почти седмица само в един град ми се стори твърде много и затова мислих за варианти, с които да опозная различни точки на страната. След като решихме единият ден да прекараме в Чернобил, оставаха още четири. След ровене в интернет и разговори с познати се стигна до решението една от дестинациите в това пътуване да бъде Лвов.

Лвов се намира на около 500 километра от украинската столица, непосредствено до границата с Полша. Във всички случаи пътуването по земя ще продължи с часове. Именно затова решихме да рискуваме и да заложим на украинските железници.

Закупуване на билети

Билетите за влака от и до Киев купихме няколко седмици по-рано. Тук дойде първата изненада. Украинските железници пускат в продажба билетите си 3 месеца от датата на пътуването и се изкупуват за изключително кратко време. Това за момент вся паника, защото може за конкретната дата да няма достатъчно свободни места.

украинските-железници-киев-лвов-влак
Пътническият вагон до Лвов

За най-сигурно проверяваме в официалния сайт на украинските железници. Разбира се, има и други доставчици на услугата, но предпочетохме да заложим на най-сигурното. С наближаване на заветната дата с радост видяхме, че са пуснали допълнителни вагони. Без да се колебаем веднага закупихме билетите си. На отиване до Лвов попаднахме на сравнително бърз влак, като времето на пътуване е предвидено за около 5 часа. Цената беше малко над 20 лева. Билетите ги купихме онлайн с кредитна карта. Разбира се, може и с дебитна.

Прочети още: Лвов – съвети и забележителности за един ден

По план трябваше да прекараме в Лвов едва един ден, дори по-малко от денонощие. Единственият вариант, който ни устройваше, беше малко по-бавен влак, който обикаля повече, като пътуването се увеличава с около 2 часа. Изненадващо и цената на билета беше по-висока, но все пак в рамките на разумното – малко над 30 лева.

Пътуване от Киев до Лвов

Пътувахме до Лвов в края на втория ни ден в Украйна. Пристигнахме около 30 минути преди часа за тръгване на централната гара (вокзал) в Киев. За щастие беше изключително близо до хотела ни.

Надявахме се влакът да не е много гнусен, да не мирише както в българските влакове. След като той се появи по разписание започнаха добрите новини. Изглеждаше сравнително нов, нищо общо със социалистическото излъчване, поне отвън.

Влакът спря и ние намерихме вагона си и влязохме. Бяхме шокирани. Вратите се отваряха с докосване на бутон, огромно пространство за багаж в средата на купето и над седалките. Достатъчно разстояние между седалките и удобни масички за хранене или работа с лаптоп. Нещо повече – контакти под всяка седалка и wi-fi, но интернетът не беше никак добър, което е разбираемо донякъде.

украинските-железници-киев-лвов-влак
Барът в влака от Киев до Лвов

Всичко това беше страхотно на фона на ужасните ни представи за социалистически стил на украинските железници. Със сигурност има стари влакове и вагони, които обслужват провинциалните линии или тези с по-кратки маршрути, но определено линията Киев – Лвов е доста модернизирана.

По пътя ни направи впечатление, че влакът е изключително тих и сравнително бърз. Очевидно е, че и самите жп линии се “обгрижват”.

Във влака имаше бар, предлагаш напитки и храна, което е страхотно, имайки предвид дългото пътуване.

За съжаление има и опашка, но какво са 10 минути чакане на фона на пет часово пътуване. От бара можеш да си вземеш кафе, капучино, чай, вода и газирани напитки, както и различни сандвичи. Видимо най-много поръчки валяха за хот-дог, явно заради сравнително добрата цена.

украинските-железници-киев-лвов-влак
Тоалетните са в приличен вид

Не съм си представял, че ще рекламирам и тоалетни, но тези на влака от Киев до Лвов бяха чудесни – чисти и поддържани, за разлика от тези на БДЖ. Не искам да съм на мястото на някое момиче в българските железници. Поне в украинските ще се чувства що годе малко по-комфортно.

Минути преди 23:00 часа пристигнахме на гарата в Лвов, хванахме си такси и се настанихме в хотела. Градчето наистина е много красиво, прилича на типичен западноевропейски град. Нито улиците, нито сградите, нито духа на местните не прилича на Украйна.

Неслучайно определят Лвов като най-красивият украински град. Препоръчвам ви задължително да го посетите.

За тези, които не обичат да си губят дните в пътуване, може да проверите и нощните разписания. Има спални вагони, които също са прилични. Ние се отказахме от тях, защото програмата ни беше доста натоварена и щяха да се натрупат над 48 часа без достъп до душ, което при тези високи температури никак не е оферта.

Пътуване от Лвов до Киев

Връщането от Лвов в Киев щеше да бъде малко по-тегаво. Часът на тръгване беше по-ранен, а на пристигане по-късен. Влакът се движеше по друг маршрут – доста по-дълъг.

Прочети още: Киев, Лвов и Чернобил – 5 дни приключения в Украйна

След като обиколихме основните забележителности на Лвов, пихме няколко кафета, защото определят града като столица на кафето, и успяхме да накупим сувенири и подаръци, се насочихме към гарата (вокзал). Както всички сгради в Лвов, гарата също е изключителна. Влакът се появи по разписание, натоварихме се и композицията потегли към Киев.

Лвов-вокзал
ЖП гарата на Лвов

Увеличеното с 2 часа време на пътуване не беше единственият недостатък. Когато съм купувал билетите съм избрал места във вагона, граничещ с барчето. Представете си 7-часово пътуване, потопено в аромат на кренвирши. Покрай нас минаха буквално стотици кренвирша, забодени в хлебче.

Много гладни тези украинци… И все хот-дог си поръчват. Добре че носихме със себе си и книги, които “скъсиха” донякъде времето. Иначе самият влак си беше същият, разполагаше със същите екстри и услуги.

украинските-железници-киев-лвов-влак
Гарата в Лвов

Малко преди полунощ пристигнахме в Киев и потеглихме към хотела. Очакваше ни ново пътуване, но този път с асансьор до 26-я етаж, където бяха стаите ни.

ВАЖНО: Разпечатайте билетите си и ги носете със себе си по време на цялото пътуване. Освен тях кондукторът ще поиска и документ за самоличност. Най-добре е да дадете международния си паспорт, в който са ви ударили печат при влизането ви на територията на Украйна.

украинските-железници-киев-лвов-влак
Финалът на пътуването

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

2 коментара

  1. Звучи наистина вълнуващо това пътуване, благодаря

  2. Радостина Reply

    Много съм чувала за красотата на Лвов, дългия пътепис за Украйна във вашия блог ме нахъса и мисля скоро да го преживея. Благодаря

Write A Comment