Летище Лондон Лутън  се намира на около 30 мили (48 километра) северно от центъра на британската столица. Това е едно от най-бързо развиващите се летища в Обединеното кралство поделя бюджетните пътници с Гетуик, тъй като е спирка на предимно бюджетни авиокомпании.

Как да стигнете от летище Лутън до Лондон

Влак: 25 до 45 минути, започвайки от $16 (най-бързият)
Автобус: 60 до 80 минути, започвайки от $6  (най-евтиният)
Такси: 1 час, 30 мили (48 километра)

С влак

Гара Luton Airport Parkway е отделена от самото летище, но те са свързани чрез автобус, който се движи на всеки 15 минути. Цената на железопътен билет за Ийст Мидландс включва услугата совалка, която отнема около 10 минути.

Влаковете на East Midlands тръгват от гара Luton Airport Parkway на всеки час и отнемат около 25 минути, за да пътуват между LTN и St Pancras International (срещу King’s Cross) в Camden. Оттам можете да прехвърлите влакове, за да пътувате до друга част на града.

Виж също: Тонбридж – бягство от забързания Лондон

Друг вариант е да вземете Thameslink , който тръгва на всеки 15 минути, но отнема около 45 минути, за да стигнете от Luton Airport Parkway до St Pancras. Спира в Blackfriars, City Thameslink и Farringdon. Влаковете тръгват на всеки 10 минути в пиковите часове, а услугата работи 24 часа.

Независимо кой влак ще вземете, цената на билета ще ви върне между $16 и $29, в зависимост от вашата дестинация и дали резервирате предварително, което можете да направите онлайн, за да спестите пари.

С автобус

Няколко автобуса свързват летище Лутън с централен Лондон, включително National Express, easyBus и Green Line (които също работят под името Terravision). Предимството да вземете автобус вместо влак е, че може да бъде по-евтино. Недостатък обаче е, че пътуването с автобус отнема повече време.

летище лутън luton airport1
За National Express билети се купуват от автоматите, а за Green Line има гише

Автобусът National Express тръгва от летище Лутън на всеки 15 до 30 минути, 24 часа в денонощието. Той спира на 30 различни гари в града, включително Лондон Виктория и гара Падингтън. Стигането до центъра отнема около 75 минути. Еднопосочен билет струва 12 паунда, а двупосочен 18 паунда.

Маршрут 757 на Green Line предлага 24-часова услуга с до четири автобуса на час до и от Лондон Виктория, Марбъл Арч, Бейкър Стрийт, Финчли Роуд и Брент Крос. Стигането до центъра на града отнема около 70 минути. Това е компанията, с която пътувах. Еднопосочен билет струва 11 паунда, докато двупосочен – 18 паунда.

Услугата easyBus до и от Лондон Виктория работи на всеки 20 до 30 минути, 24 часа в денонощието и отнема 80 минути. Билетите могат да струват само 2 паунда за еднопосочен билет, когато се резервират предварително.

летище лутън luton airport2
С такси

Преди да обмислите да вземете такси, знайте, че трафикът в Лондон може да стане натоварен по време на сутрешните и вечерните часове, а летище Лутън е точно до M1, една от най-натоварените магистрали в града. Шофирането на 30 мили (48 километра) отнема около час до 90 минути и може да струва между $85 и $115. Също така внимавайте за допълнителни такси като такси за пътуване късно вечер или през уикенда. Бакшишът не е задължителен, но обикновено се очаква.

Обикновено има опашка от черни таксита извън терминала, но можете да организирате пътуване със служител на едно от одобрените гишета за таксита. Предварителна резервация на такси също е опция.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment