Тонбридж е от онези английски градчета, в които никога няма да видите тълпи от туристи, въпреки че се намира на 40 километра от Лондон. То е сравнително малко градче, в което животът тече спокойно. Това го прави изключително подходящ за кратко еднодневно бягство от забързания мегаполис.

Близостта до Лондон прави Тонбридж привлекателен за семействата, а като добавим и транспортните връзки, няма как да го пропуснем, ако разполагаме с повече време. Най-удобно е да се стигне до него с влак, като пътуването трае около 40 минути. Един от недостатъците на Острова е, че транспортът е скъпичък. Билетите между Тонбридж и столицата варират около 15 паунда двупосочно.

Замъкът Тонбридж

Основната забележителност в Тонбридж е замък и то не какъв да е. Историята му започва през 11 век и е свързана с Уилям Завоевателя.

След победата на Норман в битката при Хейстингс през 1066 г. Уилям Завоевателят дава земи на най-приближените си в ключови точки около новото си царство. Една от тези ключови точки беше пресичането на река Медуей при Тонбридж.

тонбридж-замък
Замъкът е основната забележителност в Тонбридж

Уилям поверил преминаването през Тонбридж на родственик на име Ричард Фицгилберт, който издига традиционен замък с крепост от дървен материал върху могила от земни работи, заобиколен от външна ограда банка и ров.

тонбридж-замък
Част от замъка е със свободен достъп

През годините се променя както собствеността на замъка, така и неговия външен вид. Въпреки факта, че голяма част от средновековната крепост отдавна е унищожена, все още има доста неща, които посетителите могат да видят. Най-очевидната и впечатляваща характеристика е внушителната порта, почти идеален пример за пазител.

  • Адрес: Castle Street, Tonbridge, Кент, Англия;
  • Вход: възрастни £9,00, семейство £26.00, деца £5,55
тонбридж-замък
Много младоженци се венчаят в замъка

Сред любимите места на жителите на Тонбридж е река Медуей, която минава през града.

Тя е втората по големина в Южна Англия, след Темза. Около реката са изградени зелени площи, пейки, както и пешеходни алеи.

река Медуей-тонбридж
Стотици жители на Тонбридж спортуват около реката

Във водите на Медуей плуват стотици патици, които се превръщат в атракция за малките. Идеално място, за да прекарате известно време на слънце, докато храните патици.

река Медуей
Реката впечатлява със своята пълноводност
река Медуей-тонбридж
Около реката са изградени зелени площи
река Медуей
Стотици патици плуват във водите на река Медуей
Разбира се, не трябва да забравяме, че времето във Великобритания е динамично и е препоръчително да носите със себе си чадър.

Много от зелените площи се превръщат в малки езерца и вместо тичащи деца, виждаме плаващи патици.

тонбридж-нощ
Нощен Тонбридж, превзет от обилен дъжд
тонбридж
Това всъщност не е езеро, а спортно игрище в градския парк след обилен дъжд

Прочети още: Кьолн – дълъг уикенд в красавеца на Рейн

За да опознаете по-добре Тонбридж, трябва да изгубите из неговите улички. Да разгледате традиционната архитектура, която е типична английска. Седнете в някое кафене и се вслушайте в разговорите на местните.

Понякога си струва да бъдат посетени и дестинации, които не могат да се похвалят с десетки туристически забележителности, но пък пазят традиционен чар и предразполагат за една по-различна разходка или почивка.

тонбридж-сгради
Архитектурата е типична британска
улици-
Градчето е изключително чисто и подредено
тонбридж-град
Градът е подходящ за отглеждане на малки деца

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Посещавали ли сте Тонбридж? Какво ви хареса и какво не? Очаквам в коментарите вашите лични впечатления и допълнения.

Write A Comment