Бургас е сред големите, модерни и красиви български градове. Център на южното ни Черноморие и служи за отправна точка на десетки курортни местенца. В Бургас можем да открием различни варианти за почивка, като в последните години e насочek към потребителите, търсещи спокоен и семеен туризъм.

В Бургас има от всичко по много – море, култура, забавление. В този кратък пътеводител ще ви представя някои от основните забележителности на морския град и съвети какво да направите в него за един уикенд.

На плаж

Когато се спомене Бургас, най-нормално е да направим аналог с морето. Ако разполагате с няколко дни в града и сте по време на летния сезон, какво по-хубаво от това да съберете тен и да поплувате в бургаския залив.

Бургас-плаж
Плажът на Бургас

Бургаските плажове са страхотни, въпреки че на местните отдавна са им омръзнали и предпочитат тези в близките градчета. За разлика от по-скъпите курорти, на бургаския плаж може да намерите сянка под чадър и да се опънете на шезлонг срещу символични суми. Подарете си поне половин ден, излегнати на плажа.

Мостът

Няма спор, че мостът, влизащ 300 метра навътре във водите на Черно море, е символът на Бургас. Символ на любовта и свободата, привлича хиляди всяка година. На него винаги може да видим влюбени двойки на различни възрасти – от тийнейджъри до пенсионери, които се радват на вълните.

Бургас-мост
Бургаският мост е символ на града

Други го обожават, защото могат да нарушават правилата и да скачат във водата от него. Въпреки че е забранено, това е задължителното забавление на всяка група млади летовници.

Остров „Света Анастасия

От бургаския мост можете да се качите на електрическо влакче. Срещу 1,50 лева ще ви отведе до морската гара на Бургас, откъде да си вземете билет за корабче. То пък ще ви отведе до остров „Света Анастасия“. Една скрита, но пък вълнуваща атракция.

На острова може да се разходите, да хапнете в ресторантчето, да присъствате на някой от концертите, които се организират там, да си направите неповторими снимки или просто да се ожените, както правят мнозина. Най-хубавото е, че има възможност и да се настаните и да прекарате няколко дни далеч от шума на града.

Полет с парапланер над морето

Ако сте фенове на екстремните забавления, може да се почувствате като гларус и да полетите над моста и Черно море в Бургас. Да се почувствате като птиците и да усетите вятъра в косите си.

Бургас-парапланер
Полетът с парапланер продължава 20 минути

Срещу 200 лева ще може да летите 20 минути над плажуващите и да се радвате на неповторимата гледка, която ще бъде документирана с видео.

Разходка в морската градина

Да гостуваш на Бургас и да не се разходиш из морската градина на града си е направо престъпление. Разходката е задължителна без значение какъв е сезонът. Разбира се, летните вечерни разходки са най-предпочитани.

Бургас-морска-градина
Морската градина на Бургас

В морската градина са разположени редица от атракциите на Бургас, които съчетават вкусовете на всички. Ако нямате възможност да се възползвате от тях, може просто да повървите из красивите алеи, да се наслаждавате на музикантите, да похапнете сладолед и да наблюдавате.

Летният театър

Летният театър на Бургас е сред най-актуалните места в летния сезон в града. Всяка вечер в него се провеждат различни форуми – концерти, конкурси, спектакли.

бургас
В летния театър на Бургас са пяли всички популярни български изпълнители

Въпреки че отвън не изглежда кой знае колко впечатляващ, то отвътре са извивали глас всички популярни български изпълнители, а и не само. Тук се провежда „Бургас и морето“.

Катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“

Разбира се, не всички бургаски забележителности са около морето. Голяма част от тях са и в центъра на Бургас. Една от основните е православният храм „Св. Св. „Кирил и Методий“.

Той е най-старият и най-големият в морския град, като впечатлява със своята архитектура и невероятен купол. Издигнат е като трикорабна базилика, а вътрешността му е разделена от пет двойки мраморни колони.

бургас
Храм „Св.Св. Кирил и Методий“

В него може да си подпечатате книжката „100-те национални туристически обекта“.

Множество музеи

Бургас е богат на музей. Разположени в не толкова голямо разстояние един от друг, може да посетите

Етнографският музей е подреден в двуетажна къща в центъра на Бургас. На първия етаж може да видите традиционен интериор на градска къща от 19 и 20 век. Автентични мебели, както и творения на бургаски занаятчии. На втория етаж е посветена на живота и градската култура на бургазлии през последните два века.

В Природонаучния музей ще откриете уникално растително и най-вече животинско богатство. В музея са подредени 1699 оригинални експоната. В него може да видите отблизо и диви животни, но те няма как да ви нападнат, защото са препарирани.

В Археологическия музей пък може да видите предмети от 4-то и 5-то хилядолетия пр. Хр. От Древна Тракия, Римската империя и гръцката колонизация на Черно море. Ще видите и статуя на Аполон, открита в древното селище Антий.

бургас
Етнографския музей е зад катедралата

Изключително богат е и Историческият музей на Бургас. В него са събрани оригинални експонати, свързани с обществото, икономическото и културното развитие на града през вековете. В него може да откриете богата галерия от снимки на града от края на 19 и начолото на 20 век.

Какво е Бургас без Петя Дубарова. Най-младата сред големите български творци. В къщата-музей Петя Дубарова може да видите експозиция в 4-раздела – научно-спомагателен, основен, обменен и научен архив. Пресъздадена е автентично личната стая на Петя, която едва на 17 години слага край на своя живот.

Бургаският компас

Бургаският компас е в средата на популярната пешеходна улица „Александровска“. Точно на това място е измерен абсолютният център на града.

Компасът на Бургас

Представлява бронзова пластика – плоча с различни декоративни и релефни изображения. Някои дори наричат мястото GPS навигацията на града.

Грамофонът

„Грамофонът“ е сред символите на морския град. Намира се на улица „Богоридиц“, където е било най-старото ларго на града. Скулптурата е метална, висока е 2 метра и е дело на Руси Стоянов.

Бургас - грамофонът
Грамофонът на улица „Богориди“

Някои твърдят, че когато завъртиш ръчката на грамофона и се заслушаш внимателно, то ще чуеш името на човека, влюбен в теб.

Из центъра на Бургас

Централните пешеходни улици „Александровска“ и „Богориди“ са изцяло реновирани, от двете им страни са разположени десетки заведения, в които може да се освежите с напитки или да хапнете. Редица магазини за дрехи и сувенири привличат с надписи на български, руски и английски езици.

Следобед тълпи от хиляди жители и гости на града превземат двете основни улици. Подобно е и на централният площад „Тройката“, където е създадено място за „охлаждане“ в жегите.

На площада е издигнат и паметникът „Альоша“, който също е сред символите на морския град.

Площад „Тройката“ и „Альошка“

Транспортът в Бургас

Транспортът в морския град е много добре интегригран. В Бургас пристигнаха първите нови автобуси, които вече се движат и в София. Изградена е бърза линия, свързваща отдалечените точки на града, наречена „Бърза линия“. Нови и модерни спирки, като е изградена и централна спирка – намира се пред Бургаския свободен университет.

Централната бус станция

Оттам може да стигнете до всяка точка на града. Билетите се продават от кондуктори в автобусите и тролейбусите. Има и карти, които може да ги заредите с определен брой пътувания – всяко едно е с продължителност 40 минути, като по време на този период може да сменяте различни линии. Цената на билетът към днешна дата е 1.50 лева.

Градският транспорт е добре интегриран

Разгледай Бургас с Burgas Card

burgas-card
Burgas Card

Ако сте почитатели на музеите, може да се възползвате от Burgas Card. Тя е пропуск за всички музеи на територията на община Бургас, както и посещение на остров „Света Анастасия“ и фестивала на пясъчните скулптури. Картата е на стойност 30 лева и може да се използва за период от 3 дни след нейната активация. По този начин ще спестите пари и ще сте сигурни, че сте разгледали всички забележителности в морския град. Ето какво включва Burgas Card

  • Археологически музей;
  • Исторически музей;
  • Етнографски музей;
  • Природонаучен музей;
  • Остров Света Анастасия – пътуване с кораб „Анастасия“ + вход за музейна експозиция;
  • Акве калиде – вход за музейна експозиция с включена 3D прожекция;
  • Авиомузей;
  • Фестивал на пясъчните скулптури – от юли до септември.

ТУК може да видите къде се намират обектите, в които се продава Burgas Card.

Настаняване

В Бургас има десетки хотели, в които може да се настаните. Спрямо звездите, локациите и екстрите им, може да си позволите приличен хотел. През летните месеци очаквано цените на хотелските стаи скачат. Средно прилична стая в Бургас струва между 50 и 100 лева.

Booking.com

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment