На 7 километра от Бургас бурните води на Черно море се удрят в малко парче земя – Остров “Света Анастасия”. Малко е да, но в себе си е събрало много – богата история и неповторима гледка. Смело мога да кажа, че е от любимите ми места край Бургас и го посещавам почти всяка година, когато съм в морския град.

До остров “Света Анастасия” се стига единствено по вода. От морската гара в Бургас всеки ден (извън зимния период) отплават корабчета. Двупосочният билет е между 12 и 14 лева, в зависимост дали корабчето е частно или общинско. Плаването е истинско 30-минутно приключение, в което усещате всяка по-голяма вълна. Аз обожавам да стоя най-отпред на корабчето и да усещам свежия бриз, да гледам стотиците медузи, които се удрят в плавателния съд и как парчето земя, към което сме тръгнали, става все по-голямо.

Света-Анастасия-остров-sveta-anastasia
На острова има няколко постройки, сред които и ресторант

На самия остров има десетки места, на които да си направите уникални снимки или сторита. Навсякъде се чуват гларуси и чайки, а на няколко скрити местенца може да ги видите как си вадят от водата миди, отварят и ги хапват. Важно е да се отбележи, че трябва да сте внимателни с храната си, знаете, че някои от морските птици обичат да крадат храна.

Света-Анастасия-остров-sveta-anastasia
Морските вълни се разбиват в скалите на острова

На остров “Света Анастасия” има малък параклис, където може да запалите свещ и да се помолите

Има и и музей, откъдето може да си вземете сертификат, че сте посетили острова. Тук може да останете и да пренощувате в малкото хотелче. Има ресторант и кафе, така че спокойно, няма да останете гладни. Обикновеният престой е 2 часа, които са напълно достатъчни, за да разгледате остров “Света Анастасия”. Освен ако не решите да прекарате целия ден на това невероятно място.

Прочети още: Голямобуковският манастир – единственият действащ в Странджа

Посети острова с Burgas Card

burgas-card
Burgas Card

Ако сте почитатели на музеите, може да се възползвате от Burgas Card. Тя е пропуск за всички музеи на територията на община Бургас, както и посещение на остров “Света Анастасия” и фестивала на пясъчните скулптури. Картата е на стойност 30 лева и може да се използва за период от 3 дни след нейната активация. По този начин ще спестите пари и ще сте сигурни, че сте разгледали всички забележителности в морския град. Ето какво включва Burgas Card

  • Археологически музей;
  • Исторически музей;
  • Етнографски музей;
  • Природонаучен музей;
  • Остров Света Анастасия – пътуване с кораб „Анастасия“ + вход за музейна експозиция;
  • Акве калиде – вход за музейна експозиция с включена 3D прожекция;
  • Авиомузей;
  • Фестивал на пясъчните скулптури – от юли до септември.

ТУК може да видите къде се намират обектите, в които се продава Burgas Card.

Write A Comment