Notice: compact(): Undefined variable: spacious_style in /home/opoznais/public_html/wp-content/themes/cheerup/content.php on line 36

Полската столица Варшава не е най-популярната туристическа дестинация в страната, но служи за отправна точка на много пътешественици и туристи. Много често те кацат във Варшава и разполагат с един ден, за да разгледат града. А това е напълно достатъчно време, за да посетите поне акцентите на столицата.

Ние кацнахме вечерта на летище „Варшава-Модлин“ и останахме по-малко от 24 часа в най-големия полски град. В средата на април улучихме мразовити дни, затова решихме вечерта единствено да посетим някой местен ресторант и да започнем обиколката си сутринта на следващия ден.Варшава полша

Съветвам ви да отседнете в хотел или Airbnb някъде близо до Стария град – тук са всички добри ресторанти, барове и неща за правене. Така можете да започнете по-рано и да завършите деня си по-късно, без да е необходимо да пътувате далеч до най-добрите атракции на Варшава.

Велосипедна обиколка

Навсякъде във Варшава има велосипеди под наем, с които най-лесно може да разгледате централните части на града. Наемането им става изключително лесно, трябва да сканирате QR код и да свалите приложение.

Въпреки че се бях настроил да си взема колело под наем, ниските температури и вятърът ни отказаха и затова решихме да разгледаме Варшава пеша, редувайки разходката със сядане в различни кафенета, за да се стоплим.

Виж също: Как да стигнем от летище Модлин до центъра на Варшава

Ако посещавате полската столица в по-топли дни, то задължителното си вземете велосипед под наем. Не е скъпо и със сигурност си заслужава.

Парк Лазиенки

Необичайно започнахме разходката си във Варшава от най-големият обществен парк в града – Lazienki Park. Той се намира в центъра на града и беше в близост до AirBnb-то, което наехме.  Особен интерес към парка ще имат почитателите на историческата архитектура, заобиколена от красиви, добре поддържани зелени площи. В парка се намират голям брой неокласически и барокови сгради, някои от които са преустроени като музеи. Примерите включват двореца Myślewicki, амфитеатъра на парка и красивия дворец на острова.Парк Лазиенки

В средата на малко езеро в центъра на парка се намира дворец от 18 -ти век. Първоначално е бил павилион, в който местните са се къпели, но крал Станислав Август го превръща в свой летен дворец.

Дворецът на културата и науката  

Варшава е известна със сградата на Двореца на културата и науката, която продължава да бъде най-високата сграда в страната. Незабравима историческа забележителност и емблематичен пример за съветска архитектура. Тя е подарък на Полша от Сталин.  В сградата има кино, библиотеки, концертни зали и аудитории, които се използват ежедневно от хиляди хора.

Дворецът на културата и науката  Може да се качите до 30 -ия етаж и да се насладите на обширна панорамна гледка към Варшава от голямата тераса. Ние нямахме такава опция, защото терасата беше затворена в този ден. 

Дворецът на културата и науката  

Билетът за наблюдателната тераса е 20 полски злоти, малко над 8 лева. Съветвам ви да си купите билети онлайн от сайта на двореца. 

варшава гара
До Двореца на науката и културата се намира централната жп гара

Виж също: Как да стигнем от Варшава до Гданск с влак

Музей на Варшавското въстание

Ако сте почитатели на музеите и войните, то задължително посетете Музея на Варшавското въстание. То е сред най-популярните музеи в Полша, проследява историята и показва артефакти от Варшавското въстание от 1944 г. – голяма операция на полската подземна съпротива.

Музеят се намира на около 2 км. източно от Двореца на културата и науката. През няколко минути има автобус (171 или 109) от станция Dworzec Centralny 12 до Rondo Daszyńskiego 02, близо до музея. За да стигнете до там, ще ви отнеме максимум 10 минути с автобус (4 спирки) или 25 минути пеша.

Въстанието е неуспешно, дори след 63 дни постоянни битки. В отмъщение нацистите систематично екзекутират както полските граждани, така и евреите, които укриват, в допълнение към разрушаването на града. Общо 16 000 членове на полската съпротива са убити, а 85% от града е напълно разрушен. Това е най -голямото и най-героичното усилие, предприето от европейското съпротивително движение през Втората световна война.

На приземния етаж може да видите точно копие на бомбардировач B24 Liberator.

Цената на билета за Музея на Варшавското въстание е 25 злоти. Билетите също могат да се купят онлайн от сайта на музея.

Старият град на Варшава 

Голяма част от забележителностите са съсредоточени в т.н. Стар град. Варшава има бурна история през последните 100 години, като по-голямата част от града е била разрушена от нацистите през Втората световна война. Варшава, която виждаме днес, всъщност е сравнително модерен град. Дори Старият град е на около 60 години, но въпреки това са успели да запазят и възстановят голяма част от типичния чар,  който бихте очаквали да намерите в исторически европейски град.

varshava варшава стар град

Кралският път 

Кралският път свързва три бивши резиденции на полски владетели – Кралски замък, Кралски Лазиенки и Дворец Виланов. Това е най-известният маршрут в града. Сред сградите по улиците Krakowskie Przedmieście и Nowy Świat са президентският дворец, кампусът на Варшавския университет, както и красиви църкви и градски къщи.

Маршрутът продължава по елегантното и зелено Aleje Ujazdowskie, с посолства и министерства, разположени по пътя.varshava варшава

Историческият маршрут завършва при двореца Виланув. Маршрутът не бива да се пропуска през зимата, когато е осветен с хиляди светлини.

Кралският замък на Варшава

Варшавският кралски замък се намира в Стария град на Варшава, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Кралският замък е красиво реконструиран дворец, датиращ от 14 -ти век . В началото замъкът е бил просто кула с няколко дървени сгради. През 16 -тивек е обновен и модернизиран от крал Сигизмунд III, приемайки формата, която виждаме днес. Кралските апартаменти, особено покоите на краля, са истински акцент на Варшавския кралски замък, с ярко боядисани стени и пищно обзавеждане.

кралски замък

Тронната зала е също толкова впечатляваща, както и Голямата зала за събирания, която е напълно възстановена до славния си период през 18 -ти век, включително богато украсените кристални полилеи и златните колони .кралски замъккралски замъккралски замък

Обиколката на замъка струва 40 PLN, като всяка сряда е с вход свободен. Билети могат да се купят от сайта на замъка.

Пазарният площад

Разположен само на 150 метра от Кралския замък на Варшава покрай кралската катедрала, Пазарният площад   е толкова стар, колкото самият град. Площадът е изграден през 13 век до унищожаването му през 1944 г.пазарен площад varshava варшавапазарен площад varshava варшава

След войната е възстановен, заедно с цветните градски къщи, в съответствие с оригиналните архитектурни стилове. Някои от основните забележителности на Пазарния площад  включват водните помпи от 19 -ти век, Сиренка (паметник на бронзовата русалка, датиращ от 1855 г.), музея на Адам Михкевич и Музея на Варшава.пазарен площад varshava варшавапазарен площад varshava варшавапазарен площад varshava варшавапазарен площад varshava варшавапазарен площад varshava варшава

Ако имате повече време…

Във Варшава има множество музеи, които може да посетите. Но ако разполагате с малко повече време, отидете до брега на река Висла, която разделя столицата. През летните месеци около нея е пълно с хора, които се любуват на артистите или патиците. Бях планирал да карам кану, но в средата на април това нямаше как да се случи.

 varshava варшава

 varshava варшава

Опитайте автентична полска храна

Докато се разхождате из Стария град на Варшава, неизбежно ще се натъкнете на много автентични полски ресторанти. Задължително опитайте пирогите, подобни на кнедли, както и Zurek, което е класическа полска кисела ръжена супа, която не на всеки ще се хареса.

За разлика от познатите азиатски кнедли, които обикновено се пълнят с месо и зеленчуци, пирогите в Полша имат уникални пълнежи като сирене, картофи и сладки плодове. varshava варшава

Кога е най-добре да посетим Варшава?

Не е изненада, че най -доброто време за посещение на Варшава е през лятото (от юни до август). През летните месеци времето е приятно, а в града се провеждат много сезонни събития.

Зимата (от декември до февруари) е най-ниският сезон за пътуване във Варшава. Температурата е под нулата през повечето дни и сивият студ предизвиква носталгичен песимизъм от съветската епоха. Въпреки това, цената на пътуването във Варшава от настаняване до храна е много по-евтина.

Пролетта (от март до май) и есента (от септември до ноември) са подходящи времена за посещение на Варшава. Времето е донякъде поносимо и не ви пречи да разгледате какво може да предложи градът. Освен това лятната тълпа би изчезнала досега и цената на пътуването е малко по-евтина от летните месеци.

 varshava варшава varshava варшава varshava варшава varshava варшава varshava варшава

 varshava варшава varshava варшава varshava варшава

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment