Ди Треви е най-известният фонтан в света и най-големият бароков. Намира се в италианската столица Рим и е сред най-популярните й забележителности. От рано сутрин до късно вечер около него се вият дълги опашки.

Фонтанът Треви датира от древни римски време от 19 г. пр. Хр., когато в Рим е построен акведуктът Аква Дева, който осигури вода за местните.

Издигнат е в крайната точка на акведукта, където са се срещали три улици (tre vie) и по този начин фонтанът е получил името си – фонтанът на три улици или фонтанът Треви.

През 1629 година папа Урбан VIII решава да построи нов и по-голям фонтан, но идеята за такъв умира заедно с папата.

Планът за построяването на фонтана е възроден през 1730 година. Тогава папа Климент XII поставя задачата на Никола Салви. Архитектът започва да се труди всеки ден, за да направи най-уникалният фонтан.

Никола Салви така и не успява да види своето творение завършено, защото умира след години работа във влага и постоянно простуда.

Фонтанът Ди Треви е изцяло завършен от Пиетро Брачи и открит през 1762 година. Строителството е продължило 32 години и отнема няколко жертви.

Фонтанът разлива около 80 000 кубически метри вода всеки ден. За щастие тя днес се рециклира. Висок е 26 метра и е широк 50 метра.

ди-треви
Хиляди туристи се снимат всеки ден пред фонтана

Ди Треви е изключителен източник на средства. Всяка вечер от него се вадят около 4000 евро под формата на монети, които биват дарявани за благотворителност. Кражбата от фонтана на монети е строго забранена и се наказва солено.

А защо се хвърлят толкова много пари във фонтана?

Вярва се, че всеки, който хвърли монета в Ди Треви, то със сигурност ще се върне в Рим.

Монетата трябва да бъде хвърлена през лявото рамо, а вие да сте с гръб към фонтана. Всеизвестно е и правилото за „трите монети“. Според него, ако хвърлите две монети, то ще срещнете нова любов, а третата монета носи църковни камбани – брак или развод.

Традицията с монетите започва през 18-и век от немски интелектуалци. Те се позовали тогава на древния култ към боговете и принасяне на дарове към тях.

нептун-ди-треви
Статуята на Нептун

На Ди Треви са изобразени няколко фигури. В средата се намира тази на Нептун, заобиколен от две женски фигури – Здраве и Изобилие. Темата е морето и укротяването на буйните му води.

Вдясно от монумента се вижда излишна ваза, пазеща невероятна история. Срещу Ди Треви е има бръснарница, а бръснарят често упреквал авторът на монумента Салви, че фигурите не стоят добре на това място. Затова архитектът поставил вазата пред бръснарницата, за да скрива фонтана. Ако застанете и днес зад нея, ще се убедите, че скрива Ди Треви.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment