Ако обичате да летите със самолет, то със сигурност поне веднъж ви се е налагало да чакате блокирани на летището заради закъснял полет. Ако летище София е начална или крайна точка на полета, то шансът да сте си губили времето, се увеличава драстично.

Проверка показва, че столичният аеропорт, а и останалите в България, са рекордьори по закъснели полети. Много от пътниците освен време губят и средства, но голяма част от тях не знаят правата си, а именно, че може и да получат солидно обезщетение.

Добрата новина е, че България е в Европейския съюз и ние можем да се възползваме от Регламент ЕС 261/2004. В него са упоменати клаузите за обезщетения на пътници на полети, излитащи или кацащи на територията на ЕС.

Кога имам право на обезщетение?

Според регламента на ЕС право на обезщетение имат пътниците, чийто полети са закъснели с повече от 3 часа. За съжаление не става въпрос за закъснение при излитане, а при кацане.

През месец август 2018 година прекарах шест часа на летище Кьолн-Бон в Германия, но не получих обезщетение. По традиция пристигнах на аеропорта два часа по-рано, минах проверките за около 5 минути и зачаках да се отвори гейта. Така или иначе излетяхме със закъснение от четири часа. Очаквано по разписание времето на самия полет не отговаряше на реалното пътуване. След като се качихме пилотите направи всичко възможно, за да пристигнем максимално бързо.

Така закъснението от четири часа преди излитане се стопи до 2 часа и 57 минути. Да, тези три минути ми попречиха да получа 400 евро обезщетение. Единственото, което ни дадоха на немското летище, беше ваучер на стойност 5 евро, който важи за единственото заведение до нашия изход. Както се досещате сумата не покриваше цената на един сандвич дори, но все пак компанията е “подсигурила храна и освежителни напитки”.

За щастие не винаги пилотите успяват да стопят часовата разлика и самолетите закъсняват с повече от три часа. Ако вашият полет е закъснял дори с една минута над този праг, вие имате право на обезщетение.

Обезщетение получавате и ако няма място на самолета, въпреки че имате билет. Заради дублиране на местата или заради практиката компаниите да продават повече места от наличните. Тогава ви се осигурява хотелско настаняване и трансфер, за да изчакате следващия полет.

Бонус права преди излитане

Както споменах на летище Кьолн-Бон ми беше даден ваучер на стойност 5 евро. Тези ваучери се раздават ако полетът се забави с два часа.

При забавено излитане компанията е длъжна да осигури:

  • Храна и напитки, които да са достатъчни за престоя ви. Някои фирми раздават именно ваучери, а други директно раздават храни и напитки, но второто е по-рядко
  • Предоставят ви се безплатни телефонни обаждания, факс или други електронни съобщения. Възможно е да нямате телефон в себе си или да се намирате в страна, в която разговорите са безумно скъпи, а вашите роднини се притесняват, че нямат връзка с вас или се чудят защо полетът закъснява. Затова компаниите са длъжни да предоставят възможност за разговори, за да ги успокоите.
  • Настаняване и трансфер в хотел. Това се случва само ако полетът е отменен и се очаква да излети на следващия ден. Тогава авиокомпанията е длъжна да осигури за нейна сметка хотелско настаняване, както да се погрижи за трансфера от летището до хотела и обратно. Разбира се, има вероятност вие да заплатите тези разходи, а след като предоставите документи за платени услуги, ще ви бъдат възстановени.
закъснял-сезона-polet-air-flight-view-полет

Кога нямам право на обезщетение при закъснял полет?

В документа на ЕС са упоменати няколко причини, които спасяват авиокомпаниите от обезщетения. Ако забавянето с над 3 часа на полета е заради стачка, терористичен акт или лошо време, то няма да получим нито цент. Метеорологичните условия много често стават причина за оправдание на компаниите, за да избегнат изплащането на стотици хиляди евро.

Каква е стойността на обезщетението?

Тази сметка е колкото лесна, толкова и трудна. Минималното обезщетение е 250 евро, а максималното 600 евро. Но максималната сума, която може да получите като компенсация за закъснял полет в рамките на ЕС е 400 евро.

Полети до 1500 км250 евро
Полети в ЕС над 1500 км.400 евро
Полети на европейски компании или излитащи от
Европа между 1500 и 3500 км.
400 евро
Полети, извършвани от европейски авиолинии или излитащи от
Европа над 3500 км
600 евро

Как да потърсим обезщетение?

Най-изгодно е да го направите самите вие, за да получите пълната сума от обезщетението. Това става като се обърнете към самата авиокомпания чрез контактите, посочени в сайта й. Именно там компаниите посочват и начините за получаване на обезщетение при закъснял полет.

Разбира се, не трябва да очаквате, че веднага щом изпратите бордната си карта, ще получите на сметката си 250, 400 или 600 евро. Повечето компании правят и невъзможното, за да спестят излишни разходи. Не се отказвайте!

Ако не успеете сами може да потърсите адвокат, който да ви помогне. Третият и напоследък хитов вариант е да се доверите на фирма, занимаваща се със събиране на обезщетения. Единственото, което трябва да им дадете е бордна карта, те ще направят проверка и ако полетът е закъснял над 3 часа ще се свържат от ваше име с авиокомпанията, за да получат обезщетение. Тази услуга ще ви коства между 20 и 30% от сумата, която остава като такса за фирмата.

Така например ако имате право на обезщетение в размер на 400 евро, за фирмата ще останат 120 евро, а за вас 280 евро. По-добре е от нула, но пък се постарайте да получите цялата сума сами.

СЪВЕТ: Опитвайте се да летите с ранни полети, тогава няма да сте жертва на закъснял полет. Колкото по-късен е полетът ви, толкова е по-голям шансът да закъснява, защото в края на деня се натрупва общото време на закъсненията.

Съветвам ви и да не си изкарвате яда на стюардите, защото и те като вас чакат и нямат вина. Освен това часовете в чакане не им се заплащат.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

2 коментара

  1. Аз се търсих правата от райънеър ама никой не ми отговори, явно ще трябва да дам билета ки на някоя фирма и да й дам процент

  2. Мен ме прецакаха с 10 минути. Летях от Римсъм София, щях да получа 250 евро но ги изпуснах

Write A Comment