Сигурно от часовете по география в училище сте запомнили, че Мелник е най-малкият град в България. Това продължава да е вярно и днес. В малкото населено място живеят едва около 300 души, но те продължават да пазят с гордост много от нашите традиции.

Градчето се намира на около 20 км. от Сандански, сгушен в Пирин планина и заобиколен от природното чудо Мелнишките пирамиди.

МЕЛНИШКО ВИНО И ЦВЪРЧАЩА СКАРА

Когато говорим за Мелник, няма как да подминем виното. В основната уличка, разделена от малката река, която заради липсата на валежи пресъхва, от двете й страни са подредени механи, сувенирни магазини и хотелчета. Буквално на всеки метър се продава домашно мелнишко вино и магнитчета за спомен.

Прочети още: Овчарченски водопад и легендата за Горица

Мелник
Мелник и мелнишките пирамиди

Цената на виното не е висока за разлика от качеството. Много често търговците правят и промоции, предлагайки 3 бутилки на цената на 2. Много зависи дали виното е налято в пластмасова или в стъклена бутилка с етикет. Това също оказва влияние върху цената. В някои магазини се продава 2 литра вино за 6 лева, но в пластмасова бутилка. На други пък литър в стъклена е 8 лева.

Няма как да посетите Мелник и да не седнете в някоя от механите, повечето подредени в автентични български дух. Мирисът на месо, обилните салати и уникалните десерти теглят всеки гост на града. Грехота ще е ако не седнете в мелнишко заведение и не се насладите на традиционните български ястия и чаша хубаво вино.

Хубаво е да знаете, че вечер става доста студено, затова не забравяйте топлите дрехи!

Write A Comment