Каньонът наистина се казва “Матка”, но не се стряскайте от името. Намира се изключително близо до македонската столица Скопие. Скрит зад планинските върхове, каньонът е едно истинско бижу. По ирония на съдбата и това е поредното македонско чудо, създадено по изкуствен път.

Всъщност това е река, която е преградена и е превърната в езеро, но доста дълбоко. Дълбочината му е с плашещи размери, затова бъдете внимателни!

Каньонът Матка представлява езеро, дълго и тясно 7 километра, със завои, които наподобяват някоя екзотична дестинация. Водният басейн е обграден от високи скалисти или залесени върхове. Доста са се потрудили, за да поправят пешеходна пътека горе в скалите, която обикаля целия каньон.

matka-lake
Изкуственото езеро е като от филм за Рамбо

В началото на пешеходната зона са разположени различни ресторантчета, на които може да похапнете традиционна македонска кухня. На няколко места има и малки кейове, откъдето може да наемете лодка.

Прочети още: Скопие – всичко от света в един център

Лодкарите най-често са албанци, все пак те движат туризма в Северна Македония и се славят със своя работохолизъм. Лодките са изключително атрактивни, наподобяват тези в Тайланд. Моторни са и трябва да стоите неподвижно, иначе много лесно ще се преобърнете. Все пак страната не е член на ЕС и не са задължени да спазват директиви. Много рядко някой лодкар ще ви даде спасителни жилетки.

Цената за 30 минутно плаване с лодка по Матка е около 3 евро или 400 денара, а за един час е двойно.

Пещера насред езерото

Докато се наслаждавате на спиращата дъха гледка от двете страни на изкуственото езеро, непрекъснатите завои ще ви отведат до пещера. До нея се стига единствено с лодка. Лодкарите спират точно до стълбичките, които ви отвеждат вътре.

Вътре може да се полюбувате на естествените земни красоти и богатства, както и да позирате за снимка. Хубаво е да сте много внимателни, защото е доста влажно и кално. Нищо чудно е да се изцапате, но преживяването си заслужава.

Write A Comment