Notice: compact(): Undefined variable: spacious_style in /home/opoznais/public_html/wp-content/themes/cheerup/content.php on line 36

Египет е сред най-посещаваните дестинации от българите, а задължителна спирка са пирамидите в Гиза. Египетските пирамиди привличат пътешественици от цял всят и всеки ден, дори и по време на пандемията заради коронавируса, те са посещавани от хиляди туристи. Всеки иска да се докосне до едно от чудесата на света и да си направи най-добрата снимка. Разбира се, трябва да сме изключително внимателни, защото около пирамидите туристите или поне парите им не са в безопасност.

Бях шокиран, когато за първи път посетих пирамидите в Гиза. Всички сме виждали снимки на величествените пирамиди, но кой да предположи, че пространството около тях е превърнато в евтин битак, на който всеки продава по нещо, а тези, които нищо не продават, искат да измамят. Във всеки европеец те виждат ходеща касичка. Около пирамидите има стотици коли, автобуси и каруци, а от всякъде се чуват крясъците на местните, които опитват да привлекат клиенти.

Ето някои от най-популярните туристически капани край пирамидите:

Безплатна снимка върху камила

В Египет всичко се заплаща. Ако някой ви предложи нещо безплатно, по-добре се направете, че не сте го чули.

Почти няма турист, който да не иска да се снима върху камила на фона на пирамидите. Това струва пари – обикновено около 20 долара. Разбира се, някои камилари ще ви предложат да се качите безплатно върху камилата. И това си е напълно вярно, но все някога ще искате да слезете от нея, тук ще трябва да платите. Ако откажете, египтянинът просто ще удари камилата и ще й нареди да побегне. Животното може да развие 40 км/ч, а платото в Гиза е огромно. Няма да е приятно да сте на 2 метра височина при тази скорост. Затова не се подлъгвайте и си договорете сумата предварително.

Снимка с ваш телефон или фотоапарат

Това може би е най-елементарната измама. Около пирамидите има десетки местни деца, които ще ви предложат да ви снимат в подходяща поза на най-точното място. Разбира се, това ще се случи с ваша техника – телефон или фотоапарат. Ако изобщо им се доверите и да им дадете техниката си, трябва да сте наясно, че позирането пред собствения ви телефон се заплаща. В противен случай може да побегнат и да се сбогувате с него.

Официални гидове

Ако се разхождате сами около пирамидите, е напълно възможно да бъдете посрещнати от местен египтянин, който ще ви покаже  бадж, за да удостовери, че работи там и трябва да ви придружи, за да ви покаже всичко.

Виж също: В Египет за първи път – всичко, което трябва да знаем

Със сигурност местните могат да говорят много, но на финала на разходката отново трябва да сте готови за бакшиш, при това не трябва да е малък.

Докосваш – купуваш

В Египет полицията е навсякъде, но все пак и полицаите са египтяни. За тях е нещо нормално амбулантните търговци да бъдат нахални и дори агресивни. Внимавайте какво ви подават и в никакъв случай не го докосвайте, освен ако не искате да си го купите.

Докато разглеждах Хеопсовата пирамида видях как един търговец „изпусна“ дамска капела. Едно младо момиче я вдигна от земята, за да му направи услуга и да му я върне. Всъщност това е туристически капан. Търговецът започна да иска 20 долара от нея, защото тя вече я е докоснала, което означава, че е нейна. Благодарение на намесата на няколко мъже момичето се спаси от наглия продавач.

Разбира се, написаното тук не трябва да ви отказва да посетите пирамидите. Просто бъдете подготвени, за да не останете разочаровани, както се случва с голяма част от гостите на Кайро.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

6 Comments

 1. А също бъдете готови да чувате през цялото време някой с хленчеш глас да проси!
  Внимавайте и с храната!
  Бяхме в 5 звезни хотели и пак се „разтроихме“.

 2. Да така е, много бяхме разочаровани , от Каиро и пирамидите. На всякъде търговия и мизерия и камилите и камиларите са толкова мръсни и одърпани. Човек не може да се наслади на чудото на Пирамидите. Понеже бяхме група, насладата мина много бързо, всичко беше на секунди. Нямахме време дории да се снимаме на всякъде. Дебнат те от всички страни. След това бяхме в Хургада, там същата работа. Освен Разкошните хотели и морето нищо друго не ми хареса. Екскурзията беше дълга бяхме на много места, но си беше стресово и на всякъде те дебнат търговци. Там се отива само на почивка в някои разкошен хотел и в близост до морето или ако искате да видите Египет ви трябват повече от няколко месеца.

 3. Преди години имах подобно преживяване на една нощна разходка на пирамидите,когато един от камиларите ни предложи обиколката им върху камила срещу 1$. Когато поисках да сляза,той каза,че струва 10$,разправията започна и аз разбрах,че няма излизане на глава. Тогава му казах,че парите ми са в задния джоб на панталона,но за целта трябва да сляза,за да ги извадя. Той свали камилата,аз слязох и му дадох 1$,за колкото се бяхме разбрали в началото.
  Харесване

 4. В Египет е ужасно. Това , което си представяме няма нищо общо с действителността. Страшна цигания.
  Харесване

 5. Да, така е почти навсякъде в арабския свят – и в Тунис, и в Мароко – но може би, поради големия наплив туристи, в Египет е най-видимо..

 6. Това е факт и може да ви развали настроението!Толкова са гладни и нахални,че дори те дърпат насила и ти пъхат в ръцете какво ли не.Жалка картина и лошо представяне на държавата.Но там няма никакъв ред!

Write A Comment