Египет е сред най-посещаваните дестинации от българите, а задължителна спирка са пирамидите в Гиза. Египетските пирамиди привличат пътешественици от цял всят и всеки ден, дори и по време на пандемията заради коронавируса, те са посещавани от хиляди туристи. Всеки иска да се докосне до едно от чудесата на света и да си направи най-добрата снимка. Разбира се, трябва да сме изключително внимателни, защото около пирамидите туристите или поне парите им не са в безопасност.

Бях шокиран, когато за първи път посетих пирамидите в Гиза. Всички сме виждали снимки на величествените пирамиди, но кой да предположи, че пространството около тях е превърнато в евтин битак, на който всеки продава по нещо, а тези, които нищо не продават, искат да измамят. Във всеки европеец те виждат ходеща касичка. Около пирамидите има стотици коли, автобуси и каруци, а от всякъде се чуват крясъците на местните, които опитват да привлекат клиенти.

Ето някои от най-популярните туристически капани край пирамидите:

Безплатна снимка върху камила

В Египет всичко се заплаща. Ако някой ви предложи нещо безплатно, по-добре се направете, че не сте го чули.

Почти няма турист, който да не иска да се снима върху камила на фона на пирамидите. Това струва пари – обикновено около 20 долара. Разбира се, някои камилари ще ви предложат да се качите безплатно върху камилата. И това си е напълно вярно, но все някога ще искате да слезете от нея, тук ще трябва да платите. Ако откажете, египтянинът просто ще удари камилата и ще й нареди да побегне. Животното може да развие 40 км/ч, а платото в Гиза е огромно. Няма да е приятно да сте на 2 метра височина при тази скорост. Затова не се подлъгвайте и си договорете сумата предварително.

Снимка с ваш телефон или фотоапарат

Това може би е най-елементарната измама. Около пирамидите има десетки местни деца, които ще ви предложат да ви снимат в подходяща поза на най-точното място. Разбира се, това ще се случи с ваша техника – телефон или фотоапарат. Ако изобщо им се доверите и да им дадете техниката си, трябва да сте наясно, че позирането пред собствения ви телефон се заплаща. В противен случай може да побегнат и да се сбогувате с него.

Официални гидове

Ако се разхождате сами около пирамидите, е напълно възможно да бъдете посрещнати от местен египтянин, който ще ви покаже  бадж, за да удостовери, че работи там и трябва да ви придружи, за да ви покаже всичко.

Виж също: В Египет за първи път – всичко, което трябва да знаем

Със сигурност местните могат да говорят много, но на финала на разходката отново трябва да сте готови за бакшиш, при това не трябва да е малък.

Докосваш – купуваш

В Египет полицията е навсякъде, но все пак и полицаите са египтяни. За тях е нещо нормално амбулантните търговци да бъдат нахални и дори агресивни. Внимавайте какво ви подават и в никакъв случай не го докосвайте, освен ако не искате да си го купите.

Докато разглеждах Хеопсовата пирамида видях как един търговец „изпусна“ дамска капела. Едно младо момиче я вдигна от земята, за да му направи услуга и да му я върне. Всъщност това е туристически капан. Търговецът започна да иска 20 долара от нея, защото тя вече я е докоснала, което означава, че е нейна. Благодарение на намесата на няколко мъже момичето се спаси от наглия продавач.

Разбира се, написаното тук не трябва да ви отказва да посетите пирамидите. Просто бъдете подготвени, за да не останете разочаровани, както се случва с голяма част от гостите на Кайро.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment