Ждрелото на река Ерма или Трънското ждрело от години привлича почитателите на приключения сред природата. Изключително живописното кътче се намира на едва 3 километра от град Трън. Цялата му дължина е около стотина метра, а от двете страни на реката се издигат отвестни скали с височина до 200 метра.

Ждрелото на Ерма се намира на около 70 километра от София. Преминава се през Перник и Брезник и е в близост до границата със Сърбия.  Образувано е от продължил хиляди години ерозионен процес под въздействието на реката, която малко по малко си е проправила път през варовиковата скала

„Какво, Швейцария ли?“

Това са думи на великия Алеко Константинов, който е описал красотата на ждрелото в свой пътепис.

ждрелото-на-ерма
През почивните дни ждрелото привлича хиляди туристи

Всъщност с Трънското ждрело се свързва местна легенда, описваща невъзможната любов между двама влюбени – беден момък и богата девойка, които са се превърнали в двете скали между Ерма след майчина клетва. Според нея те ще бъдат винаги един до друг, но никога заедно. Сълзите на влюбените пък подхранвали водите на реката.

ждрелото
Мястото е подходящо за професионални фотосесии

Ждрелото е сред 100-те национални туристически обекта. В близост до изградения паркинг ще видите малки сергии, на които продават домашни сладка. Там могат да ви поставят печат в туристическите книжки.  В близост до паркинга има изградена спортна площадка, беседки и пейки, както и обособени места за барбекю и пикник.

Виж също: Водопадът Скакля и Вазовата екопътека
край-ждрелото
Изграден е спортен кът и място за пикник

От южния край на ждрелото води началото си Трънската екопътека, която е с дължина 13 км, като преминаването по цялата ѝ дължина отнема около 8 часа. Друг изходен пункт за екопътеката е село Банкя, в близост до което се намира и Ябланишкото ждрело.

ерма-ждрело
Преминаването по мостовете край ждрелото е забранено, но пък почти всички минават по тях

Пътеката съдържа серия от равни участъци предимно край реката, но има и много стръмни изкачвания и слизания, мостове и стълби. Не се препоръчва посещението на обекта във влажно или мъгливо време. По целия маршрут са препоръчителни затворените и стабилни обувки, тъй като камъните са хлъзгави дори в сухо време.

река-ерма
Буйните реки на река Ерма през лятото

За съжаление този път не успях да направя преход по екопътеката, тъй като посещението на ждрелото дойде като внезапна идея в късния следобед и не разполагахме с достатъчно време, но скоро ще поправя тази грешка.

ждрело
Някои намират спасение в жегите в студените води на реката

В близост до ждрелото, над река Ерма, е изградено и заведение, което не ви препоръчвам. Твърде туристическо, а храната не е вкусна.

река-ерма
Спокойните води на река Ерма, няколко километра от ждрелото

В началото на екопътеката има и тунел, създаден през Втората световна война от немците с идеята през него да преминава ж.п. линия, свързваща България с днешна Сърбия. Той обаче никога не е завършен.

тунел-ждрело
Трънската екопътека преминава през тунела
ждрело -ерма
Според легендата, двете скали представляват двама влюбени
туристи
Въпреки забраняващите табели, хората масово преминават по мостовете
река-ерма
река Ерма
мостовете
Бъдете внимателни по мостчетата
мостове-ерма
Мостчетата край ждрелото са стръмни

мостове-трънско

трънско-ждрело

печати-сергия
Тук могат да ви поставят печат в книжката

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment