Приморско освен чудесни плажове предлага и различни атракции. Сред най-достъпните и предпочитаните е разходка с лодка по река Ропотамо. Българската Амазонка, както я наричат, е дълга почти 50 километра, но едва 9 от тях са плавателни. Образува се от реките Росенска и Церовска, която извира от странджанския рид Босна.

Ропотамо се влива в Черно море, чийто води позволяват плаването по нея. Именно в края си реката е най-пълноводна, защото се пълни с морска вода. В последните си километри е дълбока средно 3-4 метра.

Резерват Ропотамо

Местността от двете страни на река Ропотамо е обявена за защитена територия през 1940 г., a през 1992 г. тя е разширена и обявена за резерват с обща площ 1000.7 ха.

На територията на резервата се намират множество интересни и уникални природни обекти – лиманна част и заливната тераса на река Ропотамо с естествени лонгозни гори, естествени пясъчни дюни и плажна ивица, широколистни гори със средиземноморски елементи. В резервата е установено и находище на морски пелин. В границите на резервата се намира и блатото Аркутино, където виреят водна лилия,  водна леща, жълта водна роза, тръстика, папур и камъш.

В резервата може да се срещнат диви свине, благороден елен, чакали, лисици, видри, златки, сърни, над 260 вида птици и 10 вида прилепи. Също така има няколко вида земноводни, влечуги и риби.ропотаморопотамо

Флората също е богата. В резервата може да видите над 100 вида растения, някои от които са записани в Червената книга на България. Сред най-впечатляващите са водните лилии, които днес може да бъдат забелязани само в района на Аркутино.ропотамо

Част от резервата са и скалните образувания „Лъвска глава”и „Веселата скала”, както и остров Свети Тома, известен повече като Змийския остров.

В резервата е забранена всякаква човешка дейност, с изключение на неговата охрана; посещения с научна цел и преминаването на хора по маркирани пътеки. Посещенията на резервата се извършват само по определените и маркирани за целта 8 пътеки за посетители. Всички пешеходни и водни маршрути са маркирани с обозначителни знаци и информационни табели.

Разходка с лодка

По река Ропотамо може да плавате с лодка срещу течението в дълбоката част на реката. Пристанът, от който може да се качите на лодка, се намира до главния път Бургас – Приморско, на около 5 километра от морското градче. До него води дървена пътека, тръгваща от импровизиран паркинг, встрани от пътя.ропотамомостчета ропотамоо

Лодките се движат на около 30 минути, а желаещи винаги има. За съжаление разходката не е дълга – лодката се движи 1,5 км срещу течението до достигане в близост до блатото „Вельов вир“.  Продължителността на разходката е 30 минути отиване и връщане. разходка с лодка с лодка по ромотам

Ако сте любопитни, може да задавате въпроси на лодкаря, но едва ли ще ви каже нещо повече от информацията в тази публикация. Този, на чиято лодка се качихме, не беше сред най-приказливите. Единственото, което видяхме по време на нашето плаване, беше една птица и малка костенурка, качила се на паднало в реката дърво.

Цената на пътуване през лятото на 2020 година е 12 лева за възрастен и 8 лева за дете. За съжаление тук няма как да видите типичните за резервата водни линии.

До пристана може да се стигне и с обществен транспорт, като хванете микробус от Бургас или от Приморско, но трябва предварително да се разберете с шофьора. Обособена спирка на място няма, затова на връщане ще се наложи да вдигнете ръка, за да се качите. Разбира се, предварително трябва да проучите разписанието.

ропотамо лодкар

Разходката с лодка по Ропотамо може да съчетаете с посещение на Созопол и на Приморско.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment