Манастирът “Св. Димитър Басарбовски” е единственият действащ скален манастир на територията на страната. Намира се в непосредствена близост до село Басарбово, на няколко километра от Русе. Басарбовският  манастир е издигнат край река Русенски Лом, около чието поречие може да открием останки от множество други скални манастири.

Той  е обявен за археологически паметник на културата от местно значение в края на 20-и век. Свети Димитър Басарбовски е почитан изключително много в Румъния, както и в други балкански държави.

Басарбовският манастир

Манастирът е бил изграден през 8-и век по време на Втората българска държава, когато е бил разцветът на скалните църкви по нашите земи. Тогава са получавали голяма помощ от царския двор във Велико Търново. След като България пада под османска власт, манастирът продължава да съществува, но по-скромно, като в него са оставали едва 3-ма монаси.

Димитър Басарбовски и манастира

Димитър Басарбовски, наречен още Св. Димитър Нови, е живял през XVII век в близкото село Басарбово, където е отглеждал овце и е имал лозя край река Русенски Лом.  Водил е скромен живот преди да реши да постъпи в манастир. Пословично било неговото отношение към живите същества, за което пример е обетът му да ходи бос с единия крак, с който е стъпкал по невнимание малки пиленца.Басарбовският манастир

Басарбовският манастир

Житието разказва, че Димитър тръгнал по река Лом и намерил пещера с манастир. Там той продължил своя отшелнически живот в скалите до сетния си дъх. Когато възрастта му напреднала и изнемощял, за да не се изкачва високо на скалите, построил колиба близо до реката, както и кладенче в съседство до нея. След това е смятан за лековит и чудотворен.

Басарбовският манастир

В края на живота си легнал между два камъка и починал, а тялото му останало нетленно дълго време. Придошлите води на река Русенски Лом отвлекли тялото, което било намерено 33 години след това по чудодеен начин на дъното на реката. Местните са ги занесли в черквата в селото, изградена на мястото на бащината къща на светеца, а по-късно и в скалния манастир.

Днес мощите на Св. Димитър Басарбовски се намират в Патриаршеската църква “Св. Св. Константин и Елена” на хълма “Дялул Патриашией” в Букурещ. Те са пренесени там в 1774 г. по време на първата Руско-турска война. Счита се, че Букурещ е избран като град, близък до Русе и свързан с българското население.

Легендата разказва за много предишни опити мощите да бъдат пренесени, но които са се оказвали неуспешни по чудодеен начин. Мощите са високо почитани от румънците, а светецът се възприема като техен небесен покровител.

Басарбовският манастир – едно незагаснало кандило на вярата

Басарбовският манастир е сред най-посещаваните в Северна България. Най-подходящият период за посещение е през пролетта, когато всичко е зелено и дръвчетата са цъфнали.

Виж също: Пещерата и гробът на Св. Иван Рилски – защо задължително да ги посетим?

Докато пътувате към него, ще видите първо две големи цветни икони, изографисани в скалата, а до тях и издълбаната в скалата църква, до която водят тесни стръмни стъпала. Ако имате късмет на портата ще ви посрещне пухкав черен котарак, жаден за ласки.Басарбовският манастир

Басарбовския манастир
Басарбовският манастир е отворен и по време на Ковид пандемията

Алеята в озеленения двор, оградена с чемшир, ще ви заведе до кладенеца, изкопан от преподобни Димитър. Поемете по стъпалата, които водят до скална площадка, в чиято ниша е спял светеца. Там е и скалната църква, в която е поставен дърворезбован иконостас през 1941г. До него може да видите голяма житийна икона на Димитър Басарбовски.

Ако се върнете надолу и продължите по други тесни стъпала, ще стигнете до пещера-гробница, в която е погребан монах х. Хрисант, който сам я е изкопал за сто дни. В съседното помещение са били оставяни в миналото костите на починалите братя на манастира. По-късно са били погребвани в манастирското гробище.

Басарбовският манастир
На това място е спял Димитър Басарбовски
Басарбовския манастир
Скалната църква в манастира

Всеки уикенд манастирът е посещаван от стотици поклонници и туристи от страната и чужбина, като преобладават румънците. Разбира се, Ковид пандемията остави отпечатък и успях да разгледам манастира на спокойствие. Скалният манастир

Скалният манастир русе

“Свето Преображение Господне”

В двора на Басарбовския манастир може да посетите и храма “Свето Преображение Господне”. Той е официално открит през 2016 година от български и румънски архиереи, въпреки че първата копка е направена през 2005г. В нея е изложена житийна икона с вградена частица от мощите на Димитър Басарбовски.

Басарбовският манастир
Новият храм в светата обител
Басарбовския манастир
Новата църква в манастира

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment