Дворецът Топкапъ е най-посещаваният музей в Истанбул. Ориенталският дворец е считан за едно от най-големите архитектуарни произведения в света. Бил е дом на много османски султани и административен център на огромната империя.

Построен е по заповед на седмия султан на империята – Мехмед II Завоевателя. Изграден е на върха на историческия полуостров в Сарайбурну в периода 1460-1478 г. Издигнат е върху византийски дворец – център на византийското управление. Камъните и колоните, останали от двореца, са използвани при направата на Топкапъ. Все още се пази и е под защитата на съответните институции водохранилището на византийския дворец.

топкапъ
Първата порта на Топкапъ

Дворецът Топкапъ продължава да бъде резиденция на османските султани в продължение на около 350 години, когато управлението на империята се мести в двореца Долмабахче. Но въпреки преместването, многобройните колекции като царските съкровища, Светите реликви на пророка Мохамед и императорските архиви продължават да се пазят в двореца Топкапъ.

През 1924 г., когато е създадена Република Турция, дворецът Топкапъ е превърнат в музей със заповед на Мустафа Кемал Ататюрк.

Колко е голям Топкапъ?

Топкапъ е разгърнат на 700 000 м2,  заобиколен от Мраморно море, Босфора и Златния рог, както и от 1400-метрови градски стени, известни като „Царските стени“.

Комплексът се състои от три основни части – бирун, ендерун и харем.  Има три порти: Баб-ъ Хюмаюн, Баб-юс Селям и Баб-юс Саде – главна врата. Изградени са 4 двора, харем, голяма градина – Гюлхане, както и няколко по-малки градини.

втората порта
Втората порта на Топкапъ, за която ще ви е необходим входен билет

Първият двор е бил за обслужващия персонал на двореца и той е отворен за всички, докато по-голяма част от втория двор и свързаните с него сгради са предназначени само за членовете на Дивана – държавния съвет на Османската империя.  Павилионите на съдиите били разположени в Ортакапъ между първия и втория двор в съответствие с традицията, че справедливостта трябва да се търси при портата на двореца.

Третият двор е бил предназначен за дворцовото училище – Ендерун. В него са се обучавали специално подбрани деца (девширме), които били подготвяни за държавна или военна служба. Тук те получавали теоретични знания, но и участвали в поддръжката на дворцовата дейност.

Виж също: Одрин – забележителности за един ден

Едва в четвъртия двор на двореца е осигурен достъп до по-приятните неща от живота. Тук има няколко чудесни градини, около които са издигани сгради от различни императори в чест на техни победи.  Тук падишахът и неговите приближени можели да се наслаждават на невероятните гледки към Босфора.

топкапъ босфора
Гладка към Босфора от градините на Топкапъ
Гледка към Златния рог
Гледка към Златния рог
Гледка от Топкапъ към кулата Галата
Гледка от Топкапъ към кулата Галата

Какво да видим в двореца?

Топкапъ е сред най-големите музеи в света и предлага богати колекции. Тук е изложена най-добрата колекция от китайски порцелан в света. Може да разгледате образци на печат, подвързии на книги, бижута и изработка на кутии. В бившата султанска кухня са изложени и някои от кафтаните на владетелите.

Третата порта на Топкапъ
Третата порта на Топкапъ. В сериала султаните биват коронясвани тук
Третата порта на Топкапъ
Третата порта на Топкапъ

В Багдадския павилион , украсен с красиви сини плочки, се помещава светилище, съдържащо мощи на пророка Мохамед, както и изложби на картини и ръкописи.

Тронът на падишаха
Тронът на падишаха

В първия двор на двореца се намира църквата „Св. Ирина“, но тя рядко е отворена за посещения.

Колекция османски оръжия. В Топкапъ са изложени и лични оръжия на султаните Мехмед II, Баязид II, Селим Мрачният, Сюлейман Великолепни, Селим II, Мехмед II и Ахмед I.

Част от изложените османски оръжия,
Част от изложените османски оръжия,

В сладкарницата на двореца са изложени медни и златни кухненски прибори, използвани от владетелите и техните приближени.

В султанската хазна са подредени съкровищни оръжия, тронове, подаръци за султаните, скъпоценни бижута.из двореца

В библиотеката на двореца „Топкапъ“ се съхраняват 22 000 ръчно написани книги на арабски, персийски и турски езици.

Павилионът на Султан Махмуд II
Павилионът на Султан Махмуд II
Част от османското изкуство
Част от османското изкуство
Част от османското изкуство
Част от османското изкуство

дворец истанбул топкапъ

дворец истанбул топкапъ

Харемът

Най-съкровеното и тайно място в целия дворец. Тук живее семейството на владетеля – неговата майка, която носи титлата валиде султан, жените и наложниците на султана. Харемът е забранено място за мъже, освен ако не са евнуси. Тук се е решавала съдбата на империята, а султанките са се надпреварвали в създаването на интриги, за да може техния шахзаде (принц) да застане начело на огромната империя.

харем
Залите и стаите в харема са пищно украсено

Залите и стаите в харема са пищно украсено

Залите и стаите в харема са пищно украсено

Залите и стаите в харема са пищно украсено

Двата сериала, посветени на любовта между Сюлейман Великолепни и Хюрем Султан и на великата Кьосем султан, показват живота в харема на османския падишах. Разбира се, когато го посетите ще ви направи впечатление, че на живо харемът не е същият, както на малкия екран.

Банята на валиде султан
Банята на валиде султан
Банята на валиде султан
Банята на валиде султан

Банята на валиде султан

Харемът в Топкапъ се намира между частните апартаменти на султана и покоите на Главния евнух. В него има над 400 стаи, разположени около покоите на султана и валиде султан. Именно около тях и в низходящ ред според степента били разположени апартаментите на съпругите, любимите дъщери на султана, принцовете, домакините, камериерките и одалиски.харемът в топкапъ

До тези стълби са заснети ключови сцени в историческите сериали
До тези стълби са заснети ключови сцени в историческите сериали
джамията в харема
Джамията на харема

харем

Харемът е строго йерархична институция, в която властват правилата на валиде султан.

Основната цел на всички в харема е продължаването на османовия род. През деня се полагат грижи за наложницата, която ще прекара вечерта при султана, а останалите посещават уроци, както и помагат за почистването на главните покои.

Харемът бил свързан с външния свят през точно определена порта. От ляво на тази порта се намирали казармите на войници, въоръжени с алебарди. Освен като гвардейци, те били използвани и за други дейности, свързани с харема. Портите, водещи към харема, били пазени от евнуси, които имат право да влизат в харема само посред бял ден. През нощта опазването на харема се възлагало на жени, които сигнализирали за всякакви необичайни обстоятелства на главния евнух.

Сред стаите, до които посетителите имат достъп, е тази на Мурад III. Тя е украсена със сини и червени плочки и е една от най-красивите стаи.

Покоите на Мурад III
Покоите на Мурад III

Виж също: Истанбул и неговите мъркащи котета

Златният път /Altın Yol/  е покрит пасаж, който преминава през цялата дължина на харема, като се започне от покоите на евнусите и се стигне до четвъртия двор. Именно през този пасаж последната известна Валиде Султан, Аймие Дюбок дьо Ривери, бяга със своя син Махмут от наемни убийци. Животът на принца е спасен от грузинската одалиска Чеври Халифа, която хвърлила въглени по лицата на преследвачите. Златният път бил мечтата на наложниците на султана, защото водил до личните му покои, където ако забременеят и родят принц, имат шанс да станат валиде султан, а детето им – падишах.харемъхарем истанбул

Какво трябва да знаем преди да го посетим?

Кога да го посетим? Най-доброто време през деня за посещение на двореца Топкапъ е рано сутринта или в късния следобед, когато има най-малко тълпи. топкапъ дворец истанбул

Колко струва? Входът за двореца Топкапъ е 100 турски лири, а за харема – 70 турски лири. В края на септември 2020г. общата сума беше 37 лева на човек. Тъй като посетих музея в период на пандемия нямаше много туристи и затова купих билетите от касите в двореца. Традиционно пред тях се вият дълги опашки и затова е препоръчително да си вземете входни билети онлайн. Препоръчвам да си наемете и екскурзовод или аудио гид.

Вземи билет с екскурзовод в двореца Топкапъ в Истанбул и пропускане на линията от ТУК

Колко време да отделим? Комплексът е огромен и ще са ви необходими поне 90-120 минути, за да разгледате всичко. дворец истанбул топкапъ

Работно време – Дворецът Топкапъ е затворен единствено във вторник. Работното време през останалите дни е от 9:00 – 18:00 часа.

С какво да го съчетаем? Може да съчетаете Топкапъ със „Света София“ и подводния дворец „Йеребатан сарнъджъ Цистерна“, тъй като са разположени в непосредствена близост. дворец истанбул топкапъ

Струва ли си да го посетим? Въпреки сравнително високата си входна такса, Топкапъ със сигурност заслужава да бъде посетен. Най-малко, за да видите къде се е ковала съдбата на огромната Османска империя, в чийто състав е била и България. За почитателите на тв сагите „Великолепният век“ ще е изключително интересно да видят харема, но предполагам, че ще останете малко разочаровани, защото не е осигурен пълен достъп до всички покои, а стаите, които ще видите, не изглеждат по начина, заснет в сериалите. Ако планирате да посетите Топкапъ, задължително си купете билет и за харема, който е най-интересното в целия комплекс, поне за мен.дворец истанбул топкапъ

дворец истанбул топкапъ

Диванът дворец истанбул топкапъ
Тук е заседавал Диванът на империята

дворец истанбул топкапъ диван

дворец истанбул топкапъ

дворец истанбул топкапъ

дворец истанбул топкапъ

дворец истанбул топкапъ

дворец истанбул топкапъ

Посещавали ли сте Топкапъ и кое е любимото ви място в комплекса?

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment