Виена е град на контрастите, събрал в себе си от всичко по много. Никак не е случайно, че австрийската столица неведнъж е избиран за най-добрия град за живеене в света. Милиони туристи посещават Виена всяка година, сред които и много българи. Именно затова пишем тази статия, с която да ви помогнем да се справите с всичко много по-лесно в града на Моцарт. Да започваме!

Как да стигнем?

До Виена можем да стигнем с автомобил, автобус или самолет, като последното е най-удобно.

Тези, които решат да пътуват с автомобил е хубаво да внимават къде паркират, за да няма изненади. Австрийциите обичат правила и не харесват тези, които ги нарушават, включително, когато става въпрос за паркиране на автомобил.

Летището на Виена е огромно. Намира се недалеч от града и има редица автобусни компании, които обслужват разстоянието. Билетът от летището до града вавира от 5 до 15 евро, в зависимост от компанията. Има и бърз влак САТ, който стига за едва 16 минути до центъра на Виена. Цената е 11 евро на посока, а ако вземете двупосочен – 19 евро. Повече информация за него може да намерите ТУК.

Транспорт

Транспортът в австрийската столица е изключително добре организиран. Има метро (U-Bahn), чийто станции се отбелязват с буквата U, а не както в София с M. Метрото в австрийската столица се движи под и над земята, състои се от 5 линии, които покрива целия град. Влаковете се движат през от 05:00 до 00:00 часа.

австрийската-vienna-bus
Транспортът във Виена е модерен и удобен, покрива цялата градска мрежа

Също така има трамваи и автобуси. Билетът е един и същ за всички видове градски транспорт, като има възможност да си купите един билет за всички видове транспорт, важащи за 24, 48 или 72 часа. Има няколко линии на градския транспорт, които се движат и през нощта, а в събота и неделя метрото работи денонощно. Повече информация, актуални цени и разписания може да откриете ТУК.

ВАЖНО: Незабравяйте да валидирате своите билети още с влизането си, като ги пъхнете в сините валидатори в автобусите и трамваите. Ако се качите на метро, то билетът се валидира още на бариерата преди да се качите във влака. Ако сте си купили билет за 24 часа или повече, той се валидира само веднъж – при първото ви пътуване, но е изключително важно да го пазите. Във Виена контролът в градския транспорт е редовен и много строг, а глобите са изключително солени!

За да се потопите изцяло във виенския дух, може да наемете велосипед или да се разходите пеша. Наистина си заслужава.

Къде да се настаним?

Желателно е да изберете къде ще нощувате по-рано, както от гледна точка на финансите, така и за да имате по-голям избор. Виена се посещава от изключително много хора.

Единият вариант за намиране на хотел е Booking. Ако нямате регистрация може да се впишите, посещавайки ТОЗИ ЛИНК. Чрез него ще спестите 10%, които ще ви се върнат след престоя.

Вторият вариант, който напоследък набира голяма популярност е Airbnb. Чрез него ще може да се настаните в уютен апартамент, при това за по-малко пари, а ще получите по-голямо и по-луксозно пространство. Ако нямате регистрация посетете ТОЗИ ЛИНК, а след първата резервация ще получите 50 лева. След това ще може да каните свои приятели и да печелите от тях.

Прочети още: Братислава и Виена – две столици за един уикенд

Какви са цените?

Цените в австрийската столица са много по-високи от тези в София, най-малко, защото тук валутата е евро. Още повече, че стандартът на живот е далеч по-висок от този в България.

  • Средно едно кафе във Виена ще ви струва между 3 и 4 евро;
  • Бърза закуска (вурстче, картофки и сосове) между 7-10 евро;
  • Парче от прочутите виенски торти е средно около 5 евро
  • Нощувката в приличен хотел във Виена е между 60 и 100 евро;
  • Ако решите да седнете на вечеря в ресторант, пригответе поне 50 евро;
  • Туристическите забележителности имат вход – между 10 и 30 евро

Какво да видим?

В центъра на австрийската всеки метър е забележителност. Разбира се, извън центъра на австрийската столица също има не малко интересна места и замъци. Ето нашето предложение за разходка из Виена, ако посещавате града за един ден:

Прочети още: Виена – забележителности за един ден

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment