Виена е мечтана дестинация за всеки. Столицата на Австрия е оглавявала много класации, сред които и за най-добър град за живеене в целия свят. Там всичко е уредено, а забележителностите са на всеки метър. Повечето туристи успяват да посетят града само за ден, като част от пътуване из централна Европа. Именно затова ще ви запознаем с някои от основните места, които да посетите – намират се в центъра на Виена и може да ги видите само за няколко часа.

Катедралата „Свети Стефан“

Катедралата „Свети Стефан“ (Щефансдом) е бижуто на австрийската столица, намира се в сърцето на Виена. Оттам започва всяка обиколка на града. Известна е като най-високата и най-голямата във Виена и се забелязва отдалеч. Седалище е на Архиепископа на Виена.

cathedral-sv-stefan-vienna-people
Красивата виенска катедрала


Най-високата й точка е южната кула – 136 метра, дължината на храма е 108 метра, а ширината 40 метра. Изградена е върху останките на други две църкви.

cathedral-sv-stefan-vienna
Катедралата „Свети Щефан“ във Виена

„Свети Стефан“ е идеална забележителност за почитателите на изкуството, каквито произведения изобилстват в катедралата. Вътре има цели 18 олтара, крипти, дърворезби и параклиси.
Левият олтар изобразява Божията майка, заобиколена от Света Катерина и Света Варвара.

Може да се качите до някоя от кулите, за да се насладите на уникалната гледка към цяла Виена. Цените на асансьорите и работното време, може да видите ТУК.

Императорският дворец Хофбург

Дворецът Хофбург е седалище на австрийския президент. В миналото дълги години е бил резиденция на царе и кайзери на Свещената римска империя, а по-късно и на кайзера на Австрия.

В началото е била замислена като защитна стена на град, но след като Фердинант I премества резиденцията си във Виена, сградата е разширена и украсена. Действията се повтарят и от следващите владетели. Тук са живели император Франц Йозев I, императрица Елицабет, Мария Терезия. Именно тук е родена Мария Антоанета.

impetatorski-dvorec-vienna
Императорският дворец Хофбург

Vienna’s Ringstrasse

Най-големият булевард в австрийската столица, дълъг е над 5 километра. Мнозина го определят като един от най-красивите и забележителни булеварди в целия свят.

Прочети още: Базиликата „Свети Стефан“ в Будапеща

Разхождайки се по него, може да видим някои от най-внушителните и забележителни сгради на Виена – Виенската държавна опера, Кметството, СЪдебната палата, дворецът Хофбург, парламента на Австрия, Академията за изящни изкуства и още много други. По него се движи туристически трамвай, цената е 8 евро.

opera-vienna
Операта на Виена

Виенското кметство

Сградата на кметството е сред най-изящните и привлекателни. Строежът й продължава цели 11 години. Разполага с 1575 помещения и има 2035 прозореца.

Фасадата е с 5 кули, като най-високата е 152 метра. На върха на централната кула е поставена фигура на „ратхаусман“, висока 3,5 метра.

kmetstvo-vienna
Кметството на Виена

Колоната на чумата

Недалеч от катедралата „Свети Стефан“ се намира бароковата скулптурна композиция „Колоната на чумата„. Посветена е на Светата Троица и е издигната през 1693 година като благодарност за избавянето на чумната епидемия.

„Черната смърт“ през 1679 година взима над 75 000 души и е белязана като един от най-тежките моменти за Виена.

kolonata-na-chumata
Колоната на чумата

Вътрешността на зданието е от тухли, а релефните й форми са от позлатен мрамор. Статуята завършва със златни херувими на върха.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment