Колона или паметник на чумата. Когато чух за тази забележителност в идеалния център на Виена, останах същисан. Защо му е на най-добрия град за живеене в света да издигне паметник на чумата. Оказа се, че има логично обяснение. Тя е символ на изключително тежък момент за града – черната смърт, която взема живота на около 75 хиляди жители на Виена.

Намира се в близост до катедралата “Свети Стефан” и представлява огромна позлатена скулптура, която привлича вниманието върху себе си отдалеч.

Заради външния си вид е като магнит за туристите, които я избират често за снимка за спомен, без да знаят какво представлява монумента.

чумата-kolonata-na-chumata
Колоната на чумата

Паметникът на чумата е издигнат през 1693 година след 120 месеца усилен труд на мястото на друга скулптура, която е издигната от братството на “Светата Троица”. Заповедта е на император Леополд Първи след завръщането му в града.

Прочети още: Виена – какво трябва да знаем за австрийската столица преди да я посетим?

Чумата в австрийската столица се свързва с първите модерни опити за контрол върху нейното разпротраняване. Докато всички треперели от заразата и се опитвали да я лекуват със странни ритуали и пиявици, градският лекар Пол Сорбейт взима санитарни мерки срещу разпространението. Братството на Светата Троица построява специални болници, в които се грижат за болните. Жертвите на чумата била изгаряни в огромни ями извън града. Преди това оставяли труповете някъде из града и не ги докосвали, за да не се зарязат.

kolona-chuma-vienna
На върха на паметника виждаме златни херувими

Въпреки че покритието и дизайна са от позлатен мрамор, то вътрешността е от тухли. Интересни са фигурите в основата на монумента, които са символ на вярата и победата над чумата. Вдигайки глава нагоре, виждаме фигурата на молещия се император Леополд, както и герба на града. Най-отгоре са поставени златни херувими и различни религиозни фигури.

Прочети още: Виена – забележителности за един ден

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment