Язовир Белмекен е сред онези местенца, в които ще се влюбиш от първия път. Впечатлява не само със спокойствието и красотата си, а и със своето разположение – 1923 метра надморска височина по течението на Сестримска река в Рила планина.

Тук ще откриете всичко необходимо за уикенд бягство – красива природа и феноменални гледки, разходка сред планински поля с аромат на билки и най-важното язовира. В близост има конна база с понита, ще срещнете стада овце, кози и крави.

белмекен
Децата със сигурност ще останат доволни

Язовирът е част от каскадата „Белмекен-Сестримо-Чаира“. Белмекен е най-високият язовир с насипна язовирна стена на Балканския полуостров.  Също така е най-високопланинското водохранилище в източната част на Рила планина, като събира част от водите на реките Марица, Струма и Места.

Виж също: 22 идеи за еднодневна разходка край София
белмекен

Името му е събирателно от българо-турско название, което се превежда като “известно място“. В близост се намира едноименната спортна база, където може да видите едни от най-известните ни спортисти да тренират.белмекен

из.язовира-belmekenАко разполагате с повече време, може да се разходите и до връх Белмекен, издигащ се на 2626 метра – един от най-високите, но пък сравнително лесен за изкачване. Преходът от язовира трае около 2 часа, но по пътя и от върха се откриват невероятни гледки, стига времето да е хубаво и да няма мъгла.

Виж също: Джакузи в планината – да се разхладим в гората край Железница

Въпреки че не е от най-популярните дестинации у нас, през уикендите около язовира винаги има много хора. Ако искате да сте сами, трябва да заложите на разходката през делничните дни.

За щастие Белмекен все още не се е превърнал в комерсиално място и липсват типичните заведения или сергии. Това подсказва, че трябва да си носите вода и храна и да си спретнете пикник край чистите сини води на язовира.белмекенязовир-рила

Той се намира на около 140 км от София, като най-бързо до него се стига през Ихтиман и Костенец. Пътят се изминава за около 2 часа. Разбира се, може и през Пазарджик и Септември. Не забравяйте да си носите топли дрехи, тъй като градусите дори през лятото са по-ниски заради височината.

Ние съчетахме разходката край Белмекен с уикенд в Юндола, където може да откриете различни хижи и хотелчета. belmeken-izvorbelmeken-izovrbelmeken

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment